Ukraina gavo pirmąją vokiškų oro gynybos sistemų „Gepard“ partiją – kas tai per ginklas?

Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas patvirtino, kad šalis gavo tris Vokietijos trumpojo nuotolio oro gynybos sistemas.

 „Gepard“ yra vokiečių kilmės Šaltojo karo pabaigos laikų savaeigė priešlėktuvinė sistema.<br> Imago / Scanpix nuotr.
 „Gepard“ yra vokiečių kilmės Šaltojo karo pabaigos laikų savaeigė priešlėktuvinė sistema.<br> Imago / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 26, 2022, 11:55 AM, atnaujinta Jul 26, 2022, 12:54 PM

„Šiandien oficialiai atvyko pirmosios trys „Gepard“. Tai – priešlėktuvinės sistemos, perduotos mums kartu su dešimtimis tūkstančių šovinių. Laukiame pirmųjų 15 „Gepard“. Šiandien į Ukrainą atvyko trys. Jos jau yra Ukrainos ginkluotųjų pajėgų žinioje“, – pirmadienį sakė O.Reznikovas.

Liepos viduryje Vokietijos vyriausybė paskelbė, kad Ukrainai planuoja atsiųsti mažiausiai 30 „Gepard“ oro gynybos sistemų.

Vokietijos gynybos konglomerato „Krauss-Maffei Wegmann“ (KMW) pagaminti „Gepard“ Vokietijos ginkluotosiose pajėgose nebenaudojamos, tačiau gamintojas dalį jų laikė savo atsargose.

KMW teigimu, šarvuotas, visomis oro sąlygomis veikiantis savaeigis priešlėktuvinis pabūklas „Gepard“ nuo pat savo pasirodymo nustatė standartus ir buvo nuolat modernizuojamas kovinio nuotolio, pataikymo tikimybės, reakcijos laiko, apsaugos, patikimumo ir ergonomikos srityse.

„Gepard“ skirtas gintis nuo šiuolaikinių kovinių orlaivių, atakos sraigtasparnių, nuotoliniu būdu valdomų ir nevaldomų raketų. Jos taip pat gali patikimai kovoti su dronais. Balistinių sviedinių neįmanoma sunaikinti elektroninėmis gynybos priemonėmis, o sukeliami šrapnelių debesys patikimai sunaikina taikinį.

KMW, kaip generalinis rangovas, masiškai pagamino 570 tokio tipo sistemų, taip pat buvo pagrindinis šios sistemos techninio ir logistinio aptarnavimo rangovas nuo pat jos naudojimo pradžios. Sistemos „Gepard“ buvo tiekiamos Vokietijai, Nyderlandams, Belgijai ir Rumunijai.

Kas yra „Gepard“?

„Gepard“ yra vokiečių kilmės Šaltojo karo pabaigos laikų savaeigė priešlėktuvinė sistema. Jis buvo sukurta septintojo dešimtmečio pabaigoje, reaguojant į padidėjusią sovietų fronto aviacijos grėsmę, įskaitant gerai šarvuotą atakos sraigtasparnį „Mi-24 Hind“. „Gepard“ yra labai galingas priešlėktuvinis ginklas, turintis didžiulę ugnies galią ir gerą ugnies valdymo įrangą.

„Gepard“ yra sukurtas ant tanko „Leopard 1“ važiuoklės, kuri yra pailginta, bet mažiau šarvuota. Vairuotojas sėdi priekyje, bokštelis su dviem žmonėmis – viduryje, o variklis ir transmisija – gale.

Bokštelis – gana neįprastas: du 35 mm automatiniai pabūklai sumontuoti abiejose bokštelio pusėse. Paieškos radaras įrengtas bokštelio viršuje, gale, o sekimo radaras – bokštelio priekyje. Judant paieškos radaras nuleidžiamas už bokštelio, o sekimo radaras pasisuka 180 laipsnių kampu.

„Gepard“ yra ginkluotas dviem 35 mm „Oerlikon KDA“ automatinėmis patrankomis, todėl yra vienas galingiausių egzistuojančių savaeigių priešlėktuvinių pabūklų. Kiekvienas pabūklas gali šaudyti 550 šūvių per minutę greičiu ir yra aprūpintas 320 sprogstamųjų šovinių bei 20 šarvamušių šovinių, skirtų naudoti prieš antžeminius taikinius. Efektyvus priešlėktuvinis atstumas yra 3,5 km su standartiniais šoviniais ir iki 4,5 km su plieninius šarvus pramušančiais FAPDS šoviniais. Įprastinio mūšio metu į vieną taikinį paleidžiama nuo 20 iki 40 šovinių.

„Gepard“ turi S-diapazono paieškos radarą bokštelio gale ir Ku-diapazono Doplerio sekimo radarą bokštelio priekyje. Abiejų radarų veikimo nuotolis – 15 km. Kai kuriose transporto priemonėse taip pat įrengtas lazerinis nuotolio ieškiklis.

„Gepard“ yra apsaugotas plieniniais korpuso ir bokštelio šarvais. Korpuso šarvai šiek tiek plonesni nei „Leopard 1“, tačiau „Gepard“ vis tiek apsaugotas nuo 14,5 mm šovinių, rankinių ginklų ugnies ir sviedinių skeveldrų. „Gepard“ eksploatuojamas su visa šarvuota apsauga, taip pat įrengta NBC sistema ir dūminių granatų paleidimo įtaisai.

Kadangi „Gepard“ sukurtas ant „Leopard 1“ važiuoklės, jis pasižymi geru mobilumu ir gali neatsilikti nuo šarvuotų pajėgų, kurioms saugoti ir yra skirtas. Savaeigėje priešlėktuvinėje sistemoje sumontuotas tas pats „MTU 830 AG“ dyzelinis variklis, kuris naudojamas ir „Leopard 1“. Kai variklis neveikia, sistemas maitina pagalbinis maitinimo blokas (angl. auxiliary power unit, APU).

„Gepard“ naudojo Vokietija, Belgija ir Nyderlandai. Dėl didelių sąnaudų „Gepard“ nebuvo eksportuojamas – „Gepard“ yra maždaug tris kartus brangesnis už „Leopard 1“. Visose valstybėse „Gepard“ pakeitė trumpojo nuotolio raketos žemė-oras – pavyzdžiui, „Stinger“.

Parengta pagal „Defence Blog“ ir WeaponSystems.net informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.