Grėsmingas skelbimas: Rusija siekia įsigyti didelį kiekį tablečių nuo radiacijos

Rusijos viešųjų pirkimų informacinės sistemos (VPIS) portale pasirodė skelbimas dėl kalio jodido pirkimo už beveik penkis milijonus rublių. Šis vaistas skiriamas kilus radioaktyviosios taršos pavojui.

 Kalio jodidas skiriamas kilus radioaktyviosios taršos pavojui.<br> lrytas.lt mont.
 Kalio jodidas skiriamas kilus radioaktyviosios taršos pavojui.<br> lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 30, 2022, 11:14 AM

Vaistinė medžiaga (kalio jodidas) skiriama Rusijos FMBA federalinės valstybinės unitarinės įmonės „Farmzaščita“ reikmėms. Pirkimo suma – 4 850 000 rublių. Pirkimo užsakymas buvo pateiktas šių metų rugsėjo 16 d., o redaguotas rugsėjo 26 d.

Kalio jodidas vartojamas tada, kai kyla branduolinės taršos grėsmė. Tokiu atveju kiekvienas vyresnis nei dvejų metų asmuo turi išgerti 125 mg šio preparato. Jaunesniems nei dvejų metų vaikams skiriama 40 mg dozė.

Rusijos federalinė medicinos ir biologijos agentūra (FMBA) yra federalinė vykdomosios valdžios institucija, kuri užtikrina šalies ir gyventojų radiacinę, cheminę, biologinę saugą, taip pat organizuoja sveikatos apsaugos sistemą strateginių pramonės šakų įmonėse, kuriose darbas yra ypač pavojingas.

Agentūra aptarnauja apie 3,5 mln. žmonių, gyvenančių 20 uždarų administracinių teritorinių vienetų, 39 miesteliuose ir mokslo miestuose, esančiuose 54 Rusijos Federacijos teritorijose ir Baikonūre Kazachstane. Rusijos federalinei medicinos ir biologijos agentūrai priklauso daugiau kaip 300 pavaldžių medicinos organizacijų ir apie 2,5 tūkst. sveikatos priežiūros įstaigų.

Anksčiau prezidentas Vladimiras Putinas sakė, kad iškilus grėsmei šalies teritoriniam vientisumui, Rusija panaudotų visas turimas gynybos priemones, įskaitant branduolinius ginklus.

Atsakydamas į tai, JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas pareiškė, kad Vašingtonas parengė veiksmų planą tam atvejui, jei Rusija Ukrainoje panaudotų branduolinį ginklą. Taip Baltieji rūmai siekia užtikrinti, kad krizė Ukrainoje nesiplėstų, sakė jis. A.Blinkenas pridūrė, kad Vašingtonas liepė Maskvai liautis neatsakingai kalbėti apie branduolinių ginklų panaudojimą.

Parengta pagal news.ru

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.