Latvijos saugumo ekspertas: investicijos į saugumą galimus nuostolius sumažina keturiskart

Investicijos į saugumo technologijas galimus nuostolius gali sumažinti net keturis kartus, sako saugumo technologijų ekspertai. Latvijos saugumo technologijų bendrovės „Altas IT Latvija“ vadovo Mārio Baltbergso teigimu, matant išaugusią įtampą regione, investicijos į šią sritį tapo dar aktualesnės.

 Investicijos į saugumo technologijas galimus nuostolius gali sumažinti net keturis kartus, sako saugumo technologijų ekspertai.<br> 123rf iliustr.
 Investicijos į saugumo technologijas galimus nuostolius gali sumažinti net keturis kartus, sako saugumo technologijų ekspertai.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 23, 2022, 1:49 PM

Latvijos įmonės vadovas pabrėžia, kad saugumo srityje, kaip ir daugelyje kitų veiklos šakų, jau kurį laiką stebima procesų automatizavimo ir optimizavimo tendencija.

„Kiekviena verslo šaka ieško galimybių optimizuoti savo veiklą, suteikti kuo aukštesnės kokybės ir didesnės pridėtinės vertės paslaugų savo klientams, o tuo pačiu užtikrinti efektyvų sąnaudų valdymą. Ne išimtis ir saugumo sritis. Taigi savalaikės ir tikslingos investicijos į šiuolaikines saugumo technologijas leidžia efektyviai valdyti rizikas ir užtikrinti, kad praradimai nelaimės atveju būtų minimizuoti“, – kalba M.Baltbergsas.

Tam pritaria ir Lietuvoje esančios įmonės „Altas IT“ direktorius Rolandas Gudelis. Jis sako, kad investicijos į saugumą turi augti.

„Saugumas, tiek naudojant išmanias saugumo technologijas, tiek ir kibernetinis, neretai nustumiamas nuošalin ir apie tai aktyviau pradedama galvoti tik ištikus nelaimei ar ženkliai išaugus rizikai. Vis dėlto, investicijos į saugumą turėtų būti matomos kaip savaime suprantama higiena, be kurios įprasta veikla gali tapti neįmanoma, o patirta žala per didelė. Kaip rodo tyrimai, nuodugnus rizikų vertinimas ir savalaikės investicijos į saugumą gali net keturiskart sumažinti potencialius nuostolius“, – sako R. Gudelis.

Saugumo ekspertų teigimu, susipažinti su paskutinėmis šios srities naujovėmis ir technologijomis galima spalį Rygoje vyksiančioje pirmojoje Šiaurės Europos šalių saugumo technologijų konferencijoje „Nordic SecTech Summit“.

Milijardinė rinka

Pasaulinė rinkos tyrimų bendrovė „Technavio“ paskelbė, kad fizinio saugumo rinka per ateinančius ketverius metus turėtų išaugti iki 62,75 mlrd. eurų. „Technavio“ skaičiavimais, 33 proc. šio augimo bus Europoje, o pagrindinės rinkos – Jungtinė Karalystė ir Vokietija.

„Terorizmas ir nusikalstamumas būdingas ne tik besivystančioms šalims. Tokių incidentų daugėja ir išsivysčiusiose šalyse. Todėl įmonės, taip pat komerciniai ir gyvenamieji kompleksai vis dažniau renkasi išmanius technologinius apsaugos sprendimus, kurie apima vaizdo stebėjimą, prieigos kontrolę ir kitas apsaugos technologijas“, – teigia „Technavio“ ekspertai.

Remiantis Latvijos Centrinės statistikos tarnybos duomenimis, nuo 2015 m. iki 2020 m. fizinės apsaugos paslaugų apyvarta Latvijoje sumažėjo 17 proc. iki beveik 171 mln. eurų. Tačiau elektros instaliacijos įrengimo paslaugų, į kurias įeina ir techninės apsaugos technologijų įrengimas, apyvarta, nors kasmet svyruoja, išlieka stabili: 2020 m. jų apyvarta siekė 208 mln. eurų.

„Lietuvoje situacija neženkliai skiriasi, tačiau saugumo technologijų svarba turi didelį potencialą augti, o šį proveržį labiausiai skatins dėl karo Ukrainoje išaugęs neapibrėžtumas, didėjančios energijos sąnaudos, infliacija, planuojami mokestiniai pakeitimai ir kitos priežastys“ – sakė R.Gudelis.

Pasak jo, neretai susidūrus su panašiais ekonominiais ir geopolitiniais iššūkiais organizacijų vadovai ieško galimybių taupyti. Tačiau nereikėtų pamiršti ir to, kad ekonominiai ir socialiniai iššūkiai lemia ir nusikalstamumo lygio padidėjimą. Augant vagysčių, apiplėšimų ar sukčiavimų skaičiui, technologinių sprendimų apsauga taps dar aktualesnė.

Rygoje – pirmoji Šiaurės šalių saugumo technologijų konferencija

Šiuo metu, kai saugumo rizika regione yra beprecedenčio lygio, spalio 20 d. Rygoje vyks Šiaurės Europos šalių saugumo technologijų konferencija „Nordic SecTech Summit 2022“. Konferencija pirmą kartą suburs Šiaurės šalių saugumo technologijų lyderius ir nuomonės formuotojus.

„Visus vienijanti tema – grėsmių prevencija technologinėmis priemonėmis, pagrindinį dėmesį skiriant atsakymui į klausimą, ką su turimais ištekliais gali padaryti bendrovės, norint sumažinti esamas grėsmes. Bus kalbama apie saugumo ateitį, atsižvelgiamt į šiandieninę aplinką.

Konferencija suteiks galimybę pažvelgti į šiandien kylančią riziką ir sužinoti, kaip galima prisidėti prie išlaidų mažinimo. Nors tai ne pirmas tarptautinis saugumo srities renginys, iš kitų jį išskiria nauja tendencija – pranešėjų geopolitines kalbas susieti su vietos pramonės produktais ir paslaugomis bei pristatyti vietos techninius pajėgumus“, – sako M. Baltbergs.

Spalio 20 d. organizuojama konferencija „Nordic SecTech Summit 2022“ yra sudėtinė didesnės saugumo ir gynybos pramonės plėtros tendencijos dalis.

Konferencija organizuojama tarptautiniu lygmeniu ir skirta visiems – verslo ir vadybos, saugumo ir technologijų specialistams, ekspertams ir nuomonės formuotojams, akademikams ir kitiems šios srities entuziastams, tereikia užsiregistruoti interneto puslapyje“, – sakė R.Gudelis.

Daugiau informacijos ir programą galima rasti čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.