Dar viena Europos šalis ketina pirkti naujausios kartos JAV naikintuvus

Čekijos Vyriausybė paskelbė, kad iš JAV gamintojo „Lockheed Martin“ planuoja įsigyti naujus kovinius lėktuvus „F-35A“, pasakoja Lietuvos kariuomenės atsargos majoras, ginkluotės entuziastas ir specialiosios paskirties visureigio „Krampus“ kūrėjas Darius Antanaitis. Jo teigimu, šie lėktuvai turėtų pakeisti dabar iš Švedijos gamintojo Saab nuomojamus lėktuvus „Saab Gripen“ C/D, kurių nuoma baigiasi 2027 metais.

 Čekijos Vyriausybė paskelbė, kad iš JAV gamintojo „Lockheed Martin“ planuoja įsigyti naujus kovinius lėktuvus „F-35A“.<br> Wikimedia commons.
 Čekijos Vyriausybė paskelbė, kad iš JAV gamintojo „Lockheed Martin“ planuoja įsigyti naujus kovinius lėktuvus „F-35A“.<br> Wikimedia commons.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 31, 2022, 3:24 PM, atnaujinta Sep 1, 2022, 8:25 AM

D.Antanaitis pasakoja, kad anot čekų planų, bus įsigyti 24 lėktuvai „F-35A“, o derybas tikimasi užbaigti jau kitų metų rudenį.

„F-35A“ – tai paskutinės, penktos kartos kovinis lėktuvas, kurį valdo vienas pilotas. Lėktuvas skirtas vykdyti įvairias operacijas, todėl ir turi įvairią ginkluotę. „F-35A“ sumontuota keturių besisukančių vamzdžių 25 mm automatinė patranka. Papildomai galima apginkluoti bombomis ir raketomis, kuriomis naikinami priešo tiek oro, tiek antžeminiai taikiniai ir net laivai“, – pasakoja specialistas.

Jis pastebi, kad šie lėktuvai pagaminti taip ir iš tokių medžiagų, kad būtų kuo mažiau pastebimi priešo radarais. „Tokia savybė leidžia lėktuvui prasmukti pro priešo oro gynybą ir naikinti taikinius jo užnugaryje“, – apibendrina karininkas.

Europoje "F-35" naudoja Didžioji Britanija, Italija, Norvegija ir Nyderlandai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.