Rusijos kareiviai Kazachstane elgiasi ne taip, kaip iš jų tikisi vadovybė

Kazachstanas ir subyrėjus Sovietų sąjungai išlaikė artimus santykius su Rusija. Ši šalis su Rusija bendrauja ir karine prasme – abi yra Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos narės. Nuo 2022 metų sausio Kazachstane dislokuota apie tūkstantis Rusijos karių su visa ginkluote ir įranga. Tačiau dabar Rusijai tų karių ir ginklų reikia kitur.

 Rusijos gynybos ministerijos 2022 m. sausio 13 d. darytoje ir išplatintoje nuotraukoje matyti Almatoje (Kazachstanas) patruliuojantys Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos (KSSO) Rusijos kariai.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 Rusijos gynybos ministerijos 2022 m. sausio 13 d. darytoje ir išplatintoje nuotraukoje matyti Almatoje (Kazachstanas) patruliuojantys Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos (KSSO) Rusijos kariai.<br> AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 29, 2022, 10:48 AM, atnaujinta Aug 30, 2022, 11:07 AM

Paaiškėjo, kad Kazachstane dislokuoti Rusijos kariškiai atsisako grįžti į nuolatines dislokacijos vietas Rusijoje – nes baiminasi, kad bus pasiųsti į karą prieš Ukrainą. Tai pranešė Ukrainos gynybos ministerijos Pagrindinis žvalgybos direktoratas.

Ukrainos žvalgybos teigimu, formali atsisakymo priežastis buvo specialaus oro transporto trūkumas, susijęs su transportinių lėktuvų dalyvavimu kare Ukrainoje. Tačiau ukrainiečiai tvirtina, kad iš tikrųjų kariai tiesiog nenori papildyti okupacinio kontingento sudėties. Kazachstane pakankamai ramiai tarnaujantys rusai nenori būti pasiųsti į karą.

Ukrainos žvalgyba mano, kad Rusijos vadovybė neatmeta planų visiškai išvesti karius iš Kazachstano, kurie ten buvo dislokuoti 2022 metų sausį, siekiant nuslopinti didelius mitingus prieš Kazachstano vyriausybę.

Kalbama apie tūkstantį karių su ginkluote ir įranga – dabar jie saugo ypatingos svarbos infrastruktūros objektus: oro uostus karinius poligonus, naftos bazes, Baikonūro kosmodromą.

Rusija iš Tadžikistano ir Armėnijos teritorijos jau išvedė karius su ginklais ir įranga. Jie buvo išsiųsti į Ukrainą arba užėmė anksčiau į Ukrainą išsiųstų dalinių vietas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.