JAV žvalgyba: pusė į Ukrainą išsiųstų Rusijos karių žuvo arba buvo sužeisti

JAV žvalgybos duomenimis, aukų skaičius išaugo iki daugiau nei 75 000 – tai prilygsta beveik visai Didžiosios Britanijos kariuomenei.

 Prorusiškų pajėgų kariai važiuoja šarvuotuoju transporteriu BTR-D Popasnos mieste Luhansko srityje, Ukrainoje, 2022 m. birželio 2 d.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Prorusiškų pajėgų kariai važiuoja šarvuotuoju transporteriu BTR-D Popasnos mieste Luhansko srityje, Ukrainoje, 2022 m. birželio 2 d.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 29, 2022, 11:51 AM

Remiantis naujais JAV žvalgybos duomenimis, per karą Ukrainoje žuvo arba buvo sužeista daugiau kaip 75 000 Rusijos karių – tai yra tiek, kiek žuvo ar buvo sužeista beveik visos Didžiosios Britanijos kariuomenės.

Jei šis skaičius būtų tikslus, jis prilygtų pusei 150 000 Rusijos karių, kurie, kaip pranešama, dalyvavo invazijoje į Ukrainą. Analitikų teigimu, tai stulbinantis skaičius, rodantis, kad karas yra „itin mirtinas“.

„Mus informavo, kad daugiau kaip 75 000 rusų arba žuvo, arba buvo sužeisti – o tai yra milžiniškas skaičius, buvo neįtikėtinai daug investuota į jų sausumos pajėgas, daugiau kaip 80 proc. jų yra įstrigusios, ir jos yra pavargusios, – CNN sakė Elissa Slotkin, dirbanti Atstovų Rūmų ginkluotųjų pajėgų komitete ir neseniai viešėjusi Ukrainoje. – Bet tai vis dar yra Rusijos kariuomenė“.

Slaptą pranešimą, apie kurį pirmasis paskelbė CNN, trečiadienį Atstovų rūmams pateikė JAV Valstybės departamentas, Gynybos departamentas, Jungtinis štabų vadų komitetas ir Nacionalinės žvalgybos direktoriaus biuras.

Rusija šiuos duomenis atmetė kaip išpūstus, o Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pavadino juos „mitu“.

„Mūsų laikais net ir garbingiausi leidiniai nevengia skleisti įvairiausių klastočių: Tai, deja, vyksta pernelyg dažnai“, – sakė jis.

Tačiau tokio masto nuostoliai padėtų paaiškinti, kodėl Rusijos pažanga Donbase yra tokia gremėzdiškai lėta, kodėl tiek daug karių atsisako kovoti ir kodėl Maskvai tenka remtis naujokais savanoriais.

„Kalba sukasi apie išskirtinai mirtiną karą“, – sakė Čikagos universiteto politikos mokslų docentas Paulas Poastas.

Pagal jo skaičiavimus, žuvo nuo 15 000 iki 20 000 rusų karių – o tai iš esmės atitinka Vakarų vertinimus, pagal kuriuos sužeistųjų ir žuvusiųjų santykis yra 3:1.

Tarp žuvusiųjų gali būti „tūkstančiai“ leitenantų ir kapitonų bei „šimtai“ pulkininkų, praėjusią savaitę sakė JAV pareigūnas.

Jei tai tiesa, naujieji duomenys reiškia, kad Ukrainos karas Rusijos kariuomenei būtų pats didžiausias aukų skaičiumi – ir antras didžiausias pasaulyje nuo Antrojo pasaulinio karo laikų.

Pirmąją vietą užima Vietnamo karas: čia buvo sužeista ir žuvo daugiau okupacinių pajėgų karių, JAV aukų skaičius viršijo 350 000.

Trečiasis pagal mirtingumą buvo Afganistano karas, kuriame Sovietų Sąjunga patyrė beveik 70 000 žmogiškųjų nuostolių, apie 15 000 kareivių žuvo.

„[Rusai] viršija [aukų] lygį, kokį jie turėjo tiek Afganistane, tiek Čečėnijoje – kur, jų požiūriu, karai buvo itin žiaurūs. Tai pabrėžia, kokios intensyvios buvo kovos. Tačiau jie susiduria su labai kitokiu priešininku. Afganistane modžahedai iki pat karo pabaigos nesulaukė tokio lygio amerikiečių pagalbos, kokia dabar teikiama Ukrainai, – teigia P.Poastas. – Ukrainoje jie susiduria su profesionalia kariuomene, kuri nuo 2014 m. gauna vakarietiškus mokymus ir ginklus“.

Pentagono pareigūnai teigė, kad vos 10 proc. karinių pajėgų karių praradimas dėl sužeidimų ir mirčių paverčia vieną karinį vienetą beveik nenaudingu kovoje.

Nukentėjusiųjų skaičiavimai yra „labai spekuliatyvūs“

Tačiau JAV pareigūnai įspėja, kad abiejų kariaujančių pusių aukų pateikiami skaičiai yra labai spekuliatyvūs.

Dažnai nurodomi ne konkretūs skaičiai, o ribos – nors dar praėjusią savaitę CŽA direktorius apskaičiavo, kad žuvo arba buvo sužeista 60 000 Rusijos karių. Kai kuriais skaičiavimais aukų skaičius siekia 80 000.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį teigė, kad iki šiol kare žuvo 40 000 rusų, o dar dešimtys tūkstančių buvo sužeisti.

Rusijos ir Ukrainos pareigūnai karo pradžioje nustojo pranešinėti apie oficialius aukų skaičius, nes abi pusės, siekdamos palaikyti moralę, stengėsi neatskleisti tikrojo žuvusiųjų skaičiaus.

Paskutinį kartą Rusija pranešė, kad kovo pabaigoje buvo žuvęs tik 1351 žmogus.

Rusijos žurnalistai patvirtino, kad iki liepos vidurio žuvo mažiausiai 4760 karių.

Birželį Ukrainos prezidento vyresnysis patarėjas teigė, kad Ukrainoje per dieną nukenčia nuo 100 iki 200 karių.

Anksčiau šį mėnesį V.Zelenskis sakė, kad Ukrainos nuostoliai sumažėjo iki maždaug 30 žmonių per dieną.

„Jei atsižvelgtume į 200 žuvusiųjų per dieną, kuriuos pripažįsta Ukraina, kalbame apie 350 per dieną abiejose pusėse“, – teigia profesorius. – Jei toks lygis išsilaikys ilgiau nei metus, bus pasiektas 1850-ųjų Prancūzijos-Prūsijos ar Krymo karo lygis. Tai būtų didžiausias konfliktas nuo Napoleono karų ir Pirmojo pasaulinio karo laikų.“

Parengta pagal „The Telegraph“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.