Rusijos paieškos sistemos dėl straipsnių apie Ukrainą „Vikipediją“ žymės kaip įstatymų pažeidėją

„Roskomnadzor“ paskelbė apie „prievartines priemones“ prieš „Vikipedijai“, kurią jau anksčiau bandė priversti pašalinti kelis straipsnius apie Rusijos invaziją į Ukrainą. Interneto enciklopedija nebus blokuojama, o valdžios institucijos pasirinko švelnesnę baudžiamąją priemonę – jos įpareigos Rusijos paieškos sistemas paieškos rezultatuose informuoti, kad internetinė enciklopedija tariamai pažeidžia Rusijos įstatymus.

 „Vikipedija“ į Rusijoje draudžiamų svetainių registrą įtraukta nuo 2012 m.<br> 123rf nuotr.
 „Vikipedija“ į Rusijoje draudžiamų svetainių registrą įtraukta nuo 2012 m.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 25, 2022, 11:37 AM

„Sprendimas taikyti prievartos priemonę“ buvo priimtas „dėl to, kad JAV ne pelno organizacija „Wikimedia Foundation, Inc.“ nesugebėjo pašalinti neteisėtos informacijos“, – sakoma agentūros pareiškime.

„Roskomnadzor“ įspėjo, kad priemonės, kurių ji ėmėsi prieš „Vikipediją“, galios tol, „kol užsienio subjektas visiškai pašalins Rusijos įstatymų pažeidimus“.

Kiek straipsnių, valdžios institucijų nuomone, būtina pašalinti iš internetinės enciklopedijos, pareiškime nenurodoma – teigiama tik, kad „Vikipedijoje lieka pateikta „nemažai medžiagos, kuri pripažinta uždrausta“, įskaitant „klastotes apie specialią karinę operaciją Ukrainos teritorijoje“.

Vikipedijos duomenimis, iš viso 11 straipsnių apie Rusijos karines operacijas Ukrainoje jau įtraukta į Rusijoje draudžiamos informacijos registrą.

„Įstatymų pažeidėjo“ etiketė užsienio bendrovėms Rusijoje buvo sugalvota dar praėjusių metų rudenį.

„Idėja tokia, kad asmuo iš karto gautų informaciją apie tai, kad šaltinis pažeidžia įstatymą. Tuomet asmuo pats pasirenka, ar nori naudotis šiuo šaltiniu“, – laikraščiui „Kommersant“ aiškino vienas iš naujovės iniciatorių Aleksandras Khinshteinas.

„Roskomnadzor“ įžvelgiamos grėsmės

Balandžio pradžioje „Roskomnadzor“ pareikalavo, kad „Vikipedija“ pašalintų medžiagą apie karą Ukrainoje, kurią Rusijos generalinė prokuratūra laiko nepatikima. Penki straipsniai buvo šie: „Mūšis dėl Kijevo (2022 m.)“, „Karo nusikaltimai Rusijos invazijos į Ukrainą metu“, „Mariupolio ligoninės apšaudymas“, „Mariupolio teatro sunaikinimas (2022 m.)“ ir „Žudynės Bučoje“.

Tuo metu „Roskomnadzor“ teigė, kad „Vikipedija“ tapo „nauja nuolatinių informacinių atakų prieš rusus linija“, o jos autoriai esą „sąmoningai dezinformuoja interneto vartotojus pateikdami akivaizdžiai melagingą informaciją“. „Šaltinyje paskelbtuose straipsniuose skatinama išimtinai antirusiška įvykių interpretacija“, – piktinosi pareigūnai.

Vis dėlto nei tada, nei dabar „Roskomnadzor“ nesiėmė ikiteisminio Vikipedijos medžiagos blokavimo, kaip tai padarė su daugeliu Rusijos žiniasklaidos priemonių. Šiuo metu laikoma, kad „Vikipedija“ yra bene vienintelė pagrindinė svetainė, kurią Rusijos skaitytojai vis dar gali pasiekti be VPN ir kurioje informacija apie karą pateikiama iš nepriklausomų šaltinių.

„Yra rizika, kad bus užblokuota ir „Vikipedija“, tačiau tai paprasčiausiai lems, kad straipsniai iš Rusijos nebebus redaguojami“, – BBC aiškino „Wikimedia RU“ vykdantysis direktorius Stanislavas Kozlovskis.

„Vikipedija“ į draudžiamų svetainių registrą įtraukta nuo 2012 m., o jau 10 metų ji gali būti blokuojama kiekvieną minutę, – pabrėžė jis. – Tam nereikia jokių papildomų veiksmų, tereikia to panorėti ir „Wikipedia“ bus užblokuota. „Vikipedija“ tokiomis sąlygomis gyvena jau 10 metų“.

Balandžio 26 d. Rusijos teismas skyrė 5 mln. rublių baudą „Wikimedia“ fondui už atsisakymą pašalinti straipsnius apie karo nuniokotą Mariupolį ir kitus su Rusijos invazija susijusius įvykius Ukrainoje – o taip pat ir apie tai, kaip gaminamas šaunamasis ginklas.

Šiuo metu neįmanoma sužinoti, kurie autoriai kuria straipsnius apie Rusijos invaziją: kaip rašė „Cholod“, jų vardus Vikipedijos administratoriai paslėpė. Toks sprendimas buvo priimtas tada, kai Baltarusijos valdžios institucijos kovą suėmė vieną žymiausių rusakalbės „Vikipedijos“ autorių Marką Bernšteiną, redagavusį straipsnius apie karą Ukrainoje.

Parengta pagal BBC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.