Galvojo, kad bulvių lauke rado plūgo liekanas – pasirodo, iš tiesų tai buvo istorinis ginklas

Kai Grønningsæteris ir jo žmona Heidi Vike Grønningsæter iš pradžių manė, kad seni ir surūdiję metalo gabalai, kuriuos jie rado lauke prieš dvejus metus, yra plūgo liekanos. Atlikus ekspertizę paaiškėjo, kad jie aptiko vikingų kalaviją.

 Vyras iš pat pradžių pamanė, kad detalės atrodo kaip kalavijas – tačiau jo žmona Heidi su tuo nesutiko. Jie suvyniojo fragmentus į rankšluostį ir padėjo į garažą.<br> Møre ir Romsdalio apskrities nuotr.
 Vyras iš pat pradžių pamanė, kad detalės atrodo kaip kalavijas – tačiau jo žmona Heidi su tuo nesutiko. Jie suvyniojo fragmentus į rankšluostį ir padėjo į garažą.<br> Møre ir Romsdalio apskrities nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-09-26 08:52, atnaujinta 2022-09-26 14:46

Senas metalines dalis Kai rado bulvių lauke, Øveråso vietovėje Norvegijoje uošviui baigus arti žemę.

Vyras iš pat pradžių pamanė, kad detalės atrodo kaip kalavijas – tačiau jo žmona Heidi su tuo nesutiko. Jie suvyniojo fragmentus į rankšluostį ir padėjo į garažą.

Po dvejų metų Heidi nusprendė susisiekti su apskrities savivaldybės apskrities paveldosaugininku Bjørnu Ringstadu – iš pradžių per „Facebook“, o paskui telefonu – kad nustatytų, ar dvi jos atsiųstoje nuotraukoje esančios dalys iš tiesų kadaise galėjo būti kalavijas.

„Po pokalbio su B.Ringstadu beveik negalėjome užmigti. Įsivaizduokite, jei tai tikrai buvo vikingų kalavijas? Mūsų sode?“ – liepą kalbėjo Grønningsæteriai.

Ekspertas: tai – vikingų kalavijas

Apskrities paveldosaugininkas netruko nustatyti, kad surūdiję metalo gabalai iš tiesų yra vikingų kalavijo dalis.

„Tai dviašmenis kalavijas, pagamintas VIII-IX amžiuose“, – teigė jis, greitosiomis įvertinęs formą ir rankeną. Ginklą jis identifikavo būtent pagal rankeną, kuri būdinga to laikotarpio kalavijams.

Kai K.Grønningsæteris aptiko radinį, jis buvo vientisas – bet vėliau lūžo į dvi dalis. Abi dalys padengtos rūdžių gumuliukais – tačiau kalavijo forma aiški.

„Jis nėra labai gerai išsilaikęs – bet vis dėlto tai vikingų kalavijas“, – teigia B.Ringstadas.

Tikrai retas radinys

Tokie kalavijai nėra dažnas archeologų radinys. Per tą laiką, kol B.Ringstadas dirba apskrities taryboje, jis susidūrė tik su dviem tokiais radiniais. Vieną praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje Sunndalyje jis atkasė pats.

„Stovėti čia, su kalaviju rankose, kurio niekas nelietė daugiau nei tūkstantį metų, yra gana ypatinga“, – teigia pareigūnas.

Jam įdomu, ar šioje žemėje gali slypėti dar daugiau artefaktų. Netoli bulvių lauko yra piliakalnis – ir archeologai svarsto, ar tai galėjo būti piliakalnis su kapais.

„Dauguma kalavijų buvo rasti kartu su kapais. Jei randate kalaviją, galite rasti visą ginklų rinkinį su kirviais, ietimis, strėlėmis ir kitomis įkapėmis, su kuriomis mirusysis buvo palaidotas“, – aiškina B.Ringstadas.

Dabar archeologai tikriausiai sugrįš į Østeråsą ir atidžiau ištirs radinio vietą.

Kalavijas bus kuo greičiau pristatytas į Trondheimo universitetą, konservavimui.

Parengta pagal „Norway Today“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.