Karo analitikai: nuojauta kužda, kad Rusija eina va bank, ir tai nieko gero nežada

Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas bei pateikia įvykių analizes keliais lygmenimis: politiniu, strateginiu, operaciniu ir taktiniu. Autoriai sutiko savo įžvalgomis pasidalyti ir su Lrytas.lt skaitytojais.

    Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas.<br> lrytas.lt iliustr.
    Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas.<br> lrytas.lt iliustr.
 86 metų Dusia guli ant neštuvų, kuriuos savanoriai ruošiasi nešti per sugriuvusį tiltą per Oskilo upę Kupianske, Charkovo srityje, 2022 m. rugsėjo 29 d.
 86 metų Dusia guli ant neštuvų, kuriuos savanoriai ruošiasi nešti per sugriuvusį tiltą per Oskilo upę Kupianske, Charkovo srityje, 2022 m. rugsėjo 29 d.
 Žmonės eina per gatvę po to, kai ukrainiečių tankas pravažiuoja pro neseniai išlaisvintą rytinę Oskilo upės pusę Kupianske, Charkovo srityje, 2022 m. rugsėjo 29 d.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 Žmonės eina per gatvę po to, kai ukrainiečių tankas pravažiuoja pro neseniai išlaisvintą rytinę Oskilo upės pusę Kupianske, Charkovo srityje, 2022 m. rugsėjo 29 d.<br> AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

Sep 30, 2022, 8:06 AM, atnaujinta Sep 30, 2022, 11:09 AM

Jūsų dėmesiui – rugsėjo 28 dienos apžvalga.

Politinis strateginis lygmuo

Trečiadienį JAV ambasada paragino savo šalies piliečius skubiai palikti Rusiją ir nevykti į šią šalį. „JAV piliečiai neturėtų vykti į Rusiją, o gyvenantys ar keliaujantys Rusijoje turėtų nedelsdami išvykti iš Rusijos, kol galioja ribotos komercinių kelionių galimybės“, – paskelbta oficialioje JAV ambasados Maskvoje interneto svetainėje.

Viena tokio raginimo priežasčių – mobilizacija. Dvigubą – JAV ir Rusijos pilietybę turintys žmonės baiminasi dėl savo gyvybės, nes vyrai gali būti pašaukti į kariuomenę. Kita priežastis – įtampa tarp JAV ir Rusijos dėl branduolinių grasinimų. JAV labai rimtai vertina Putlerio branduolinius grasinimus, paskelbus apie „dalinę mobilizaciją“, bei Dmitrijaus Medvedevo teiginius, kad NATO nesikiš į karą net ir po branduolinės atakos.

Gerai tai, kad JAV į orą pakėlė žvalgybos lėktuvus, kurie nuolat stebi Rusijos branduolines šachtas ir arsenalus. JAV šiuo metu nemato požymių, kad Rusija ruoštųsi panaudoti branduolinį ginklą, tačiau CŽA direktorius taip pat pareiškė, kad reikia ir toliau stebėti, ar nėra ruošiamasi suduoti branduolinį smūgį.

Nors Rusija ne pirmą kartą grasina branduoliniu ginklu, tačiau pastaroji JAV reakcija rodo, kad turima rimtos informacijos apie tokių ketinimų galimybę. Ta proga JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake Sullivanas telefonu kalbėjosi su Rusijos Nacionalinio saugumo tarybos sekretoriumi Nikolajumi Patruševu ir davė jam labai aiškiai suprasti, kad branduolinės grėsmės atveju, Rusijai bus suduotas triuškinamas smūgis.

JAV skirs papildomą 1,1 mlrd. dolerių paramą Ukrainai. Ja bus finansuojama dar apie 18 didelio mobilumo artilerijos raketų sistemų HIMARS, joms skirtų šaudmenų, taip pat 12 sistemų „Titan“, kurios naudojamos kovai su bepiločiais orlaiviais. Pakete numatytas finansavimas maždaug 300 transporto priemonių, dešimtims sunkvežimių ir priekabų sunkiajai įrangai gabenti, įvairiems radarams, ryšių ir stebėjimo bei kitai kariams skirtai įrangai. Taip pat bus finansuojama įranga, skirta sprogmenims aptikti, techninė priežiūra ir mokymai.

Štai toks JAV atsakas į Maskvos mobilizaciją ir į Rusijos naudojamus Irano bepiločius orlaivius. HIMARS prieš trydele apsivariusius nusmuktkelnius.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen pasiūlė naują sankcijų Rusijai paketą, kuriuo siekiama „priversti Kremlių sumokėti“ dėl eskaluojamo karo Ukrainoje ir surengtų referendumų. Aštuntajame sankcijų pakete numatyti tolesni Rusijos produktų importo draudimai, dėl kurių Maskva turėtų netekti papildomų septynių milijardų eurų pajamų. Be to, sankcijų paketu bus nustatytas pagrindas naftos kainų ribojimui bei uždrausta ES piliečiams dalyvauti Rusijos valstybinių įmonių valdymo organuose.

Sveikintinas žingsnis, tačiau norėtųsi, kad ES/EK pagaliau įvardintų, kad Rusija labai aiškiai, kryptingai kovoja ne su Ukraina, o su NATO ir ES, naudodama ekonomines, energetines, korupcines, migracines ir informacines priemones, kurios yra sudėtinės hibridinio karo dalys. Dabar jau dar galime pridėti ir diversijas, kurios rodo, kad Rusija kryptingai juda konflikto eskalacijos su Vakarais linkme. Rusija prieš vasario 24 d. invaziją labai aiškiai suformulavo savo „nepuolimo prieš Ukrainą“ ultimatumą: grįžimas į 1997 geopolitinę situaciją, JAV karinių bazių Europoje panaikinimas, branduolinio ginklo išgabenimas iš Europos į JAV.

Tuo tarpu Europa vis dar netiki, kad Maskvos ketinimai realūs ir žaidžia Ukrainos lengvojo krašto gynėjo pozicijoje. Kuo anksčiau Vakarai suvoks, kad karas paskelbtas prieš juos, tuo patirs mažesnę ekonominę žalą, o Ukraina nebekraujuos.

Maskvos Raudonoji aikštė ruošiasi šventiniams paradams – įrengta scena su milžiniškais vaizdo ekranais, o reklaminiai stendai skelbia: „Doneckas, Luhanskas, Zaporožė, Chersonas – Rusija!“ Kremliui nusispjaut, jei Ukraina šventės metu atsiims keletą gyvenviečių – svarbiausias dalykas tas, kad Putkinas visai šaliai parodys savo... tariamą didybę. Spalio 7 dienai, 70 metų jubiliejui. Beje, Maskvos režimas neatsisako planų užimti visą Donecko sritį iki administracinių ribų. Kol kas tiek, bet planuose – RF vėliava Maidano aikštėje, Kyjive.

Serbijos prezidentas Aleksadras Vučičius pareiškė, kad jo šalis nepripažins Rusijos okupuotų teritorijų Ukrainoje RF dalimi. A, ką? Vokietijos saugumo institucijos teigia, kad trys „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“ atšakos Baltijos jūroje po sprogimų greičiausiai bus nebetinkamos eksploatavimui, nes jas ardo į vidų patekęs sūrus jūros vanduo. Pasaulio energetikai ir ekonomistai stebisi, kodėl Rusija naikina apie 20 mlrd. kainavusias trasas ir žlugdo bet kokias ateities energetines perspektyvas.

Mūsų tai visai nestebina. Mums nuojauta kužda, kad einama va-bank. Ir tai nieko gero nežada.

Kinijos juanis smuko daugiausiai per pastaruosius 14 metų ir patyrė didžiausią metinį nuostolį nuo 1994 m. Juanis dolerio atžvilgiu smuko 12 proc., tuo tarpu JAV doleris ir toliau stiprėja ir jau padoriai lenkia jo didenybę eurą: 1 USD = 1,043225 EUR.

Volodymyras Zelenskis padėkojo Turkijai už principingą poziciją nepripažinti okupuotų Ukrainos teritorijų, okupantų surengtų pseudoreferendumų, taip pat už tarpininkavimą išlaisvinant dalį Azovstalio gynėjų. Pranešama, kad „Azov“ vadai Denisas Prokopenko, Sviatoslavas Polomaras, Olegas Chomenka ir Sergejus Volynskis yra Turkijoje, saugomi asmeniškai rūpinantis Recepui Tayyipui Erdoganui. Turkija atlieka svarbų vaidmenį organizuojant grūdų gabenimą iš Ukrainos uostų: jau išplaukė 235 laivai su 5,4 mln. tonų žemės ūkio produktų, skirtų Azijos, Europos ir Afrikos šalims.

Turkija neabejotinai sumaniai naudojasi esama sudėtinga geopolitine situacija ir kasdien stiprėja kaip strateginė-politinė jėga ne tik regione, bet ir pasaulyje.

Operacinis lygmuo

Be esminių pakitimų.

Ukrainos kariuomenė po truputį supa Limaną ir atkerta pasitraukimo kelius mieste likusiems driskių daliniams.

Dalinė – visuotinė mobilizacija parodė tikrąjį Rusijos veidą: suvargę žmonės, pasimetę karininkai, mobilizuotieji be amunicijos, batų, šaltyje, su suplyšusiais sportiniais batais, be vandens, vaistų ir maisto. Pašauktų rusų foto ir video užtvindė socialinius tinklus, priversdami sunerimti Kremlių ir atidėti kuriam laikui užgrobtų teritorijų prijungimo prie Rusijos šou. Esą pirma bus mėginama įtikinti liaudį, kad tėvynės gynyba – šventas reikalas, tuo pat metu išnaudojant tai kaip kozirį derybose su Vakarais.

Neva Kremliaus opozicinė žiniasklaida, remdamasi „šaltiniais Putino aplinkoje“ praneša, kad Rusija ketina užbaigti karą prijungdama Donecko ir Luhansko sritis esamose ribose, o partijos „Vieningoji Rusija“ biurai esą bus atidaryti netrukus, iki prijungimo procedūrų.

Mes visiškai nepasitikime tokia „opozicine“ žiniasklaida, platinančia FSB paruoštukus. Kremliaus ordos žygiuos tiek ir tol, kol prigers savo pačių kraujyje. Neturėkime jokių iliuzijų, kad bus pasitenkinta kažkokiomis ribomis.

Rusų armijos „kontraktininkai“, išvydę pirmuosius nuplyšusių mobilizuotųjų pulkus, socialiniuose tinkluose skelbia, kad 300 000 naujokų su automatais rankose – fronto linijoje niekam tikę ir be abejonės visi mirs.

Taip, tai yra tiesiog minia. Neapmokyta, šakėmis ginkluota minia, einanti į raganų medžioklę.

Skirtumas tas, kad „raganos“ yra ginkluotos šiuolaikiniais tankais, naikintuvais, dronais bei HIMARS.

Taktinis lygmuo

Rusiškieji barbarai naktį atakavo Dnipro. Žuvo trys žmonės, įskaitant 12 metų vaiką, dar penki sužeisti. Gelbėtojai dirba, griuvėsiuose ieškodami įstrigusių žmonių.

Pastarąją parą okupacinė Rusijos armija surengė 3 raketinius ir 8 aviacijos smūgius, paleido daugiau kaip 82 užtaisus į karinius ir civilinius objektus Ukrainoje.

Nuo priešo smūgių nukentėjo daugiau kaip 28 gyvenvietės.

Kitose kryptyse okupantai pliekė iš tankų, minosvaidžių, statinės ir reaktyvinės artilerijos.

Rusai suaktyvino oro žvalgybą. Vykdant kontrolinę ugnį ir žvalgybą okupantai atliko daugiau kaip 45 skrydžius bepiločiais orlaiviais.

Rusijos ordų vadai imasi priemonių kompensuoti gyvosios jėgos nuostolius – negyvą mėsą keičia gyvąja mėsa. Turimais duomenimis, į mokymo centrą Rostovo srityje atvyko apie 400 mobilizuotųjų. Jų rengimas truks iki šių metų rugsėjo 30 d. Dvi dienas, ehm-hou-ha.

Į fronto prieigas siunčiami itin žemos kvalifikacijos, neparengti rusų „kariai“.

Rugsėjo 26 d. į Donecko srities prieigas buvo išsiųsti 7 tankai iš kurių 2 sugedo ir sustojo. Beje, tankų įgulos šaudymo mokymų net nepraėjo.

Pastarąją parą Ukrainos aviacija atliko 16 smūgių. Patvirtinti priešo nuostoliai trijuose atramos punktuose, dešimtyje ginklų ir karinės įrangos vietų, trijuose priešlėktuvinių raketų kompleksuose. Priešlėktuvinės gynybos numušė 4 bepiločius orlaivius ir 4 X-59 valdomas raketas.

Raketinės Ukrainos pajėgos ir artilerija toliau taško priešą į gabalus: sunaikintos dvi vadavietės, septyni gyvųjų pajėgų telkiniai, ginkluotės ir karinės technikos koncentracijos vietos, du sandėliai su šaudmenimis, vienas su degalais ir tepalais.

Tokmako gyvenvietės rajone, Ukrainos kariai sunaikino tris priešlėktuvinių raketų kompleksus „S-300“.

Šiuo metu Rusijos nelaisvėje tebėra apie 800 „Azovo“ pulko narių, tarp jų daugiau kaip 40 moterų, kai kurios iš jų laukiasi. Rugsėjo 21 d. iš Rusijos nelaisvės paleista 215 Ukrainos gynėjų.

Komentaras

Kremlius pranešė, kad Ukrainai nepavyko užimti Lymano, esą miesto šturme žuvo 70 Kyjivo karių. Jūs klausiate, kodėl, kas įvyko, ar ukrainiečiams nepasisekė?

Atsakome:

Pirma – šią informaciją platina Kremlius, todėl ji apskritai neturėtų būti publikuojama Vakarų žinių portaluose, nekalbant apie Lietuvą.

Antra – jei jau skelbiama Kremliaus žinia, tai būtina nurodyti, kad tai yra Rusijos dezinformacijos šaltinis arba nepatikrinta – vadinasi, galimai melaginga, informacija.

Trečia – Ukrainos kariuomenė nešturmuoja miestų – ir priešingai nei Putino ordos, nesivadovauja sena Sralino laikų strategija „Vziat Berlin liuboj cenoj“ (liet. užimti Berlyną bet kuria kaina).

A.Navys ir M.Sėjūnas dėkoja visiems, kurie finansiškai remia analitikų įkurtą VšĮ „Visuomenės informacinio saugumo agentūra“. Jie pabrėžia, kad nors jų tekstus perpublikuoja žiniasklaidos priemonės, patys šio turinio kūrėjai yra visiškai nepriklausomi ir savo veiklą tęsia tik privačių rėmėjų dėka. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.