Patvirtinti antrojo 5G aukciono laimėtojai

Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) taryba patvirtino antrojo šiais metais vykdomo aukciono dėl 5G, t. y. aukciono dėl 713–733 MHz ir 768–788 MHz radijo dažnių juostų, naudojimo laimėtojus. Jais pripažinti:

 Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) taryba patvirtino antrojo šiais metais vykdomo aukciono dėl 5G, t. y. aukciono dėl 713–733 MHz ir 768–788 MHz radijo dažnių juostų, naudojimo laimėtojus.<br> 123rf iliustr.
 Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) taryba patvirtino antrojo šiais metais vykdomo aukciono dėl 5G, t. y. aukciono dėl 713–733 MHz ir 768–788 MHz radijo dažnių juostų, naudojimo laimėtojus.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ryšių reguliavimo tarnyba

Sep 8, 2022, 1:08 PM, atnaujinta Sep 8, 2022, 4:47 PM
  • Telia Lietuva“, AB, pasiūliusi 23 mln. Eur už 2×10 MHz radijo dažnių bloką,
  • UAB „Bitė Lietuva“, pasiūliusi 3 mln. Eur už 2×5 MHz radijo dažnių bloką,
  • UAB „Tele2“, pasiūliusi 3,9 mln. Eur už 2×5 MHz radijo dažnių bloką.

Kiekvienas aukciono laimėtojas privalės įmokos pradinę dalį sumokėti į valstybės biudžetą per 1 mėnesį nuo aukciono laimėtojo patvirtinimo dienos. Tik po to RRT išduos leidimus naudoti radijo dažnius.

RRT primena, kad visi aukciono laimėtojai laimėtus radijo dažnius galės naudoti diegiant naujos kartos 5G radijo ryšio tinklus ir teikiant 5G elektroninių ryšių paslaugas. Šiose radijo dažnių juostose teikiamos paslaugos užtikrins itin aukštos spartos internetą mažiau apgyvendintose vietovėse.

Aukciono laimėtojai privalės:

  • ne vėliau kaip per šešis mėnesius nuo leidimo išdavimo dienos pradėti teikti komercines 5G ryšio paslaugas bent viename iš šių miestų: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ar Panevėžyje,
  • iki 2023 m. gruodžio 31 d. pradėti teikti 5G ryšio paslaugas visuose penkiuose didžiausiuose Lietuvos Respublikos miestuose,
  • ne vėliau kaip 2025 m. gruodžio 31 d. sudaryti galimybę valstybinės reikšmės magistraliniuose automobilių keliuose ir magistralinėse geležinkelio linijose gauti ne mažesnės kaip 30 Mb/s spartos elektroninių ryšių paslaugas,
  • ne vėliau kaip per penkerius metus pradėti teikti elektroninių ryšių paslaugas ne mažiau kaip 98 proc. Lietuvos Respublikos teritorijos ir sudaryti galimybę ne mažiau kaip 80 procentų namų ūkių gauti ne mažesnės kaip 30 Mb/s spartos elektroninių ryšių paslaugas.

Vėliau pranešimais spaudai pasidalino ir „Tele2“ bei „Bitė Lietuva“:

„Užsitikrinome padengimą ir greitį užtikrinančius dažnius, laukiame oficialaus leidimo juos naudoti, ir esame visiškai pasirengę komercinio 5G ryšio plėtrai. Jau dabar klientams siūlome jų itin vertinamą plačiausiai veikiantį 4G internetą Lietuvoje – tai patvirtina ir RRT skelbiamas judriojo ryšio tinklų tikėtinų aprėpties zonų žemėlapis. Mūsų strategija – kurti efektyvų tinklą ir pasiūlyti klientams geros kokybės ryšio paslaugas už gerą kainą“, – pranešime spaudai cituojamas „Tele2“ generalinis direktorius Baltijos šalims Petras Masiulis.

Taip pat „Tele2“ Technikos direktorius Baltijos šalims Valerij Kovzan sako, kad nors konkurencija dėl dažnių buvo atkakli, tačiau jie nėra vienintelis faktorius, lemiantis gerą ryšio kokybę.

„Įsigijome 2x5 MHz dažnių blokus, kurie padės užtikrinti platų 5G ryšio padengimą visoje šalies teritorijoje. Aukcione buvo siūlomi skirtingo pločio dažnių juostos, tačiau vien jų plotis savaime negarantuoja aukštos paslaugų kokybės. Efektyvus mūsų tinklo planavimas, mobiliojo ryšio bokštų išdėstymas, reikiamų dažnių aktyvavimas, efektyvūs stočių parametrai padės mūsų klientams pasiūlyti aukštos kokybės ryšį už gerą kainą“, – cituojamas V. Kovzan.

“Džiaugiamės sulaukę 5G dažnių aukciono pabaigos. Mūsų strategija – visiškai naują 5G tinklą statyti aukštesnių dažnių juostoje. Todėl įsigyta 700 Mhz dažnių ir 3,5 Ghz dažnių ruožų kombinacija garantuos greitą, stabilų ir plačiai pasiekiamą „Bitės“ 5G ryšį“, – „Bitės Lietuva“ atsųstame pranešime spaudai nurodo bendrovės generalinis direktorius Gintas Butėnas.

Pasak įmonės vadovo, „naujas mūsų tinklas bus naudingiausias tiems gyventojams, kurie iki šiol neturėjo galimybės mėgautis kokybišku internetu. Verslo klientai taip pat laukia „Bitės“ 5G, nes tai yra nepalyginamas kokybinis šuolis su ankstesnėmis ryšio technologijomis.“
 
„Šįmet „Bitėje“ pradėjome didžiausią investicinį projektą į ryšių tinklus per visą bendrovės istoriją –„BITĖ | Naujos kartos tinklas 2025“. Projekto metu investuojame ne tik į visiškai naujo 5G tinklo statybą, kuriam ir reikalingi naujieji dažniai, bet ir į jau naudojamų tinklų modernizavimą. Todėl kokybinę pažangą pajus visi mūsų klientai, kuriems šios investicijos reikš dar didesnį interneto greitį, ryšio stabilumą ir veikimą dar platesnėje teritorijoje“, – teigia G. Butėnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.