Pasiruoškite, pasaulio gyventojų skaičius jau netrukus peržengs 8 mlrd. ribą

Pasaulio gyventojų skaičius jau netrukus turėtų peržengti 8 mlrd. ribą. Naujausioje Jungtinių Tautų ataskaitoje neseniai prognozuota, kad ši riba bus pasiekta maždaug lapkričio 15 d., tačiau tokius dalykus labai sunku nustatyti 100 proc. tikslumu.

 Pasaulio gyventojų skaičius jau netrukus turėtų peržengti 8 mlrd. ribą.<br> 123rf nuotr.
 Pasaulio gyventojų skaičius jau netrukus turėtų peržengti 8 mlrd. ribą.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-08-21 21:16

Atsižvelgiant į dabartines prognozes ir tam tikrą paklaidą, panašu, kad sparčiai artėjame prie 8 mlrd. žmonių ribos ir galime ją pasiekti „bet kurią dieną“, rašo „Wall Street Journal“.

„Šiemet Pasaulinė gyventojų diena minima svarbiais metais, kai laukiame aštuntamilijardinio Žemės gyventojo gimimo. Tai proga pasidžiaugti mūsų įvairove, pripažinti mūsų bendrą žmogiškumą ir įvertinti sveikatos apsaugos pasiekimus, kurie pailgino gyvenimo trukmę ir smarkiai sumažino motinų ir vaikų mirtingumą, – neseniai paskelbtame pareiškime sakė JT generalinis sekretorius António Guterresas. – Kartu tai priminimas apie mūsų bendrą atsakomybę rūpintis planeta ir akimirka apmąstyti, kur vis dar nesilaikome savo įsipareigojimų vieni kitiems“, – pridūrė jis.

JT prognozėse taip pat teigiama, kad 2030 m. pasaulio gyventojų skaičius gali išaugti iki 8,5 mlrd., 2050 m. – iki 9,7 mlrd., o 2100 m. – iki 10,4 mlrd. Dėl šio didžiulio pokyčio iki 2023 m. Indija aplenks Kiniją ir taps daugiausiai gyventojų turinčia planetos šalimi.

Tuo tarpu besivystančiose šalyse gyventojų skaičius labai padidės. JT duomenimis, daugiau nei pusė prognozuojamo gyventojų skaičiaus padidėjimo iki 2050 m. bus sutelkta vos aštuoniose šalyse: Kongo Demokratinėje Respublikoje, Egipte, Etiopijoje, Indijoje, Nigerijoje, Nigerijoje, Pakistane, Filipinuose ir Tanzanijos Jungtinėje Respublikoje.

Tačiau kitose prognozėse numatoma kiek kitokia ateitis. 2020 m. žurnale „The Lancet“ paskelbtame didžiuliame tyrime teigiama, kad per ateinančius kelis dešimtmečius pasaulio gyventojų skaičius augs ir 2064 m. pasieks aukščiausią tašką – maždaug 9,7 mlrd. žmonių, o 2100 m. sumažės iki 8,8 mlrd. Jei tai pasitvirtins, tai bus pirmas kartas, kai pasaulio gyventojų skaičius sumažės nuo XIV a. vidurio, kuomet siautėjo Juodoji mirtis.

Pagal abu šiuos scenarijus didžiulis gyventojų skaičiaus augimas vyks Užsachario Afrikoje, o arabų pasaulyje gyventojų skaičius didės lėčiau. Dėl šio pasaulinio demografinio judėjimo galime tikėtis milžiniško pokyčio į daugiapolį pasaulį, kuriame viešpatauja ne viena, o daug supervalstybių.

Likusią šios ateities dalį, kaip visada, pamatysime vėliau.

Parengta pagal „IFL Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.