Rusijoje pristatytas į nindzę panašus apginkluotas šuo-robotas: ar jį panaudos kare prieš Ukrainą?

Rusijoje vykusiame renginyje, kurį rėmė šalies Gynybos ministerija, buvo pristatytas nindzės kostiumu aprengtas šuo-robotas su raketų paleidimo įrenginiu ant nugaros.

 Rusijoje vykusiame renginyje buvo pristatytas nindzės kostiumu aprengtas šuo-robotas su raketų paleidimo įrenginiu ant nugaros.<br>Vaizdo įrašo stopkadras. 
 Rusijoje vykusiame renginyje buvo pristatytas nindzės kostiumu aprengtas šuo-robotas su raketų paleidimo įrenginiu ant nugaros.<br>Vaizdo įrašo stopkadras. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 20, 2022, 9:23 PM

Vaizdo įrašą iš šią savaitę Maskvoje vykstančios „Army 2022“ ginklų parodos „Telegram“ svetainėje paskelbė valstybinė Rusijos naujienų svetainė „RIA Novosti“.

Rusija svarsto galimybę kariuomenėje naudoti robotus

Atrodo, kad ant šuns-roboto nugaros sumontuota prieštankinė raketų paleidimo sistema „RPG-26“. Šuo-robotas – „M-81“, galintis transportuoti ginklus ir juos šaudyti nuotoliniu būdu. Bet tai dar ne viskas. Iš visiškai juodo audinio pagamintas roboto apdaras paslepia viską, tik ne kameras ant galvos, todėl susidaro įspūdis, kad tai – paprastas nindzė iš filmo, bet ant nugaros nešiojantis raketų paleidimo įrenginį. Jo galūnės juda greit, robotas gali šokinėti.

Įtampą padidina tik jo nešamas sprogstamasis užtaisas. Nors akivaizdu, kad tai – mirtinas ginklas, parodos dalyviai vis tiek žavėjosi po konferencijos teritoriją strikinėjančiu prieštankiniu šunimi-robotu. Jiems, matyt, nė į galvą neatėjo, kaip keistai viskas atrodo.

Nors jų judesiai akiai nemalonūs, ginkluoti šunys-robotai populiarėja. Pasak „The War Zone“, liepos mėnesį pasirodė „Ghost Robotics“ keturkojų bepiločių antžeminių transporto priemonių (Q-UGV) su ant liemens pritvirtintu specialiosios paskirties bepiločiu šautuvu, arba „SPUR“, galinčiu šaudyti 6,5 mm šoviniais, nuotraukos.

Remiantis mugėje gauta informacija, „SPUR“ gali būti nuotoliniu būdu mokomas užtaisyti šovinius. Šie robotai nedideli – šią savaitę Maskvoje demonstruotas robotas, palyginus su žmonėmis, yra nykštukinio dydžio, tačiau kaip mobilios ginklų platformos savo darbą jie atlieka puikiai, ir akivaizdu, kad kūrėjai ir kariuomenės apie juos nori sužinoti vis daugiau.

Ar Rusija panaudos robotus-šunis kare prieš Ukrainą?

Šunys-robotai – technologija, kuria domisi kelios šalys, o tarp jų ir Jungtinės Valstijos. „Task & Purpose“ pranešė, kad Karinės oro pajėgos robotus-šunis naudoja tam, kad padėtų patruliuoti ir būtų Pentagono nuotoliniu būdu valdomų įtaisų ir transporto priemonių be įgulos tyrimo dalis.

Neaišku, ar toks robotas kada nors bus panaudotas mūšio lauke, kadangi Rusija jau įsitraukusi į konfliktą su Ukraina ir žvalgybai bei taikiniams nusitaikyti jau naudoja bepiločius orlaivius. Pasak „RIA Novosti“, robotas pavadintas sistema „M-81“, o jį sukūrė Rusijos inžinerijos įmonė „Intellect Machine“. Kūrėjai teigia, kad šuo robotas skirtas tiekti ginklus ir amuniciją, o taip pat ir šaudyti per kovines operacijas.

Keista, kad korporacija nusprendė šiam robotui suteikti nindzės įvaizdį. Tai galėjo būti padaryta siekiant nuslėpti tikrąją mašinos kilmę – ji, regis, glūdi Kinijos įmonėje „Unitree“. Šiuo metu „Unitree Go1“ robotą-šunį galima įsigyti už 2700 JAV dolerių, jis laikomas „Boston Dynamics“ keturkojų robotų kopija.

Tai jau ne pirmas kartas, kai kažkas nusprendė robotą „Go1“ aprūpinti ginklu. Kitas asmuo Rusijoje anksčiau šiais metais nusprendė prie „Go1“ pritvirtinti kulkosvaidį ir nufilmuoti, kaip jis iš šio ginklo šaudo. Praėjusį mėnesį šis vaizdo įrašas išpopuliarėjo socialiuose tinkluose ir, anot portalo „PC“, parodė autonominių antžeminių robotų (bauginantį) karinį potencialą.

Parengta pagal „HNGN“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.