JAV generolas: ukrainiečiams reikia suteikti galimybę smūgiuoti giliau į Rusijos teritoriją

JAV brigados generolas paragino JAV ir sąjungininkus siųsti Ukrainai ginklų, kuriuos ji galėtų panaudoti smūgiams Rusijos teritorijoje.

 JAV brigados generolas paragino JAV ir sąjungininkus siųsti Ukrainai ginklų, kuriuos ji galėtų panaudoti smūgiams Rusijos teritorijoje.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 JAV brigados generolas paragino JAV ir sąjungininkus siųsti Ukrainai ginklų, kuriuos ji galėtų panaudoti smūgiams Rusijos teritorijoje.<br> AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 2, 2022, 12:41 PM

Markas Arnoldas šį raginimą išsakė antradienį paskelbtame interviu Ukrainos 24-ajam kanalui – sakydamas, kad reikėtų taikytis į Rusijos teritoriją, ir turint omenyje ne tik Rusijos okupuotą Krymo pusiasalį.

„JAV ir NATO sako, kad nereikia smogti Rusijos teritorijoje, bet tai yra nesąmonė, – sakė jis. – Rusijos kariuomenės Ukrainoje pabaigos pradžia yra degalų, amunicijos ir įrangos tiekimo linijos sunaikinimas. Tai turi būti daroma ir pasienyje, ir šimtus kilometrų gilyn į Rusiją. Kad tai padarytų, NATO turi pakeisti savo politiką ir atsisakyti tezių apie draudimą smogti Rusijos teritorijoje. Būtina suteikti Ukrainai tokius ginklus, kurie galėtų sutriuškinti rusus jų pačių erdvėje“.

Nors JAV ir kitos NATO šalys tiesiogiai neįsitraukė į vykstantį Rusijos ir Ukrainos karą, jos siunčia Ukrainai ginklus – pavyzdžiui, JAV tiekiamas didelio judrumo artilerijos raketų sistemas (HIMARS), ir kitą pagalbą.

Birželio pradžioje per bendrą spaudos konferenciją su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas pareiškė, kad Ukraina pateikė JAV garantijas, jog amerikiečių tiekiamos ginklų sistemos nebus naudojamos smūgiams Rusijos teritorijoje, pranešė „The Guardian“.

Pastarąsias savaites Ukraina gavo HIMARS, kurios susilaukė didelio dėmesio dėl savo veiksmingumo smogiant Rusijos taikiniams. Tačiau šių ar kitų ne iš Ukrainos tiekiamų sunkiųjų ginklų naudojimas atakoms Rusijos teritorijoje gali padidinti riziką, kad į konfliktą bus įtraukta daugiau šalių.

Prieš tai, kai JAV oficialiai patvirtino naujienų pranešimus, kad planuoja siųsti raketų sistemas Ukrainai, Rusijos ambasadorius JAV Anatolijus Antonovas paragino „nutraukti beprasmišką ir itin rizikingą ginklų pumpavimą į šalį“.

Pažymėjęs „Telegram“ žinutėje, kad JAV gali perduoti Ukrainai HIMARS ir „M270 MLRS“ (daugkartinio paleidimo raketų sistemas), A.Antonovas teigė, kad yra „pavojus, jog tokia įranga bus patalpinta netoli Rusijos sienų ir ukrainiečiai galės smogti Rusijos miestams. Tokia situacija mums nepriimtina ir netoleruotina“.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tiesiogiai nėra išsakęs grasinimų pulti kitas šalis – nors yra teigęs, kad bet kuri šalis, kuri Ukrainoje „kelia strateginę grėsmę Rusijai“, gali tikėtis „atsakomųjų smūgių“.

Interviu paklaustas, kokia papildoma JAV ir NATO ginkluotė būtų veiksmingiausia padedant Ukrainai laimėti karą, M.Arnoldas išvardijo ilgojo nuotolio raketas HIMARS, kovinius bepiločius orlaivius, NATO naudojamus lėktuvus ir, jo žodžiais tariant, galingą priešraketinės gynybos sistemą. Jis pažymėjo, kad visos šios priemonės gali pareikalauti „intensyvaus Ukrainos karių apmokymo“, kuris gali užtrukti metus ar ilgiau.

Paklaustas, ar JAV ir sąjungininkų, suteikiančių tokią ginkluotę smūgiams Rusijos teritorijoje, teikimas gali potencialiai eskaluoti konfliktą, M.Arnoldas sakė, kad „Putino pyktis jau yra šimtaprocentinis, ir nemanau, kad tokio pobūdžio taktiniai smūgiai Rusijoje galėtų paskatinti ką nors smurtingesnio naudojant įprastinę ginkluotę nei dabartinė Rusijos agresija“.

Jis taip pat pabrėžė, kad „būtina nutraukti ginklų, amunicijos, sausumos pajėgų pastiprinimo, degalų ir panašių išteklių tiekimą, kad būtų sudarytos sąlygos Ukrainos pergalei“.

„Bet koks šios galimybės apribojimas gerokai sumažina pergalės tikimybę“, – pridūrė jis.

Parengta pagal „Newsweek“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.