Karo analitikai: Kremliui liepta užsičiaupti ir nebekartoti jokių kalbų apie branduolinio ginklo panaudojimą

Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas bei pateikia įvykių analizes keliais lygmenimis: politiniu, strateginiu, operaciniu ir taktiniu. Autoriai sutiko savo įžvalgomis pasidalyti ir su Lrytas.lt skaitytojais.

  Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas.<br> lrytas.lt iliustr.
  Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas.<br> lrytas.lt iliustr.
 Neseniai išlaisvintame Izumo mieste vietos moteris gavusi humanitarinę pagalbą bučiuoja duoną. 2022 m. rugsėjo 27 d.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Neseniai išlaisvintame Izumo mieste vietos moteris gavusi humanitarinę pagalbą bučiuoja duoną. 2022 m. rugsėjo 27 d.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Norvegų naudojama NASAMS sistema.<br> Wikimedia commons.
 Norvegų naudojama NASAMS sistema.<br> Wikimedia commons.
 Stačiatikių šventikas laiko pamaldas rezervistams, pašauktiems į dalinę mobilizaciją, per jų išvykimo iš karinės bazės Sevastopolyje, Kryme. 2022 m. rugsėjo 27 d.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Stačiatikių šventikas laiko pamaldas rezervistams, pašauktiems į dalinę mobilizaciją, per jų išvykimo iš karinės bazės Sevastopolyje, Kryme. 2022 m. rugsėjo 27 d.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

Sep 28, 2022, 8:03 AM, atnaujinta Sep 28, 2022, 2:10 PM

Jūsų dėmesiui – rugsėjo 27 dienos apžvalga.

Politinis strateginis lygmuo

JAV turi veiksmų planą, jei Rusija panaudotų branduolinį ginklą, teigia valstybės sekretorius Antony Blinkenas. Vašingtono teigimu, apie tai Kremlius buvo perspėtas ir viešai, ir privačiai: Kremliui liepta užsičiaupti ir nebekartoti jokių kalbų apie branduolinio ginklo panaudojimą, nes tai gali baigtis katastrofa. Rusijai.

Manome, kad JAV turi paruošusi planą smogti konvenciniais ginklais į Rusijos strateginių karinių sprendimų priėmimo taškus, vadavietes bei techninius masinio naikinimo ginklo paleidimo centrus. Tokie smūgiai, be abejo, padarytų didžiulę žalą ne tik Rusijos karinei galiai, bet nusineštų daugybę žmonių gyvybių.

A.Blinkenas abejoja ar Vladimiras Putinas tai aiškiai suvokia, nes Kremliuje neliko žmonių, kurie geba išdrįsti tai jam atvirai pasakyti. Visgi, čia mes norime labai tiksliai įvardinti – karinę beprotybę pradėjo ne vien V.Putinas, ir ne tik režimo vadai. Nėra jokių kalbų apie karo nusikaltėlio V.Putino teisinimą, bet klaidinga yra manyti, kad už viską atsakingas tik V.Putinas, ir kad tik jis vienintelis priima sprendimus ir nuo jo vieno viskas priklauso Rusijoje. Toks manymas yra aiškus ženklas, kad nesuprantama, kaip veikia fašistinis režimas Rusijoje.

Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos suabejojo Serbijos galimybe prisijungti prie 27 Europos valstybių bloko po to, kai Belgradas pasirašė susitarimą su Maskva, kuriuo įsipareigojo rengti ilgalaikes „konsultacijas“ užsienio politikos klausimais Rusijos karo Ukrainoje akivaizdoje. Serbijos pareigūnai penktadienį Niujorke pasirašė susitarimą su Rusijos užsienio teroro reikalų ministru Sergejumi Lavrovu Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos kuluaruose, kur dauguma Vakarų delegacijų vengė Rusijos vyriausiojo teroristinės valstybės diplomato dėl šalies invazijos į Ukrainą.

Reikia ne abejoti, o labai aiškiai iškomunikuoti Vakarų poziciją – arba Serbija kartu su Rusija garma srutų duobėn, arba bando kapanotis, nutraukdama visus ryšius su valstybe agresore.

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas dar kartą sukritikavo Europos Sąjungos sankcijas Rusijai, sakydamas, kad šios sankcijos „atsigręžė priešinga linkme“, nes padidino energijos kainas. V.Orbanas Vengrijos parlamentui aiškino, kad krizės sąlygomis Europoje žlunga vyriausybės, turėdamas omenyje sekmadienį vykusius rinkimus Italijoje. Kremliaus advokatas ES ir NATO siekia, kad Vakarai Ukrainą parduotų Kremliui, o sankcijos Rusijai būtų panaikintos.

V.Putinas, pareiškęs, kad Vakarai turėtų gerbti Rusiją, įsikibo Recepui Tayyipui Erdoganui į skverną ir prašo perduoti žinią, kad jis pasirengęs deryboms su Ukraina „naujomis sąlygomis“. Šią žinią paviešino Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu, kuris teigia, kad V.Putino ir Volodymyro Zelenskio susitikimas gali lemti paliaubas.

Melas. Senas triukas. V.Putinu niekas nebetiki. Vienintelė reakcija į tokius pasiūlymus deryboms – kuo daugiau ginklų Ukrainai, kad išmuštų bolševikų išperas už šalies ribų.

Tas pats Turkijos užsienio reikalų ministras pastebėjo, kad kai kurios Vakarų valstybės labai klysta, siekdamos susilpninti Rusiją karu Ukrainoje. Pirmiausia, dėl to didžiulę žalą patiria Ukraina, kas yra amoralu, antra – karas destabilizuoja padėtį pasaulyje ir supriešina lyderiaujančias valstybes.

Rusijos dūmos atstovai ragina uždrausti šaukiamojo amžiaus vyrams išvykti iš šalies po to, kai V.Putinas išleido įsaką dėl „dalinės“ mobilizacijos. Praėjusią savaitę paskelbus apie Rusijos rezervistų šaukimą į karą Ukrainoje, buvo išparduoti visi lėktuvų bilietai išvykti iš šalies, o šalies miestuose vyko skysti antikariniai protestai, kuriuos greitai išvaikė policija. Kazachstano vidaus reikalų ministerijos duomenimis, nuo rugsėjo 22 d. į šalį atvykstančių Rusijos piliečių skaičius patrigubėjo ir artėja prie 100 tūkstančių. FSB prie Sakartvelo sienos išsiuntė šarvuotį. Aukštutinio Larso sienos perėjimo punkte nusidriekė 20 kilometrų eilė, o pereiti sieną užtrunka nuo trijų iki keturių dienų.

Kituose Rusijos pasienio miestuose – taip pat pilna išvykėlių. Rusai bėga net į Mongoliją.

Tarptautinės energetikos agentūros vykdomasis direktorius Faito Birolio neseniai pareiškė, kad Rusijos planas diversifikuoti dujų tiekimą yra iš fantastikos srities. Pakeisti gamtinių dujų vartotojus Europoje į dujų vartotojus Azijoje užtruks ne vienerius metus. Ir tam prireiks vakarietiškų technologijų. „Jūs rinkoje parduodate ne svogūnus. Turite nutiesti vamzdynus, sukurti infrastruktūrą, logistiką. Tai užtruks mažiausiai 10 metų“, – auklėja rusus F.Birolis.

Jis pridūrė, kad Rusijai dėl Vakarų blokuojamų technologijų tiekimo bus labai sunku išlaikyti energijos gamybos apimtis, todėl Rusija „jau pralaimėjo energetinį mūšį“ prieš Europą. „Rusija prarado gerą klientą (Europą), ir visiems laikams. Šis klientas laiku mokėjo pinigus ir nekėlė jokių politinių problemų“, – sakė pareigūnas.

O be reikalo nekėlė problemų. Reikėjo kelt ne tik problemas, bet ir ultimatumus.

Operacinis lygmuo

Be esminių pakitimų.

Laukiama mobilizuotųjų pasirodymo fronte, vyksta persigrupavimas. Ukrainos kariuomenė greičiausiai atidėjo dar vieną šuolį – puolimą, kad „neištaškytų“ jėgų ir jas patausotų „šviežios mėsos“ likvidavimui.

V.Putino administracija savais kanalais išplatino metodinę medžiagą, kaip Rusijos piliečiams aiškinti mobilizacijos būtinumą. Karas esą pereina į kitą etapą ir tampa „tėvynės karu“, arba „liaudies karu“ – nes Rusijai sunaikinimu grasina NATO, kuri siekia „suskaldyti ir apiplėšti Rusiją“. „Rusija kariauja ne su Ukraina, o su NATO. Vakarai uždraudė Kyjivui derėtis su Rusija. NATO žvalgyba renka duomenis Rusijos teritorijoje, kad duotų Ukrainai nurodymus perkelti karo veiksmus į Rusiją“, – teigiama metodikos tekste. Be to, Rusija jau užpulta jos teritorijoje, Kryme.

Žmonėms Vakaruose tai gali skambėti kaip nereikšmingi kliedesiai, tačiau mes atkreipiame dėmesį ir labai rimtai vertiname tokius Kremliaus parėdymus. Jie – dar viena detalė bendrame paveiksle, kuriame ryškėja Rusijos pasirengimas pilnai perorientuoti valstybę į karo stovį.

Ukrainos prezidento atstovas spaudai Serhijus Nikiforovas patikslino, kad Ukraina dar negavo mobiliųjų priešlėktuvinių raketų sistemų NASAMS. Žurnalistai eilinį kartą netiksliai interpretavo prezidento pasisakymą. Rugsėjo 16 d. JAV gynybos departamento atstovas spaudai generolas Patrickas Ryderis pareiškė, kad pagal Pentagono terminus, pirmosios dvi norvegiškų raketų baterijos Ukrainai bus pristatytos iki lapkričio 16 d. Bendra NASAMS sandorio vertė – 180 mln. dolerių.

NASAMS yra viena pažangiausių pasaulyje JAV ir Norvegijos priešlėktuvinė/priešraketinė sistema, skirta trumpojo ir vidutinio nuotolio taikiniams likviduoti. Sistema apsaugo nuo bepiločių orlaivių, sraigtasparnių, sparnuotųjų raketų, kitų objektų ore, o naujausia sistemos versija gali pasiekti taikinius 50 km atstumu.

Taktinis lygmuo

Rusiškieji okupantai toliau deda pastangas, kad išlaikytų užgrobtas teritorijas. Tęsiamas Ukrainos kariuomenės apšaudymas palei visą sąlyčio liniją, vykdoma aktyvi oro žvalgyba. Mėginama susigrąžinti prarastas pozicijas.

Nuo pirmadienio iki antradienio Rusijos teroristai į Ukrainos teritoriją paleido 9 raketas, sudavė 22 oro smūgius, daugiau kaip 90 kartų apšaudė raketine artilerija.

Nuo ugnies nukentėjo daugiau kaip 50 gyvenviečių: Slovjanskas, Kramatorskas, Soledaras, Avdijivka, Novopilas, Zaporižė, Marhanecas, Kryvyj Rihas ir kitos.

Pirmadienį vakare Rusijos okupantai raketomis smogė Kryvyj Riho oro uostui. Raketa raketa X-59 pataikė į oro uosto infrastruktūrą ir ją sunaikino.

Okupantai raketomis atakavo Pervomaiskoje, žuvo 15-metė mergaitė.

Įtempta padėtis Zaporižės atominėje elektrinėje. Stoties darbuotojai nenori bendradarbiauti su okupantais ir stengiasi palikti elektrinės teritoriją.

Į okupuotą Chersono srities dalį visiškai uždarytas įvažiavimas ir išvažiavimas. Driskiai ten velka supuvusią techniką ir surūdijusią ginkluotę.

Chersone nuo bėgių „nuleisti“ septyni sunkvežimiai „Ural“, Melitopolyje sunaikinta iki 10 vienetų ginkluotės ir karinės technikos bei daugiau kaip 20 driskių.

Tokmako ir Černihivkos vietovėse sunaikintas priešo kompleksas S-300, 5 karinės technikos vienetai.

Ukrainos kariuomenė atrėmė maskolių atakas Soledarsko, Kurdiumivkos, Zaicevės, Mayorsko, Bachmuto, Kamjankos, Pervomaisko rajonuose.

Ukrainos karo aviacija sudavė 28 smūgius į daugiau kaip 20 priešo gyvosios jėgos ir karinės technikos susikaupimo vietų, 7 priešlėktuvinių raketinių kompleksų pozicijas.

Raketinės pajėgos ir artilerija pataikė į 5 kontrolės punktus, 12 priešo gyvosios jėgos sutelkimo vietų, 2 priešlėktuvinių raketų kompleksus, 3 amunicijos sandėlius ir daugiau kaip 10 kitų svarbių taikinių.

Kremlius skelbia, jog per šaudymą Iževsko mokykloje žuvusiųjų skaičius išaugo iki 13, tarp kurių ir septyni vaikai. Užpuolikas esą vilkėjo juodus marškinėlius su nacių simbolika.

Švedijos jūrų tarnyba pranešė apie du Rusijai priklausančio dujotiekio „Nord Stream 1“ nuotėkius Švedijos ir Danijos vandenyse – netrukus po to, kai buvo aptiktas nuotėkis iš netoliese vykdomo projekto „Nord Stream 2“. Pasak atstovo spaudai, nutekėjimai buvo į šiaurės rytus nuo Danijos Bornholmo salos. Iš karto nebuvo aišku, kas sukėlė nuotėkius. Pirmadienį Danijos valdžios institucijos paprašė laivų nesiartinti penkių jūrmylių spinduliu į pietryčius nuo Bornholmo salos.

Kol kas sunku pasakyti, ką čia Kremliaus nusikaltėliai sugalvojo – bet atrodo lyg dėmesio nukreipimo manevras. Klausimas – koks tikslas?

Komentaras

Priešiškumas Rusijos piliečių mobilizacijai tęsiasi, tačiau įsiūtis ant Kremliaus dėl mobilizacijos bus perkeliamas ant vietos karo prievolės centrų („komisariatų“), kuriuose esą tarnauja nesąžiningi karininkai. Tokius Kremliaus propagandos burna Vladimiras Solovjovas jau ragina „sušaudyti“.

Visi laukia socialinio sprogimo, bet mes – atsiprašydami savo skaitytojų dėl pesimistinių nuotaikų – padėtį Rusijoje vertiname kaip šiuo klausimu beviltišką. Nors kai kurie ekspertai teigia, kad štai gi, žiūrėkite – rusai kyla į kovą!, deja, tai jokia ne kova, o pavieniai atvejai ir labai menkas pasipriešinimas.

Ir net jei į gatves išeitų šimtai tūkstančių – geriausiu atveju, saugumo struktūrų strategai (tie, kurie iš tiesų valdo ir Kremlių, ir Rusiją), vieną carą pakeistų kitu. Rusija, jos piliečiai, deja, nemoka, negali, negeba pakeisti savo šalies valdymo sistemos iš esmės, nes tam neturi nei įgūdžių, nei gebėjimų, nei reikiamos istorinės patirties.

Boriso Jelcino karūnavimas „demokratu“ buvo didžioji Vakarų klaida, nes nei vienas plaukas jo valdymo metu nenukrito karo nusikaltėliams, priešingai – buvo pradėta nusikalstama karinė kampanija Čečėnijoje. Revoliucija gali vieną klaną ar valdovą pakeisti kitu, tačiau nepakeis imperinės, represinės Rusijos sistemos iš vidaus.

Todėl kaip bebūtų gaila, į vakarų šalis pabėgę rusai kels chaosą ir ardys demokratinėje aplinkoje įpratusių gyventi visuomenių struktūrinius procesus, kels neramumus, o mobilizuotieji eis į karą žudyti ukrainiečių arba bus nužudyti, labai nedidelė dalis jų pasiduos.

Kitokio pasirinkimo nebus. Bent jau kol kas.

A.Navys ir M.Sėjūnas dėkoja visiems, kurie finansiškai remia analitikų įkurtą VšĮ „Visuomenės informacinio saugumo agentūra“. Jie pabrėžia, kad nors jų tekstus perpublikuoja žiniasklaidos priemonės, patys šio turinio kūrėjai yra visiškai nepriklausomi ir savo veiklą tęsia tik privačių rėmėjų dėka. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.