E. Muskas sako negalįs nuolat finansuoti „Starlink“ paslaugų Ukrainai

Elonas Muskas penktadienį pareiškė, kad jo bendrovė „SpaceX“ negali nuolat finansuoti „Starlink“ palydovinio interneto ryšio paslaugų Ukrainoje, o JAV kariuomenė patvirtino besikalbanti su milijardieriaus įmone dėl svarbaus interneto ryšio finansavimo, praneša AFP.

E.Muskas.<br>AP/Scanpix nuotr.
E.Muskas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Elonas Muskas pareiškė, kad jo bendrovė „SpaceX“ negali nuolat finansuoti „Starlink“ palydovinio interneto ryšio paslaugų Ukrainoje.<br>AFP / Scanpix nuotr.
Elonas Muskas pareiškė, kad jo bendrovė „SpaceX“ negali nuolat finansuoti „Starlink“ palydovinio interneto ryšio paslaugų Ukrainoje.<br>AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 15, 2022, 9:07 AM, atnaujinta Oct 15, 2022, 9:08 AM

Diskusijos šiuo klausimu kilo po to, kai E. Muskas viešai ginčijosi su Ukrainos atstovais socialiniame tinkle „Twitter“ nes jie pasipiktino milijardieriaus kontraversiškomis idėjomis kaip baigti Rusijos pradėtą karą. Jis pasiūlė, kad Ukraina turėtų atsisakyti Krymo pusiasalio Rusijos naudai, o laikinai okupuotose Ukrainos teritorijose turėtų vykti nauji Jungtinių Tautų prižiūrimi referendumai.

Ukrainos ambasadorius Vokietijoje Andrijus Melnykas tviteryje rašė, kad E. Muskas turėtų „atsiknisti“ su tokiais pasiūlymais.

„Starlink“ – daugiau nei 3 000 mažų palydovų žemojoje žemės orbitoje – yra svarbūs Ukrainos komunikacijoms šaliai besiginant nuo Rusijos agresijos. Praeitą savaitę E. Muskas pateikė naujausius duomenis, kad „SpaceX“ paaukojo apie 25 000 palydovinio interneto ryšio terminalų Ukrainai.

Socialiniame tinkle „Twitter“ E. Muskas, turtingiausias pasaulio žmogus, regis, patvirtino CNN pranešimus, kad jis įspėjo JAV gynybos departamentą apie tai, kad jo finansinė parama gali liautis ir, kad JAV kariuomenė turėtų mokėti už interneto paslaugas.

Anot E. Musko, paslaugų teikimas Ukrainai jo bendrovei „SpaceX“ jau kainavo 80 mln. JAV dolerių, o iki metų galo kaštai pasieks 100 mln. dolerių.

Tačiau pasak CNN, Gynybos departamentui perduoti „SpaceX“ duomenys rodo, kad bent dalį kainos už 85 proc. pirmųjų 20 000 „Starlink“ terminalų Ukrainai apmokėjo JAV, Lenkija ir kitos šalys, kurios taip pat padengė 30 proc. interneto ryšio kainos.

Pentagono atstovė Sabrina Singh penktadienį sakė, kad Pentagonas kalbasi su „SpaceX“ ne tik dėl finansavimo, bet ir kitomis temomis. Ji taip pat sakė, kad „Starlink“ ryšiui egzistuoja alternatyvų, tačiau pridėjo neatskleisianti su kuo Gynybos departamentas dar tariasi.

JAV tarptautinės plėtros agentūra penktadienį pranešė, kad „SpaceX“ nenutraukė paslaugų Ukrainos civilinėms ir vyriausybinėms organizacijoms, ir kritinės infrastruktūros valdytojams.

Ukrainos prezidento patarėjas Mychailo Podoliakas pripažino „Starlink“ svarbą. Penktadienį socialiniame tinkle „Twitter“ jis rašė, kad E. Muskas padėjo Ukrainai atsilaikyti sunkiausiais karo momentais, o Ukraina ras būdų, kad „Starlink“ veiktų ir toliau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.