Karo analitikai: rusai raketų trajektorijas galės skaičiuoti skaitliukais arba balalaikų stygomis

Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas bei pateikia įvykių analizes keliais lygmenimis: politiniu, strateginiu, operaciniu ir taktiniu. Autoriai sutiko savo įžvalgomis pasidalyti ir su Lrytas.lt skaitytojais.

   Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas.<br> Lrytas.lt iliustr.
   Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas.<br> Lrytas.lt iliustr.
 Savivaldybės tarnybos darbuotojai stovi prie kraterio šalia sugriauto Charkovo administracijos pastato po naktinio apšaudymo raketomis Charkove, 2022 m. rugpjūčio 29 d. <br> AFP / Scanpix nuotr.
 Savivaldybės tarnybos darbuotojai stovi prie kraterio šalia sugriauto Charkovo administracijos pastato po naktinio apšaudymo raketomis Charkove, 2022 m. rugpjūčio 29 d. <br> AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

Aug 30, 2022, 8:15 AM, atnaujinta Sep 14, 2022, 5:30 PM

Jūsų dėmesiui – rugpjūčio 29 dienos apžvalga.

Politinis strateginis lygmuo

Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) misija ruošiasi vykti į Zaporižės atominę elektrinę, kuri yra okupuota Rusijos. Jai vadovaus pats TATENA vadovas Rafaelis Grossi. Apie tai jis paskelbė savo „Twitter“ paskyroje. Pasak jo, misija atvyks į Zaporižės atominę elektrinę jau šią savaitę. „Turime apginti didžiausio Ukrainos ir Europos branduolinio objekto saugumą. Didžiuojuosi galėdamas vadovauti šiai misijai, kuri šią savaitę atvyks į Zaporižės AE“, – rašė M. Grossi.

Geriau vėliau, nei niekada, bet didžiavimasis arba puikybė karo metu – ypač kai dar nieko nenuveikta – skamba kažkaip ydingai. Ne veltui sakoma, kad neperšokus upelio, geriau nesakyti op. Juolab, kad ir upelį, ir jo abu krantus apdergę driskiai yra visiškai neprognozuojami.

„Dell Technologies Inc“ pranešė, kad rugpjūčio viduryje uždariusi savo biurus nutraukė visą veiklą Rusijoje – ir tai yra naujausia iš vis gausėjančio Vakarų įmonių, kurios pasitraukia iš Rusijos, sąrašo. JAV kompiuterių įmonė, kuri buvo labai svarbi serverių tiekėja Rusijoje, prisijungė prie kitų įmonių, kurios apribojo veiklą po Maskvos plataus masto invazijos Ukrainą. „Rugpjūčio viduryje uždarėme savo biurus ir nutraukėme visas operacijas Rusijoje“, – naujienų agentūrai „Reuters“ sakė „Dell“ atstovas Mike'as Siemienas.

Galės rusai raketų trajektorijas skaitliukais skaičiuot. Arba balalaikų stygomis.

Susitikę vėliau šią savaitę, Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrai vargu ar vienbalsiai pritars vizų draudimo visiems rusams įvedimui, sakė ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis. „Nemanau, kad santykių su Rusijos civiliais gyventojais nutraukimas padės, ir nemanau, kad ši idėja sulauks reikiamo vienbalsiškumo“, – sekmadienį Austrijos televizijai ORF sakė ES užsienio reikalų ministrų susitikimams pirmininkaujantis J.Borrellis. – Manau, kad turime peržiūrėti būdą, kaip kai kurie rusai gauna vizas, tikrai ne oligarchai. Turime būti selektyvesni. Tačiau aš nepritariu tam, kad vizos būtų nebeduodamos visiems rusams.“

Būtent toks nesupratimas, negebėjimas matyti, kad „turistaujanti“ Rusijos visuomenė ir yra variklis, palaikantis jėgos struktūras, režimą Kremliuje ir žudymus Ukrainoje, yra tikras Putlerio džiaugsmas, padrąsinantis jį tęsti XXI amžiaus Europos beprotybę.

Pasak Turkijos valstybinės agentūros „Anadolu Agency“, Graikijos raketos „žemė-oras“ buvo nutaikytos į Turkijos naikintuvus „F-16“, vykdančius žvalgybos misiją tarptautinėje oro erdvėje. Graikijos gynybos ministerijos šaltiniai šiuos kaltinimus atmetė. „Graikijos raketų sistema „S-300“ niekada nefiksavo Turkijos lėktuvų „F-16“, – sakė šaltiniai, remdamasi valstybine televizija „Ert“.

Nors abi šalys yra NATO narės, Turkija ir Graikija jau dešimtmečius nesutaria dėl įvairių klausimų, įskaitant teritorines pretenzijas Egėjo jūroje ir nesutarimus dėl oro erdvės. Dėl šių ginčų per pastarąjį pusšimtį metų jos tris kartus buvo atsidūrusios ant karo slenksčio. Bet koks NATO šalių nesutarimas yra ne tik džiaugsmas Kremliui. Jo valdomas korupcijos, šantažo, informacinių, energetinių ir ekonominių bei maisto karo priemonių aštuonkojis daro viską, kad tokie nesutarimai gilėtų.

JT pabėgėlių agentūros duomenimis, nuo Rusijos invazijos pradžios Ukrainos sieną kirto daugiau kaip 11,5 mln. žmonių. Daug žmonių ieškojo prieglobsčio kaimyninėse šalyse. Naujausiais duomenimis, 5 625 142 žmonių kirto Lenkijos sieną, 1 044 292 – Rumunijos, 2 308 790 – Rusijos, 1 242 352 – Vengrijos, 585 614 – Moldovos, 713 588 – Slovakijos ir 16 692 – Baltarusijos. Dauguma išvykusiųjų buvo moterys ir vaikai.

Paprastai šalis agresorė užgrobdama svetimas teritorijas siekia išlaikyti veikiančią visuomenę, kuo mažiau sugriauti infrastruktūrą bei kuo mažiau pakenkti moterims ir vaikams – skaičiuodama, žinoma, ateičiai būtinus resursus. Rusų okupantas elgiasi priešingai: jam reikalinga tik išdeginta žemė.

Operacinis lygmuo

Rusai bando išlaikyti intensyvų operacinį tempą puldami Slovjansko, Bachmuto ir Avdijivkos kryptimis – turbūt siekdami nukreipti dėmesį nuo pietuose vykdomų parengiamųjų užduočių galimai didesnei operacijai.

Pietų Buho ir Zaporižės apylinkėse orda naudoja visą turimą ugnies galią tam, kad sukaustytų ukrainiečių gynėjų veiksmus. Patrankų ir reaktyvinės artilerijos bei tankų ugnimi apšaudomos pozicijos išilgai fronto linijos. Mums neramu taip pat ir dėl to, kad rusai beveik nebaudžiami naudoja aviaciją, kuri ne tik dengia okupantų įtvirtinimus, bet ir nuolatos surengia antskrydžius tolyn į Ukrainos gilumą.

Gali būti, netrukus matysime Rusijos BARS šviežieną fronto linijoje žarnomis puošiančią rudėjančią žemę.

Taktinis lygmuo

Per pastarąją parą Rusijos teroristai toliau apšaudė Enerhodaro miestą ir branduolinės jėgainės teritoriją. Dėl to įvairaus sunkumo sužeidimų patyrė 10 civilių, iš kurių keturi yra atominės elektrinės darbuotojai.

Nuo 2022 m. rugpjūčio 29 d. 10.00 val. Zaporižės AE veikia su radiacinės ir priešgaisrinės saugos standartų pažeidimo rizika.

Raketomis apšaudyti Charkivo, Dnipro ir Chersono rajonai.

Mykolajive dėl vandens saugyklos pažeidimo visiškai nutrauktas vandens tiekimas.

Chersono srities Hola Prystano mieste buvo nužudytas ne tik buvęs deputatas ir išdavikas Oleksijus Kovaliovas, bet ir jo sugyventinė. Sugyventinė nukrito ant peilio, persipjovė gerklę ir mirtinai nukraujavo.

Per pastarąją parą Ukrainos gynėjai pietuose sunaikino rusų okupantų daugkartinių raketų paleidimo įrenginį „Uragan“ ir žemė-oras raketų sistemą „Pancir-S1“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidentiniai debatai ar parodija?