Netikėta taktika: apsimetę moterimis Ukrainos hakeriai suviliojo rusų kareivius ir padėjo sunaikinti karinę bazę

Ukrainiečių hakeriai sukūrė netikrus moterų profilius internete, suviliojo rusų kareivius ir privertė juos atskleisti savo buvimo vietą, pranešė „Financial Times“.

 Ukrainos hakeriai apsimetė moterimis ir suvilioję rusų kareivius, padėjo sunaikinti karinę bazę.<br> 123rf iliustr., lrytas.lt mont.
 Ukrainos hakeriai apsimetė moterimis ir suvilioję rusų kareivius, padėjo sunaikinti karinę bazę.<br> 123rf iliustr., lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-09-08 07:59, atnaujinta 2022-09-08 08:11

Ukrainoje vykstantis konfliktas pademonstravo keletą naujoviškų kovos būdų. Žinome, kaip Ukrainos pajėgos, kovodamos su Rusija pasitelkė komercinius dronus ir civilius dronų pilotus. Nors Vakarai remia Ukrainą ginklais ir bepiločiais, Ukrainos kariai taip pat prisitaikė prie besikeičiančių vietinius poreikių – ir tai apima naujoves, dar labiau sustiprinančiais kovinę ukrainiečių galią.

Kompiuterių specialistų grupės Ukrainoje tapo hakeriais ir naudoja savo įgūdžius kovai su Rusijos agresija. Anksčiau dirbę prabangiuose biuruose, dabar šie žmonės dirba slaptose vietose, kad kovodami už savo šalį patys liktų saugūs, rašo „Interesting Engineering“

Nauji kovos būdai

Leidinys „Financial Times“ pasikalbėjo su viena iš tokių ukrainiečių grupių, kuriai vadovauja Nikita Knyšas. Prieš Rusijos invaziją 30-metis vyras dirbo kibernetinio saugumo ekspertu, trukdydamas įsilaužėliams sėkmingai veikti. Vasario mėnesį prasidėjęs Rusijos puolimas viską pakeitė, ir N.Knyšas norėjo pasitarnauti šaliai panaudodamas savo įgūdžius.

Jis kreipėsi į seną mentorių ir vieną turtingiausių Ukrainos žmonių Vsevolodą Kožemiako – ieškodamas interneto ryšio „Starlink“, kurį Elonas Muskas atsiuntė į Ukrainą. N.Knyšas subūrė 30 bendraminčių komandą, kuri glaudėsi pigiuose Vinicos nakvynės namuose. Pasivadinusi „Hackyourmom“, naudodamasi savo kibernetiniais įgūdžiais ir „Starlink“ teikiamu internetu, grupė surengė ataką Rusijoje.

Vyras FT pasakojo, kad jo grupė dalyvavo rengiant netikrus grasinimus susprogdinti į Rusiją skrendančius lėktuvus – dėl ko dešimtys skrydžių buvo atidėti arba visai atšaukti. Tačiau didžiausia jų sėkme tapo Rusijos kareivių apgavystė, leidusi atskleidė pastarųjų buvimo vietą.

Spąstai rusų kareiviams

A. Knyšas teigia, kad jo hakerių grupė keliose socialinės žiniasklaidos platformose, įskaitant „Telegram“, prisistatinėjo patraukliomis moterimis ir susisiekė su Rusijos kariais Melitopolyje. Grupė žinojo, kad rusų kareivai norėjo pasigirti esantys „kietais kariškiais“, ir ragino juos siųsti savo nuotraukas.

Pagal rusų kareivių atsiųstas nuotraukas buvo nustatyta jų buvimo vieta – atoki karinė bazė okupuotame Melitopolyje. Vėliau šie duomenys buvo perduoti Ukrainos kariuomenei. Buvo tik kelių dienų klausimas, kol bazę susprogdins Ukrainos artilerija, FT pasakojo Knyšas.

Ukrainos kariuomenė atsisakė komentuoti hakerių vaidmenį atakoje. Vis dėlto N.Knyšas teigia, kad grupė dalyvavo ir kituose įsilaužimuose – pavyzdžiui, susijusiuose su Rusijos televizijos stotimis arba atskleidžiančiuose Rusijos karinių rangovų duomenų bazes. Šiuo metu grupė iš nakvynės namų išsiskirstė, tačiau toliau dirba nuotoliniu būdu.

Praėjusią savaitę taip pat pagarsėjo atvejis, kai įsilaužėliams taip pat pavyko sutrikdyti kasdienį Maskvos gyvenimą, tam pasitelkiant „Yandex“ taksi. Tai – akivaizdus įrodymas, kad konfliktai nebeapsiriboja fizinėmis lokacijomis ir tradiciniais ginklais. Karas taip pat yra skaitmeninis ir perėjo jau į visiškai naują lygmenį, apibendrina „Interesting Engineering“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.