Nuslūgus vandens lygiui pasimatė dinozaurų pėdsakai – vieni geriausiai išsilaikiusių pasaulyje

Dėl didelės sausros centriniame Teksase esančios upės dugne pasimatė 113 milijonų metų senumo dinozaurų pėdsakai.

 Dėl didelės sausros centriniame Teksase esančios upės dugne pasimatė 113 milijonų metų senumo dinozaurų pėdsakai.<br> Dinosaur Valey/Paul Baker nuotr.
 Dėl didelės sausros centriniame Teksase esančios upės dugne pasimatė 113 milijonų metų senumo dinozaurų pėdsakai.<br> Dinosaur Valey/Paul Baker nuotr.
 Teksaso Dinozaurų slėnio valstybiniame parke esantys pėdsakai – vieni geriausiai išsilaikiusių pasaulyje.<br>  Dinosaur Valey/Paul Baker nuotr.
 Teksaso Dinozaurų slėnio valstybiniame parke esantys pėdsakai – vieni geriausiai išsilaikiusių pasaulyje.<br>  Dinosaur Valey/Paul Baker nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 27, 2022, 8:49 AM

Masyvūs vieno akrokantozauro pėdsakai nebuvo matomi nuo 2000 m., nes buvo po vandeniu ir nuosėdų sluoksniais.

Teksaso Dinozaurų slėnio valstybiniame parke esantys pėdsakai – vieni geriausiai išsilaikiusių pasaulyje, sako parko prižiūrėtojas Jeffas Davisas.

JAV sausros stebėsenos centro duomenimis, beveik visame Teksase vyrauja sausra.

Dėl pernelyg sausos ir karštos vasaros centrinėje Teksaso dalyje esančiame parke esanti upė beveik visiškai išdžiūvo, todėl išryškėjo dinozaurų pėdsakai.

J.Davisas pasakojo, kad neseniai atidengti akrokantozauro pėdsakai vadinami „Vienišo reindžerio taku“ – juo dinozauras ėjo apie 30 metrų. Apskaičiuota, kad iš viso yra 140 šio vieno dinozauro pėdsakų, o dabar matoma apie 60.

Anot J.Daviso, akrokantozauras – terapodas, „tipiškas tripirštis dinozauras“. Jo ūgis siekė maždaug 4,5 metro, o svėrė jis apie septynias tonas.

Šie dinozaurai greičiausiai medžiojo Sauroposeidoną – kitą dinozaurų rūšį, kurios pėdsakai taip pat rasti valstybiniame parke.

Sauroposeidonas – maždaug 18 metrų ūgio dinozauras ilgu kaklu. Visiškai suaugęs jis svėrė apie 44 tonas.

Visgi ekstremalūs orų pokyčiai sukėlė ir kitų netikėtumų.

Didžiausiame JAV vandens telkinyje – Meado ežere – sumažėjus vandens lygiui buvo aptikti žmonių palaikai.

O Europoje, nuslūgus vandens lygiui, pasimatė „bado akmenys“ – juos per ankstesnes sausras iškaldino gyventojai. Šių akmenų paskirtis – įspėti būsimas kartas, kad kai akmenys atsidurs virš vandens, jų laukia kančia.

Ne visos sausros kyla dėl klimato kaitos, tačiau dėl atmosferoje susidariusio šilumos pertekliaus iš žemės ištraukiama daugiau drėgmės, tad sausros tampa dar stipresnės.

Nuo pramonės eros pradžios pasaulis jau atšilo maždaug 1,2 C. Jei viso pasaulio vyriausybės smarkiai nesumažins išmetamų teršalų kiekio, temperatūra ir toliau kils.

Parengta pagal „BBC“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.