Karo analitikai: teroristinė Rusija toliau šokdina pasaulį, mojuodama branduoline kuoka

Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas bei pateikia įvykių analizes keliais lygmenimis: politiniu, strateginiu, operaciniu ir taktiniu. Autoriai sutiko savo įžvalgomis pasidalyti ir su Lrytas.lt skaitytojais.

 Rugpjūčio 7 d. Rusija antrą kartą iš eilės apšaudė Zaporižės atominę elektrinę.<br> Lrytas.lt iliustr.
 Rugpjūčio 7 d. Rusija antrą kartą iš eilės apšaudė Zaporižės atominę elektrinę.<br> Lrytas.lt iliustr.
Šiuo metu tiriama apie 26 tūkstančius Rusijos karo nusikaltimų, 135 asmenims pareikšti kaltinimai, 15 sulaikyta.<br>  Lrytas.lt iliustr.
Šiuo metu tiriama apie 26 tūkstančius Rusijos karo nusikaltimų, 135 asmenims pareikšti kaltinimai, 15 sulaikyta.<br>  Lrytas.lt iliustr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

Aug 9, 2022, 9:16 AM

Jūsų dėmesiui – rugpjūčio 8 dienos apžvalga.

Politinis streteginis lygmuo

Rugpjūčio 7 d. Rusija antrą kartą iš eilės apšaudė Zaporižės atominę elektrinę, apgadino tris radiacijos jutiklius ir sužeidė elektrinės darbuotoją. Šis išpuolis dar labiau padidino radiacinės katastrofos riziką. Branduolinių reaktorių sprogimo pavojus įvardintas kaip artėjimas prie „atsitiktinio“ branduolinio karo.

Iki šiol buvo manoma, kad Rusija užgrobė Zaporižės atominę elektrinę siekdama aprūpinti elektra okupuotas rytines Ukrainos dalis.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad TATENA ir JT privalo griežtai pareikalauti, kad Rusija pasitrauktų iš atominės elektrinės ir perduotų ją specialios komisijos kontrolei. V.Zelenskis apkaltino Rusiją naudojant Zaporižės AE teroro aktams Europoje vykdyti ir aptarė padėtį elektrinėje su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Charlesu Micheliu.

Po Rusijos įvykdyto Zaporižės atominės elektrinės apšaudymo TATENA generalinis direktorius Rafaelis Grossi pareiškė esąs „labai susirūpinęs dėl vakarykščio didžiausios Europos atominės elektrinės apšaudymo“. Tuo tarpu Zaporižės srities gubernatorius Aleksandras Staruchas pareiškė, kad „susirūpinimo nepakanka“ ir pareikalavo, kad TATENA imtųsi atsakomybės dėl atominės elektrinės. „Į susidariusią situaciją reikia reaguoti iš tikrųjų, o ne reikšti susirūpinimą tarptautinių organizacijų, kurios yra už tai atsakingos, vardu“.

Trys radiacijos stebėjimo jutikliai, esantys gamykloje, po sprogimų sugadinti, todėl neįmanoma laiku nustatyti blogėjančios radiacinės situacijos. Rusų okupantai savo ruožtu į Zaporižės atominės elektrinės teritoriją atgabeno papildomų ginklų ir sprogmenų. Okupuotame Enerhodare dėl padėties AE tvyro panika.

JAV senatoriai ragina Joe Bideno administraciją paskelbti Rusiją valstybe – terorizmo rėmėja. Demokratų senatorius Richardas Blumenthalis ir respublikonų senatorius Lindsey Grahamas pareiškė, kad Kongresas priims įstatymo projektą, „nepriklausomai nuo to, ar jis sulauks prezidento Joe Bideno paramos“. Baltieji rūmai raginami didinti spaudimą Kremliui.

Šiuo metu yra keturios šalys, kurias JAV yra paskelbusios terorizmo rėmėjomis: Šėkorėją, Iraną, Kubą ir Siriją.

Kiek dar ilgai Vakarų valstybių vadovai spaus ranką ir derėsis su teroristais bei karo nusikaltėliais? Su didžiuliu apgailestavimu turime konstatuoti, kad šiuo atveju, į karą būtina atsakyti karinėmis priemonėmis. Ir tai yra ne karo kurstymas, o vienintelis išsigelbėjimas. Deja.

Kai kuriuose žiniasklaidos pranešimuose spekuliuojama, kad į Rusijos ir Ukrainos frontą gali atvykti 100 000 Šėkorėjos karių. Logistiniu požiūriu atgabenti juos į Ukrainą nebūtų sudėtinga, nes Rusiją ir KLDR jungia geležinkelis. Dešimt dienų ir gauja alkanų korėjiečių fronte.

Argumentuojama, kad toks būtų politinis Kinijos atsakas į Pelosi vizitą Taivane. Kadangi JAV remia Ukrainą, Kinija gali imti organizuoti paramą Rusijai, formaliai nesikišdama į karo veiksmus. Šėkorėja yra visiškai priklausoma nuo Kinijos, bet koks Pekino nurodymas bus aklai vykdomas.

Mes manome, kad šis „banzai“ iš Tolimųjų Rytų, yra greičiau propagandinio pobūdžio, siekiant pagąsdinti Vakarus ir priminti, kad Kremlius ir Pekinas dar turi tokį sąjungininką kaip Kim Jong Unas.

Ukrainos vyriausiojo karo nusikaltimų prokuroro teigimu, šiuo metu tiriama apie 26 tūkstančius Rusijos karo nusikaltimų, 135 asmenims pareikšti kaltinimai, 15 sulaikyta.

Švedija prisijungs prie Didžiosios Britanijos apmokymo programos ukrainiečių kariams.

Ukrainos žiniasklaida skelbia, kad Rusija uždarė „Patreon“ platformą.

Pranešama, kad Rusija visiškai nutraukia gamtinių dujų tiekimą Europai. Jei Rusijos dujų srautai visiškai nutrūks, dujų kainos dar labiau šoktels. Tačiau „Nord Stream 1“ nėra vienintelis dujotiekis, kuriuo į Europą teka dujos.

Dujų telkiniai Azerbaidžane, Šiaurės jūroje ir Šiaurės Afrikoje yra alternatyvūs energijos gavybos ir tiekimo šaltiniai.

Daugelis Europos šalių taip pat importuoja suskystintas gamtines dujas laivais, o JAV šiuo metu laivais siunčia daugiau suskystintų dujų nei Rusija vamzdynais.

Marija Zacharova pakukavo, kad Latvijos saugumo tarnyba apklausė Rusijos kanalo „Dožd“ darbuotojus. Pokalbiai su kai kuriais žurnalistais esą truko 5–6 valandas. Po susitikimų su latvių saugumiečiais esą pasirašyti bendradarbiavimo dokumentai. M.Zacharova retoriškai klausia, kaip dažnai „Dožd“ darbuotojai dirbdami Maskvoje, užsukdavo pasikalbėti su FSB, SVR ir Vidaus reikalų ministerija ir ar pasirašydavo bendradarbiavimo dokumentus? „Žinoma, galiu už juos atsakyti. Bet juk patarinėti nedera“, – vynioja uodegą lapė.

Šis Putino propagandistės pranešimas – priminimas visiems Rusijos žurnalistams, dirbantiems ne Rusijos teritorijoje, kad jie turi vykdyti užduotis, kurias aptarė su Rusijos specialiosiomis tarnybomis, nes pasirašė bendradarbiavimo dokumentus su FSB ir SVR. Būtent dėl to mes labai rezervuotai žiūrime į „demokratinę Rusijos žiniasklaidą“ ir esame tikri, jog kai kurie žurnalistai tęsia bendradarbiavimą su Maskva ir vykdo Kremliaus užduotis.

Operacinis lygmuo

Be esminių pakitimų.

Teroristinė Rusija toliau šokdina pasaulį, mojuodama branduoline kuoka. Kremliaus ir Kyjivo dėmesys koncentruojamas Ukrainos pietuose. Rusija kaip jėgos daugiklį pasitelkė Zaporižės AE.

Taktinis lygmuo

Rusijos pajėgos suintensyvino puolimą į šiaurę ir šiaurės vakarus nuo Donecko.

Driskiai ir vėl atakavo ukrainiečių pozicijas prie Peski ir Avdijivkos.

Antrą kartą iš eilės gradais apšaudytas Nikopolio rajonas.

Pranešama apie sprogimų garsus Zaporižės atominės elektrinės teritorijoje Enerhodare. Gaisras Zaporižės AE kilo dėl trumpojo jungimo pastotėje. Ugniagesiai gaisrą užgesino.

Charkivo srityje okupantas pliekė iš patrankų ir raketinės artilerijos sistemų palei visą fronto liniją. Apšaudyta civilinė infrastruktūra keliolikoje gyvenviečių.

Slovjansko ir Kramatorsko kryptimis driskiai sėjo mirtį iš tankų, pabūklų ir raketinės artilerijos bei vykdė oro antskrydžius netoli Zalymano.

Apšaudyta Bachmuto karinė ir civilinė infrastruktūra.

Mykolajivo srityje suduoti 3 raketų smūgiai: iš „Su-35“ į Voznesensko rajoną paleistos 2 raketos „Kh-59“, o pats miestas apšaudytas iš „MLRS Smerč“.

Šią naktį Ukrainos kariai atakavo logistiškai itin svarbius Antonovskio ir Kachovkos tiltus. Smūgiai taikinius pasiekė.

Ukrainos kariai sunaikino kelias priešo amunicijos bazes pietuose.

Laukiame pranešimų apie smūgius į Kerčės tiltą.

A.Navys ir M.Sėjūnas dėkoja visiems, kurie finansiškai remia analitikų įkurtą VšĮ „Visuomenės informacinio saugumo agentūra“. Jie pabrėžia, kad nors jų tekstus perpublikuoja žiniasklaidos priemonės, patys šio turinio kūrėjai yra visiškai nepriklausomi ir savo veiklą tęsia tik privačių rėmėjų dėka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.