2022 m. Nobelio chemijos premija – už spragtelėjimo chemijos ir bioortogonalinės chemijos plėtrą

Tęsiasi Nobelio apdovanojimų savaitė. Per pastarąsias dvi dienas tapo aišku, kam atiteko fiziologijos ir medicinos bei fizikos sričių apdovanojimai, o šiandien, spalio 5-ąją, Karališkoji Švedijos mokslų akademija Nobelio premiją už pasiekimus chemijos srityje skyrė Carolyn R. Bertozzi, Mortenui Meldalui ir K. Barry Sharplessui „už spragtelėjimo chemijos ir bioortogonalinės chemijos plėtrą“.

 Nobelio premiją už pasiekimus chemijos srityje skyrė Carolyn R. Bertozzi, Mortenui Meldalui ir K. Barry Sharplessui „už spragtelėjimo chemijos ir bioortogonalinės chemijos plėtrą“.<br> Stopkadras.
 Nobelio premiją už pasiekimus chemijos srityje skyrė Carolyn R. Bertozzi, Mortenui Meldalui ir K. Barry Sharplessui „už spragtelėjimo chemijos ir bioortogonalinės chemijos plėtrą“.<br> Stopkadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 5, 2022, 12:52 PM, atnaujinta Oct 5, 2022, 1:44 PM

Chemikai jau seniai nori sukurti vis sudėtingesnes molekules. Farmacijos tyrimuose tai dažnai reiškė dirbtinį natūralių molekulių, turinčių gydomųjų savybių, atkūrimą. Tai leido sukurti daug įstabių molekulinių konstrukcijų, tačiau jų gamyba paprastai užima daug laiko ir yra labai brangi.

„Šių metų chemijos premija skirta už tai, kad nereikėtų dirbti per daug sudėtingai, o vietoje to – dirbti su tuo, kas lengva ir paprasta. Funkcionalias molekules galima sukurti gan nesudėtingai“, – sako Nobelio chemijos premijos komiteto pirmininkas Johanas Åqvistas.

Barry Sharplessas, kuriam skirta jau antroji Nobelio chemijos premija, šį procesą ir pradėjo vystyti. Maždaug 2000 m. jis sukūrė „click chemistry“ (liet. spragtelėjimo chemijos) sąvoką – tai paprastos ir patikimos chemijos forma, kuomet reakcijos vyksta greitai ir išvengiama nepageidaujamų šalutinių produktų.

Netrukus Mortenas Meldalas ir Barry Sharplessas (nepriklausomai vienas nuo kito) pristatė vieną svarbiausių spragtelėjimo chemijos procesų: vario katalizuojamą azido-alkino cikloapjungimą. Tai elegantiška ir veiksminga cheminė reakcija, kuri dabar plačiai naudojama – kuriant vaistus, sudarant DNR žemėlapius ir kuriant tinkamesnes medžiagas.

Carolyn Bertozzi spragtelėjimo chemiją pakėlė į naują lygmenį. Norėdama sudaryti svarbių, bet sunkiai aptinkamų biomolekulių, esančių ląstelių paviršiuje – glikanų – žemėlapį, ji sukūrė spragtelėjimo reakcijas, kurios veikia gyvų organizmų viduje. Tokios bioortogonalinės reakcijos vyksta nesutrikdant įprastos ląstelės chemijos.

Šios reakcijos dabar visame pasaulyje naudojamos ląstelėms tirti ir biologiniams procesams sekti. Naudodami bioortogonines reakcijas, mokslininkai patobulino vaistų nuo vėžio, kurie dabar išbandomi klinikiniuose tyrimuose, nukreipimą į reikiamą vietą.

Pirmoji Nobelio chemijos premija 1901 m. buvo paskirta olandui Jacobusui Henricusui van 't Hoffui „už cheminės dinamikos ir tirpalų osmosinio slėgio dėsnių atradimą“. Nuo 1901 m. iki 2021 m. ši premija iš viso buvo skirta 188 asmenims. 2021 m. Nobelio chemijos premija pagerbti Benjaminas Listas ir Davidas McMillanas už asimetrinės organokatalizės sukūrimą.

Pirmadienį prasidėjusioje prestižinių Nobelio apdovanojimų ceremonije pirmasis už nuopelnus pagerbtas laureatas Medicinos ir fiziologijos srityje. Švedijos Karolinskos instituto Nobelio komisija šiemet apdovanojimą skyrė Svante Pääbo „už atradimus, susijusius su išnykusių homininų genomais ir žmogaus evoliucija“.

Vakar nugalėtojais fizikos srityje tapo prancūzas Alainas Aspectas, amerikietis Johnas F.Clauseris ir austras Antonas Zeilingeris – apdovanojimai jiems bus įteikti už „eksperimentus su susietais fotonais, Bello nelygybės pažeidimo nustatymą ir tapimą pradininkais kvantinės informacijos moksluose“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.