Išmaniuosius naudoja vis jaunesni: kaip paruošti pirmąjį vaiko telefoną?

Pirmą naujų mokslo metų dieną didelė dalis mokinių kuprinėse į mokyklą atsineš ne tik sąsiuvinius, vadovėlius ir rašiklius, bet ir pirmuosius išmaniuosius telefonus. Deja, skubėdami vaikui suteikti kuo geresnes komunikacijos priemones ir taip jam kuo anksčiau atverti duris į skaitmeninį pasaulį, tėvai pamiršta vaiko telefone sudėti būtiniausius saugiklius ir net minimaliai papasakoti apie pagrindines grėsmes kibernetinėje erdvėje.

 Nuo 2015 m. iki 2021 m. išmanųjį telefoną turinčių 8 metų amžiaus vaikų dalis padidėjo beveik tris kartus ir siekia kiek daugiau, nei 30 proc.<br> iStock nuotr.
 Nuo 2015 m. iki 2021 m. išmanųjį telefoną turinčių 8 metų amžiaus vaikų dalis padidėjo beveik tris kartus ir siekia kiek daugiau, nei 30 proc.<br> iStock nuotr.
 Ne paslaptis, kad mokyklinio amžiaus labai smalsūs, todėl gavę pirmąjį savo telefoną ir pasinėrę į interneto platybes jose gali nukeliauti netinkama kryptimi.<br>  iStock nuotr.
 Ne paslaptis, kad mokyklinio amžiaus labai smalsūs, todėl gavę pirmąjį savo telefoną ir pasinėrę į interneto platybes jose gali nukeliauti netinkama kryptimi.<br>  iStock nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 1, 2022, 11:04 AM

„Common Sense Media Surveys“ duomenimis, nuo 2015 m. iki 2021 m. išmanųjį telefoną turinčių 8 metų amžiaus vaikų dalis padidėjo beveik tris kartus ir siekia kiek daugiau, nei 30 proc. Tuo metu 12 m. amžiaus grupėje šį įrenginį jau naudoja 7 iš 10 jaunuolių, kas rodo, jog išmanieji į vaikų rankas patenka vis anksčiau, tad auga ir jiems kylančios saugumo rizikos.

„Nors į išmanųjį galima atsisiųsti daug vaikams skirtų žaidimų ir edukacinių programėlių, tai vis dėlto yra suaugusiems skirtas daiktas. Jį naudodamas mažametis gali piktnaudžiauti naudojimosi laiku, žaidimams ar jų papildiniams išleisti mėnesio santaupas, į negeras rankas patikėti savo asmens duomenis bei nuklysti į suaugusiems skirtas svetaines. Kad nereikėtų patirti šių visų šių neigiamų padarinių, rekomenduoju skirti bent jau keletą minučių pirminiam vaiko telefono nustatymui ir pasinaudoti keletu tėvystę palengvinančių paprastų žingsnių“, – teigia „Telia“ tvarumo projektų vadovė Indrė Bimbirytė-Yun.

Pradėkite nuo ekrano užrakto

I.Bimbirytė-Yun teigia, kad nors vaikai dažnai linkę pamiršti įvairius slaptažodžius ar kodus, užrakinti ekraną tiesiog gyvybiškai svarbu. Visų pirma, tai apsaugos nuo nemalonių bendraamžių pokštų, jei įrenginys būtų paliktas be priežiūros. Taip pat vagystės arba pametimo atveju tai padidina šansus atgauti telefoną ar bent jau būti užtikrintiems, kad piktavaliai neprieis prie jautrių ir visai šeimai pakenkti galinčių duomenų.

„Nors vaiko telefone greičiausiai neišvysime bankų programėlių ar mokėjimo kortelių duomenų, peržiūrėję nuotraukų galeriją, užrašinę ir kitas aplikacijas nusikaltėliai gali surasti tokią informaciją, kaip tėvų tapatybė, namų adresas ar net laiptinės kodas. Gera žinia, kad net ir paprasčiausias šešių skaitmenų kodas gali visas šias pastangas paversti niekais. Na, o tam, kad pavyktų išvengti dažnai pasitaikinančių kodo pamiršimo atvejų, jį reikėtų kur nors saugiai pasižymėti patiems tėvams ir išnaudoti tokias funkcijas, kaip piršto antspaudo ar veido nuskaitymas“, – pataria pašnekovė.

Būtinai sukurkite atskirą paskyrą

Ekspertė pastebi, jog pirmojo vaiko telefono nustatymo metu paprašyti įvesti „Google“ ar „Apple“ paskyros duomenis tėvai susigundo pridėti savąją. Tačiau taip sutaupytos kelios minutės gali brangiai kainuoti. Vaikai, pasinaudodami pridėta banko kortele ir to net nesuprasdami, gali įsigyti mokamų žaidimų ar jų papildinių, kas mėnesio pabaigoje gali virsti už galvos griebtis verčiančia banko sąskaita. Be to, pridėję savo paskyrą tėvai nebetenka galimybės kontroliuoti vaikui prieinamo turinio ir kitų naudingų priemonių.

„Teisingas kelias būtų pasinaudoti „Google Family Link“ ir „Family Sharing“ funkcijomis, atitinkamai skirtomis „Android“ ir „Apple“ telefonams. Jos leidžia prie tėvų paskyros pridėti visiškai valdomą vaiko paskyrą, kuri neleis jam atsisiųsti jo amžiui neskirtų programėlių ir suteiks galimybę riboti prie ekrano praleidžiamą laiko kiekį. Taip pat tai apsaugos nuo vaiko nuotraukų ir kontaktų sinchronizavimo su tėvų paskyra, kas nutinka nepasinaudojus šiomis funkcijomis ir pridėjus savo asmeninę paskyrą,“ – atskleidžia ekspertė.

Apsaugokite vaiką nuo netinkamo turinio internete

Ne paslaptis, kad mokyklinio amžiaus labai smalsūs, todėl gavę pirmąjį savo telefoną ir pasinėrę į interneto platybes jose gali nukeliauti netinkama kryptimi. Juo labiau, kai šiais laikais seksualinio pobūdžio, smurtą, lošimą, draudžiamų medžiagų vartojimą ir kitų žalingų įpročių formavimą skatinantis turinys yra itin nesunkiai pasiekiamas. Laimė, tam nesunkiai galima užkirsti kelią.

„Susikūrus vaikui paskyrą naudojant „Google Family Link“ ir „Family Sharing“, tėvai gali įjungti turinio filtravimą. „Apple“ įrenginių vartotojams reikėtų pasinaudoti vaiko telefone esančiais „Screen Time“ nustatymais, aktyvuoti „Content & Privacy Restrictions“ funkciją ir jos parinktyse nustatyti, ką blokuoti. „Android“ įrenginių savininkai tai gali atlikti „Google Family Link“ programėlėje įjungę „SafeSearch“ funkcionalumą“, – rekomenduoja I.Bimbirytė-Yun.

Žinokite vaiko buvimo vietą

Išleidę vaiką į mokyklą, daugelis tėvų jaudinasi dėl jo saugumo. Turbūt kiekvienas jų norėtų žinoti, ar jų mažieji tikrai pasiekė mokyklą ir pasibaigus pamokoms keliauja namo. Juo labiau, jei vaikas neatsako į skambučius ir žinutes ar įtariate, kad jums nepasakoja visos tiesos apie savo veiklas.

„Norint stebėti vaiko buvimo vietą nebūtina atsisiųsti jokių programėlių – tiek „Family Sharing“, tiek „Family Link“ leidžia įjungti vietovės bendrinimą ir realiu laiku stebėti vaiko keliones. Vis dėlto dar patogiau tai daryti leidžia „Life 360“ programėlė, galinti į jūsų telefoną atsiųsti pranešimus, kai vaikas pasiekia mokyklą ar iš jos grįžta namo. Tiesa, taip akylai stebėti buvimo vietą rekomenduojama tik tol, kol vaikas nepasiekė paauglystės. Paaugliams vertėtų suteikti šiek tiek privatumo, kad jaustų tėvų pasitikėjimą ir nesijaustų stebimi“, – įspėja įmonės tvarumo projektų vadovė.

Nepamirškite švietimo

Nepaisant to, kad šiais laikais egzistuoja gausybė vaiko veiklos skaitmeninėje erdvėje stebėjimo ir ribojimo priemonių, ekspertai rekomenduoja su jomis neperspausti ir i papasakoti apie įvairias grėsmes. Vaikui reikėtų paaiškinti, kad negalima spausti ant iššokančių reklamų, vesti asmens duomenų įtartinose svetainėse ir siųstis failų iš neaiškių platformų.

„Kadangi tėvai ne visada tam turi pakankamai žinių ir laiko, tokios informacijos įsisavinimui galima pasitelkti ir tam skirtus žaidimus. CGI ir „Telia“ pristatytas kibernetinio saugumo žaidimas lietuvių kalba „Spoofy“ 5–10 m. amžiaus vaikams leis kartu su žaidimo herojais spręsti įvairias užduotis, kurios padeda suprasti, kokiu turiniu galima dalintis, kas yra asmeninė informacija, kaip ją apsaugoti, kaip atpažinti kitas grėsmes. Taip pat žaidimo svetainėje pateikiama informacija tėvams ir mokytojams, kuri padės aptarti žaidimą kartu su vaikais, padėti įsisavinti esmines mintis ir pamokas“, – dėsto I.Bimbirytė-Yun.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.