J. Bidenas pasirašė vykdomąjį įsaką dėl saugaus duomenų perdavimo tarp ES ir JAV

JAV prezidentas Joe Bidenas penktadienį pasirašė vykdomąjį įsaką, kuriuo siekiama užtikrinti saugų duomenų perdavimą tarp ES ir JAV ir atsižvelgti Briuselio būgštavimus dėl JAV žvalgybos tarnybų vykdomo duomenų rinkimo.

Joe Bidenas.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Joe Bidenas.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 7, 2022, 6:20 PM

Kaip pareiškė Baltieji rūmai, naujasis įsakas numato naują teisinį pagrindą transatlantiniams duomenų perdavimo srautams, kurie yra gyvybiškai svarbūs skaitmeninei ekonomikai.

Pasak JAV prekybos sekretorės Ginos Raimondo, tai yra „mūsų bendrų pastangų atkurti patikimus ir stabilius transatlantinius duomenų perdavimo srautus kulminacija“, leisianti užtikrinti „duomenų srautų, kuriais paremtos kasmet trilijonus dolerių siekiančios dvišalės prekybos ir investicijų apimtys, tąsą“.

JAV technologijų kompanijos yra sulaukusios daugybės ieškinių, kuriuos pateikė ES privatumo aktyvistai, būgštaujantys dėl JAV žvalgybos tarnybų prieigos prie europiečių asmeninių duomenų. Europos Teisingumo Teismas (ETT) yra sužlugdęs keletą ankstesnių susitarimų dėl duomenų dalijimosi tarp JAV ir ES, nustatęs, kad JAV įstatymai pažeidžia pagrindines ES piliečių teises.

Baltųjų rūmų teigimu, naujausiame prezidento vykdomajame įsake atsižvelgiama į ETT ir ES išreikštus būgštavimus dėl netinkamos duomenų apsaugos.

Dabar naujausią JAV siūlymą išnagrinės ES ir prieš jo įsigaliojimą jis dar turės būti ratifikuotas. Manoma, kad visas šis procesas gali užtrukti kelis mėnesius.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.