RRT skelbia preliminarius antrojo 5G aukciono rezultatus

Aukciono komisija nustatė aukciono dėl 713–733 MHz ir 768–788 MHz radijo dažnių juostų naudojimo didžiausiosios kainos siūlytojus. Jais tapo UAB „Bitė Lietuva“, už 2x5 MHz radijo dažnių bloką pasiūliusi 3 000 000 Eur, „Telia Lietuva“, AB, už 2x10 MHz radijo dažnių bloką pasiūliusi 23 000 000 Eur, ir UAB „Tele2“ už 2x5 MHz radijo dažnių bloką pasiūliusi 3 900 000 Eur. Naudojant šiuos radijo dažnius (kanalus) Lietuvos Respublikos teritorijoje bus diegiami naujos kartos 5G mobiliojo ryšio tinklai ir teikiamos 5G elektroninių ryšių paslaugos.

 Aukciono komisija nustatė aukciono dėl 713–733 MHz ir 768–788 MHz radijo dažnių juostų naudojimo didžiausiosios kainos siūlytojus.<br> 123rf iliustr.
 Aukciono komisija nustatė aukciono dėl 713–733 MHz ir 768–788 MHz radijo dažnių juostų naudojimo didžiausiosios kainos siūlytojus.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 29, 2022, 4:37 PM

„Pasiekėme 5G aukcionų Lietuvoje finišo liniją – nustatyti dar vieno aukciono laimėtojai, kurie įgis teisę naudoti radijo dažnius pažangiausioms mobiliojo ryšio paslaugoms teikti. Už šią teisę naudoti ribotą valstybės resursą – radijo dažnius – operatoriai į valstybės biudžetą sumokės 29 900 000 eurų ir jau artimiausiu metu Lietuvoje 5G ryšys atvers platesnes inovatyvių ir pažangių paslaugų teikimo ne tik gyventojams, bet ir pramonės, verslo, viešajame sektoriuose galimybes. 700 MHz radijo dažnių juosta operatoriams ypač reikalinga siekiant 5G tinklais efektyviai padengti mažiau gyvenamas vietoves“, – sako RRT Tarybos narys Darius Kuliešius.

Aukciono laimėtojai privalės:

  • teikti elektroninių ryšių paslaugas, aprėpdami ne mažiau kaip 98 proc. Lietuvos Respublikos teritorijos;
  • teikti ne mažesnės kaip 30 Mb/s spartos elektroninių ryšių paslaugas 80 procentų Lietuvos Respublikoje esančių namų ūkių, valstybinės reikšmės magistraliniuose automobilių keliuose ir magistralinėse geležinkelio linijose;
  • ne vėliau kaip per šešis mėnesius nuo leidimo išdavimo dienos pradėti teikti komercines 5G ryšio paslaugas bent viename iš šių miestų: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ar Panevėžyje, o iki 2023 m. gruodžio 31 d. pradėti
  • teikti 5G ryšio paslaugas visuose penkiuose didžiausiuose Lietuvos Respublikos miestuose.

Visi aukciono dalyviai turi teisę pateikti pretenzijas dėl procedūros pažeidimų per 7 darbo dienas. RRT priims galutinį sprendimą dėl aukciono laimėtojų išnagrinėjusi gautas pretenzijas, o jų nesant – po 7 darbo dienų nuo preliminarių aukciono rezultatų paskelbimo.

Pranešimą apie aukcioną taip pat išplatino ir „Telia Lietuva“:

Visai Lietuvai reikšmingos varžytuvės dėl didžiausią šalies teritoriją dengiančio penktosios kartos mobiliojo ryšio (5G) dažnių pasiekė finišą. Po tris mėnesius užtrukusios ir 186 statymų pareikalavusios kovos, plačiausią 700 MHz radijo dažnių bloką įsigijo bendrovė „Telia“. 5G ryšį visoje Lietuvoje bendrovė pasirengusi teikti iš karto gavusi leidimus. Tai gali būti savaičių klausimas, sako įmonės vadovas Danas Strombergas.

„Savo klientams aukcione iškovojome dvigubai platesnį dažnių bloką ir jau esame pasirengę visoje Lietuvoje įjungti 5G ryšį. Tikimės, kad tai bus kelių savaičių klausimas, viskas priklausys nuo to, kiek užtruks dažnių perdavimas ir tinklo registravimas. Žinome, kad atsakingos Lietuvos tarnybos daro viską, kad procedūros būtų atliktos pačiu artimiausiu metu“, – teigia D.Strombergas.

Laimėtas 2x10 MHz radijo dažnių A blokas 700 MHz ruože taip pat leis apjungti ir 4G dažnių spektrą, taip pagerinat ryšio kokybę net ir mažai apgyvendintose vietovėse. Bendrovė šiuo metu Lietuvoje yra įrengusi daugiau kaip 1000 bazinių stočių, per kurias jau šiandien gali teikti 5G ryšį.

Rugpjūčio pradžioje pasibaigusiame 5G dažnių aukcione įmonė laimėjo švariausią 3,5 GHz radijo dažnių juostą už ją pasiūliusi 7 milijonus eurų. Iš viso bendrovė už dvi 5G dažnių juostas į Lietuvos biudžetą sumokės 30 mln. eurų.

„5G ryšio plėtrai ir viso tinklo atnaujinimui Lietuvoje ruošėmės ne vienerius metus tam skirdami rekordines investicijas. Ir nors Lietuva pagal komercinio 5G ryšio diegimą yra viena paskutinių Europoje, per porą metų parodysime, kad galime tapti viena iš 5G ryšio plėtros lyderių. Mes ir toliau Lietuvoje investuosime į mobiliojo ir šviesolaidinio tinklą, kad jis užtikrintų visus ateities poreikius“, – kalbėjo telekomunikacijų kompanijos vadovas.

Lietuvoje 5G ryšys veiks 3,5 GHz ir 700 MHz dažniais. 3,5GHz dažnių aprėpties teritorijoje esantys įrenginiai galės pasiekti net iki 2 gigabitų per sekundę (2 Gb/s) spartą. Ten, kur 3,5GHz nepasieks, įrenginiai automatiškai naudos plataus padengimo 5G ryšį 700Mhz dažnių juostoje. Jo sparta bus panaši kaip greito 4G, tačiau jis bus daug talpesnis ir su gerokai mažesniu vėlinimu.

Nuo 2018 metų 5G technologiją pirmoji Lietuvoje testuojanti bendrovė nuo šių metų sausio 5G paslaugas teikė jau turimoje 2100 MHz dažnių ruožo atkarpoje. Vilniuje su komerciniais dažniais veikia 20 bazinių stočių.

Pasibaigusių aukcionų laimėjimas mobiliojo ryšio operatorius įpareigoja aktyviems veiksmams, užtikrinant 5G ryšio plėtrą ir pasiekiamumą. Vieni jų – teikti elektroninių ryšių paslaugas, aprėpiant ne mažiau kaip 98 proc. Lietuvos Respublikos teritorijos, taip pat ne vėliau kaip per šešis mėnesius nuo leidimo išdavimo dienos pradėti teikti komercines 5G ryšio paslaugas bent viename iš šalies didmiesčių, o nuo 2023 m. gruodžio 31 d. pradėti teikti 5G ryšio paslaugas visuose penkiuose didžiausiuose Lietuvos miestuose.

Pranešimu spaudai pasidalino ir „Tele2“:

Mobiliojo ryšio operatorius „Tele2“ įsigijo reikšmingus 5G dažnių blokus Lietuvos Respublikos Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) organizuotame 700 MHz spektro aukcione. 728–733 MHz ir 783–788 MHz dažniai buvo įsigyti už 3,9 mln. eurų. Užsitikrinęs plačiam padengimui skirtus dažnius, operatorius yra pasiruošęs pradėti komercinę 5G ryšio plėtrą Lietuvoje.

„Ilgai ir nuosekliai vykdėme pasiruošimą 5G ryšio startui, o šių dažnių įsigijimas yra paskutinė dedamoji. Šio spektro dažniai užtikrins platų 5G ryšio technologijos padengimą. Nuolat dirbame tam, kad mūsų klientai gautų geriausią ryšio kokybę už patrauklią kainą“, – sakė bendrovės generalinis direktorius Baltijos šalims Petras Masiulis.

Gegužės 23 d. prasidėjusiame RRT organizuotame 700 MHz dažnių aukcione buvo varžomasi dėl vieno 2x10 MHz pločio ir dviejų po 2x5 MHz pločio dažnių blokų. Įmonė aukciono būdu įsigijo 728–733 MHz ir 783–788 MHz dažnius, kuriems operatoriaus licencija galios iki 2042 m.

Aukciono rezultatus formaliai turi patvirtinti RRT. Galutinį sprendimą dėl aukciono laimėtojų RRT priims po 7 darbo dienų nuo preliminarių rezultatų paskelbimo.

Rugpjūčio 5 d. pasibaigusiame RRT organizuotame 3400–3700 MHz dažnių aukcione bendrovė įsigijo pirmąjį 100 MHz radijo dažnių bloką už 3 mln. Eurų, kuriam operatoriaus licencija taip pat galios iki 2042 m.  Šio dažnių spektro blokas leis vartotojams pajusti naujos kartos technologijos privalumus – tokius, kaip didesnė greitaveika, mažesnė delsa ir galimybė perduoti didesnius duomenų kiekius ir padės užtikrinti 5G ryšį tankiai apgyventose vietovėse.

RRT duomenimis, „Tele2“ pirmąjį 2022 m. ketvirtį turėjo daugiausiai aktyvių SIM kortelių, kurios sudarė net 46,3 proc. mobiliojo ryšio rinkos. Operatoriaus klientai taip pat naršė daugiausiai – pirmąjį šių metų ketvirtį buvo persiųsta net 95,5 tūkst. TB mobiliųjų duomenų.

Bendrovė visose Baltijos šalyse 5G tinklo įrangą diegs kartu su „Nokia“. Ši technologijų bendrovė pasirinkta radijo prieigos taško (angl. Radio Access Network, RAN) ir centrinės (angl. Core) 5G tinklo dalies diegimui. Šių darbų metu bus atnaujintas ir 4G tinklas – tai padės užtikrinti didesnį greitį ir talpą bei pagerins ryšio padengimą Baltijos šalyse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.