Ukrainiečiai numušė pirmąjį Rusijos kariuomenės naudojamą Irano gamybos droną-žudiką Nurodė, kodėl tai nėra geros naujienos

Socialinėje žiniasklaidoje paskelbti trikampio formos orlaivių vaizdai primena „Shahed“ – bombas gabenančią transporto priemonę, kurią naudoja Teheranas ir jo sukilėlių sąjungininkai Jemene.

 Socialinėje žiniasklaidoje paskelbti trikampio formos orlaivių vaizdai primena „Shahed“ – bombas gabenančią transporto priemonę, kurią naudoja Teheranas ir jo sukilėlių sąjungininkai Jemene.
 Socialinėje žiniasklaidoje paskelbti trikampio formos orlaivių vaizdai primena „Shahed“ – bombas gabenančią transporto priemonę, kurią naudoja Teheranas ir jo sukilėlių sąjungininkai Jemene.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 13, 2022, 9:25 PM, atnaujinta Sep 14, 2022, 9:50 AM

Ukrainos kariuomenė antradienį pirmą kartą pranešė, kad mūšio lauke susidūrė su Irano tiekiamu Rusijos naudojamu bepiločiu-kamikadze – o tai rodo gilėjančius Maskvos ir Teherano ryšius, taip pat Islamo Respublikos su pasaulio galingaisiais sudaryto branduolinio susitarimo pakibimą ant plauko.

JAV žvalgyba dar liepą viešai perspėjo, kad Teheranas planuoja parduoti Rusijai šimtus bombas gabenančių bepiločių, kad padėtų kare Ukrainoje. Nors Iranas iš pradžių tai neigė, sukarintos Revoliucinės gvardijos vadovas pastarosiomis dienomis gyrėsi, kad apginkluoja didžiąsias pasaulio galias.

Vienas Ukrainos kariuomenės pareigūnas, o taip pat su kariuomene glaudžiai susijusi proukrainietiška interneto svetainė paskelbė dronų nuolaužų nuotraukas. Vaizdas primena trikampio formos Irano droną, žinomą kaip „Shahed“ (kas persų kalba reiškia „Liudininką“).

Ir kariuomenės pareigūnas, ir interneto svetainė teigia, kad Ukrainos kariai su dronu susidūrė netoli Kupiansko, Kijevui vykdant puolimą, kuris rytiniame fronte pralaužė Rusijos fronto linijas aplink Charkivą.

Iš nuotraukos galima spręsti, kad droną „Shahed“ numušė Ukrainos pajėgos ir kad jis nuo smūgio nesprogo, kaip buvo numatyta – tačiau Kijevas kol kas nepateikė daugiau informacijos. Užrašas ant drono nurodo, kad tai yra „M214 Geran-2“ – o tai jau neatitinka žinomos Rusijos ginkluotės.

Irano misija Jungtinėse Tautose iš kol kas neatsakė į prašymą pateikti komentarą.

Iranas yra sukūręs kelias „Shahed“ versijas, vienas toks dronas yra perskridęs virš JAV lėktuvnešio Persijos įlankoje, šiuos dronus naudojo Irano remiami sukilėliai Jemene – jais atakavo naftos saugyklas Saudo Arabijoje ir, kaip įtariama, 2021 m. nužudė du jūreivius, buvusius naftos tanklaivyje prie Omano krantų. Manoma, kad trikampio formos „Shahed“ veikimo nuotolis yra apie 2000 km – nors Iranas pateikia nedaug informacijos.

Ekspertai tokius bombas nešančius bepiločius orlaivius vadina „bepiločiais šaudmenimis“ (angl. loitering munition). Dronas atskrenda į paskirties vietą (dažniausiai užprogramuotas iš anksto), ir arba sprogsta ore virš taikinio, arba atsitrenkęs į jį.

Iranas suartėjo su Rusija, nes susiduria su gniuždančiomis sankcijomis dėl 2018 m. žlugusio branduolinio susitarimo, kai tuometinis prezidentas Donaldas Trumpas vienašališkai pasitraukė iš susitarimo. Derybos dėl susitarimo, pagal kurį Iranas mainais į sankcijų panaikinimą apribojo urano sodrinimą, vėl atsidūrė aklavietėje.

Ukrainos ir Irano santykiai taip pat yra įtempti – nes 2020 m. Irano revoliucinė gvardija numušė Ukrainos keleivinį lėktuvą, ir žuvo visi 176 juo skridę žmonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.