Karo analitikai: Rusijoje daugėja neatsargių rūkorių

Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas bei pateikia įvykių analizes keliais lygmenimis: politiniu, strateginiu, operaciniu ir taktiniu. Autoriai sutiko savo įžvalgomis pasidalyti ir su Lrytas.lt skaitytojais.

  Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas.<br> lrytas.lt iliustr.
  Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas.<br> lrytas.lt iliustr.
 Ukrainos kariškio Romano Barvinoko motina Nadija gedi prie sūnaus karsto per laidotuvių pamaldas Kijevo katedroje 2022 m. rugpjūčio 28 d.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 Ukrainos kariškio Romano Barvinoko motina Nadija gedi prie sūnaus karsto per laidotuvių pamaldas Kijevo katedroje 2022 m. rugpjūčio 28 d.<br> AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

Aug 29, 2022, 8:31 AM

Jūsų dėmesiui – rugpjūčio 28 dienos apžvalga.

Politinis strateginis lygmuo

Rusijos dūmos tarptautinių reikalų komiteto vadovas Leonidas Sluckis pareiškė, kad Rusija yra pasirengusi aptarti derybų su Ukraina variantą, jei ji kapituliuos, kokybiškai sumažins savo ginkluotąsias pajėgas ir bus denacifikuota. Rusijos politikai nesugeba sugalvoti nieko nauja – nacių siautėjimo Vokietijoje metu, kitų tautų vaikų žudymas buvo pateisinamas tuo, kad jie ateityje gali kelti pavojų Trečiajam reichui.

Didžiosios Britanijos premjero Boriso Johnsono manymu, ateinantys karo mėnesiai bus labai sunkūs, nes „minkštieji Europos politikai neturi dvasios kovoti“ ir gali pradėti maldauti rusiškos naftos bei dujų. Jei ir šį kartą Putinui bus leista išsisukti nuo bausmės, jis tą patį, ką šiandien daro su Ukraina, padarys su kita buvusia Sovietų Sąjungos šalimi.

Taip, tai tiesa. Pagrindinis Putlerio režimo strateginis tikslas nėra Kaukazas ar Vidurio Azija. Tad ta kryptis nesunkiai nuspėjama. Būtent todėl Lietuva visomis išgalėmis privalo įtikinti Vakarus, kad Kremliaus ordas būtina sustabdyti Ukrainoje. Ir kuo greičiau. Priešingu atveju jas teks stabdyti Europoje. Jei tik Europa turės tam ryžto.

Šia proga leisime ciniškai paironizuoti: Vakarų valstybių vadovai pagaliau atsimerktų tada, jei savo kailiu pajustų tai, ką šiandien patiria ukrainiečiai ir anksti ryte atsibustų išpilti šalto prakaito, galvodami, ar nesubombarduotos jų vilos, kuriose ilsisi atostogų išvykę artimieji, ar gyvi vasaros stovyklose palikti vaikai. Baimė prarasti tai, kas, deja, Vakaruose yra vertybė Nr.1 – materialinė gerovė – Vakarų neišjudins. Bailys puls užpuoliką tik įspaustas į kampą, bijodamas prarasti savo ar šeimos narių gyvybę. Tad kol kas ukrainiečiai kovoja su barbarais, o vakarų europiečiai – su energijos sąskaitomis.

Rusijos okupantai nelaidoja kai kurių Donbase žuvusių nusikaltimo bendrų. Kūnai sudeginami kartu su sugadinta įranga. Tokiu būdu žuvusiųjų atsikratoma dėl dviejų priežasčių: logistinių problemų bei slepiant tikruosius „nenugalimosios armijos“ nuostolius.

„Dėl prastai organizuotos sužeistųjų ir žuvusiųjų evakuacijos rusų kariškiai savo žuvusių draugų turi atsikratyti vietoje. Žuvę kovotojai sudeginti kartu su sugadinta įranga“, – sakė agentūra. Teigiama, kad Chersono miesto pakraščiuose pastebėtos vietos, kuriose karių kūnai buvo deginami masiškai.

Nestebina. Laukiniai.

Rusija blokavo Jungtinių Tautų konferencijos dėl branduolinio nusiginklavimo bendros deklaracijos priėmimą. Kostiumuotiems driskiams nepatiko teksto dalis, kurioje rašoma apie „didelį susirūpinimą“ dėl karinės veiklos aplink Ukrainos branduolines elektrines, įskaitant Zaporižės atominę elektrinę, kurią Rusija užgrobė karo Ukrainoje pradžioje. Driskių atstovas Igoris Višneveckis tekste pasigedo „pusiausvyros“.

Branduolinio ginklo neplatinimo sutartis, kurią 1970 m. parėmė 190 šalių, įpareigoja ją pasirašiusias šalis, įskaitant JAV, Rusiją, Prancūziją, Jungtinę Karalystę ir Kiniją, mažinti branduolinių ginklų atsargas ir draudžia kitoms šalims įsigyti branduolinių ginklų.

Rusijos niekas niekuo neįpareigoja. Metas nustoti į šalį, kuri platina terorizmą, mirtį, chaosą, žiūrėti kaip į civilizuotą.

Azovo globos tarnyba „Azovo angelai“ praneša, kad šalys pasiekė susitarimą dėl reguliaraus apsikeitimo žuvusių karių kūnais. Tarnybos teigimu, iš okupuoto Mariupolio miesto ir jo apylinkių į Ukrainos kontroliuojamas teritorijas atgabenta apie 500 karių palaikų. Dauguma kūnų labai blogos būklės – subjauroti, apdegę, turi kakinimų požymių. Daugelio negalima identifikuoti – todėl indentifikavimo procese dalyvauja ekspertai ir tyrėjai.

Slovakija pareiškė esanti pasirengusi nusiųsti Ukrainai 11 naikintuvų „MiG“, kad padidintų Ukrainos pajėgumus ore. Kadangi tokiu atveju sumažėtų Slovakijos pajėgumai ore, Čekija ir Lenkija įsipareigojo saugoti Slovakijos dangų. Slovakijos gynybos ministras Jaroslavas Nadas teigia, jog Bratislava pasirengusi siųsti naikintuvus, tačiau galutinis susitarimas dar nepasiektas.

Slovakija jau padovanojo Ukrainai oro gynybos sistemą „S-300“, karinius sraigtasparnius „Mi“, savaeiges haubicas ir daugkartinio paleidimo raketas „Grad“. Šią savaitę Slovakija į Ukrainą išsiųs 30 vikšrinių pėstininkų kovos mašinų „BVP-1“.

Vladimirui Putinui burna dirbanti Marija Zacharova išplatino pranešimą, kuriame teigia esą JAV siekia įžiebti naujus karštuosius taškus, JAV diplomatai kenkia Kinijos partneriams, o jų diplomatija susijusi su prievarta ir grasinimais. M.Zacharova pasmerkė pastangas pritraukti milijardines Japonijos investicijas į JAV strateginius mokslinių tyrimų, technologijų ir gamybos projektus. M.Zacharovos pareiškimas rodo, kad Rusiją siutina JAV pastangos silpninti Kiniją, perkeliant aukštųjų ir kitų technologijų kūrimą iš Kinijos į Ameriką.

Ekonomistai teigia, kad dėl energetikos krizės Europa susiduria su negilia recesija. Jei gamtinių dujų kainos ir toliau kils, infliacija rugsėjį pasieks 9,4 proc., tačiau iki šių metų pabaigos gali sumažėti iki 8,1 proc. Su didžiausiais sunkumais susiduria Vokietija, nes šalyje elektros energijos kainos šoktelėjo daugiau kaip 600 proc. Su panašiu nuosmukiu susidurs ir Italija, tačiau Prancūzija ir Ispanija greičiausiai recesijos išvengs.

Operacinis lygmuo

Privati Izraelio žvalgybos įmonė paskelbė palydovines nuotraukas, iš kurių matyti, kad Rusija iš Sirijos išgabeno „S-300“ sistemas. Dingo ir praėjusį mėnesį dislokuota baterija, turėjusi saugoti Rusijos Chamimo bazę ir Tartuso uostą. Teigiama, jog baterija buvo pakrauta į krovininį laivą (kitais duomenimis, į transporto lėktuvą) ir nuskraidinta į Rusiją.

Po sprogimų Kryme ordai ėmė trūkti oro gynybos sistemų.

Kremlius ant ledo – tai yra, smėlio – palieka savo sąjungininką Bašarą al-Asadą ir Sirijoje likusius rusų karius. Pietinėje Kuneitros provincijoje esančiame Al-Muallaqa mieste į orą išlėkė Rusijos karo policijai priklausantis automobilis su rusų kariais.

Rusija netoli Ukrainos suformavo dar vienas smogiamąsias pajėgas. Iš skirtingų šaltinių pasiekia informacija, kad sukomplektuotas 3-iasis armijos korpusas. Pajėgos dislokuotos Rostovo srityje, kuris yra arčiausiai Donecko ir Zaporižės fronto ruožų. Tačiau iki galo įvykdyti slaptos mobilizacijos ir sukurti 16 savanorių batalionų nepavyko. Liepos viduryje buvo suformuoti aštuoni batalionai, „kariai“ silpnai apmokyti, sunkiai valdo techniką ir yra žemos kovinės dvasios.

Taktinis lygmuo

Ukrainos kariai sustabdė driskių veržimasi Slovjansko, Bachmuto ir Avdijivkos kryptimis.

Okupantai vėl apšaudė Charkivo apylinkes iš pabūklų ir raketinės artilerijos.

Barbarai raketomis ir sviediniais švaistėsi į Kramatorską ir aplinkinius rajonus.

Puolimas Pervomajskojės kryptimi, buvo atremtas, driskiai priversti bėgti.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos netoli Chersono sunaikino okupantų sandėlius, karinę įrangą ir priešlėktuvinės gynybos sistemas.

Kryme rusų poilsiautojams vėl sukėlė paniką prie Sevastopolio suveikusiosios priešlėktuvinės gynybos sirenos.

Maskvoje užsidegė Rusijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininko pavaduotojo Jevheno Serevo automobilis „BMW X6“. Sudegė automobilio galinė dalis.

Rusijoje daugėja neatsargių rūkorių.

A.Navys ir M.Sėjūnas dėkoja visiems, kurie finansiškai remia analitikų įkurtą VšĮ „Visuomenės informacinio saugumo agentūra“. Jie pabrėžia, kad nors jų tekstus perpublikuoja žiniasklaidos priemonės, patys šio turinio kūrėjai yra visiškai nepriklausomi ir savo veiklą tęsia tik privačių rėmėjų dėka. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.