Surado kapą su 169 aukso žiedais

Archeologai Rumunijoje atkasė priešistorinį kapą su 169 aukso žiedais. Radinys buvo aptiktas vykdant naujo kelio tiesimo darbus.

 Archeologai Rumunijoje atkasė priešistorinį kapą su 169 aukso žiedais.<br> Tarii Crisuriloro nuotr.
 Archeologai Rumunijoje atkasė priešistorinį kapą su 169 aukso žiedais.<br> Tarii Crisuriloro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 5, 2022, 8:16 AM

Kasinėjimus nuo kovo iki birželio pabaigos vykdė tarptautinė komanda, atstovaujanti Rumunijos ir Vengrijos institucijoms – ir aptiko tris neolito laikotarpio, dvi viduriniojo ir vėlyvojo bronzos amžiaus, dvi romėnų laikotarpio ir dvi viduramžių laikotarpio radimvietes.

Tarii Crisurilor muziejaus pranešime spaudai skelbiama, kad archeologai, kasinėdami netoli Biharijos, rado Tisos kultūrai priklausančios moters kapą.

Tisos kultūra (4500–4000 m.pr.m.e.) – tai eneolitinė archeologinė kultūra, gyvavusi Didžiojoje Vengrijos lygumoje, Banate, Krišanoje ir Transilvanijoje, Rytų Slovakijoje ir Ukrainos Užkarpatės srityje.

Komandai vadovavęs dr Călinas Ghemişas iš Tarii Crisuriloro muziejaus papasakojo, kad moteris buvo palaidota su 169 auksiniais žiedais, kurie puošė jos plaukus, daugiaspirale varine apyranke, dviem auksiniais karoliukais ir maždaug 800 kaulinių karoliukų.

Remiantis pirminiu mirusiosios dantų ir ūgio tyrimu, manoma, kad čia palaidota buvo aukšto statuso moteris. Tai patvirtina ir ginklų, kurie paprastai siejami su vyrų laidojimais Tisos kultūroje, nebuvimas.

Mėginiai išsiųsti į laboratorijas Rumunijoje ir Nyderlanduose, kad be DNR mėginių paėmimo ir tolesnių antropologinių tyrimų, būtų gautas tikslesnis datavimas atliekant radioaktyviosios anglies matavimus.

Vykdydama platesnio masto projekto kasinėjimus, komanda taip pat aptiko dviejų gyvenamųjų namų pėdsakus netoli Sântandrei miestelio. Aptikta keramikos nuo II a. pr.m.e. iki II mūsų eros amžiaus. Komanda taip pat rado III-IV a. sarmatų gyvenvietę, o netoli Biharijos – ir moters skeletą, palaidotą su keliais papuošalais..

Parengta pagal „Heritage Daily“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.