Karo analitikai: Kremlius pareiškė, kad visus keturis oficialiai aneksuotus Ukrainos regionus saugo branduolinis arsenalas

Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas bei pateikia įvykių analizes keliais lygmenimis: politiniu, strateginiu, operaciniu ir taktiniu. Autoriai sutiko savo įžvalgomis pasidalyti ir su Lrytas.lt skaitytojais.

  Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas.<br> lrytas.lt iliustr.
  Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas.<br> lrytas.lt iliustr.
 Ukrainos gynybos ministerijos spaudos tarnybos nuotraukoje matyti trečiadienį, 2022 m. spalio 19 d., Kipčio kaime Černigovo srityje degantys Rusijos raketos, kurią numušė Ukrainos priešlėktuvinės gynybos sistema, fragmentai. <br> AP / Scanpix nuotr.
 Ukrainos gynybos ministerijos spaudos tarnybos nuotraukoje matyti trečiadienį, 2022 m. spalio 19 d., Kipčio kaime Černigovo srityje degantys Rusijos raketos, kurią numušė Ukrainos priešlėktuvinės gynybos sistema, fragmentai. <br> AP / Scanpix nuotr.
 Gaisrininkai gesina gaisrą energetikos infrastruktūros objekte, nukentėjusiame nuo Rusijos raketų smūgio Žytomyre, 2022 m. spalio 18 d. <br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Gaisrininkai gesina gaisrą energetikos infrastruktūros objekte, nukentėjusiame nuo Rusijos raketų smūgio Žytomyre, 2022 m. spalio 18 d. <br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba ir Graikijos užsienio reikalų ministras Nikos Dendias spaudžia vienas kitam ranką po bendros spaudos konferencijos bombų slėptuvėje Rusijos raketų atakos metu, tęsiantis Rusijos puolimui prieš Ukrainą, Kijeve,  2022 m. spalio 19 d.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba ir Graikijos užsienio reikalų ministras Nikos Dendias spaudžia vienas kitam ranką po bendros spaudos konferencijos bombų slėptuvėje Rusijos raketų atakos metu, tęsiantis Rusijos puolimui prieš Ukrainą, Kijeve,  2022 m. spalio 19 d.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

Oct 20, 2022, 8:19 AM

Jūsų dėmesiui – spalio 19 dienos apžvalga.

Politinis strateginis lygmuo

Kremlius pareiškė, kad visus keturis Ukrainos regionus, kuriuos pastarosiomis savaitėmis Rusija oficialiai aneksavo, saugo branduolinis arsenalas. Vladimirui Putinui burna dirbantis Dmitrijus Peskovas pareiškė: „Šios teritorijos yra neatimamos Rusijos Federacijos dalys <...> ir jų saugumas užtikrinamas tokiu pat lygiu, kaip ir likusios Rusijos teritorijos“.

Kokios teritorijos? Kurios? Tos, iš kurių driskiai bėga, ar tos, kuriose triedžia apkasuose? Ar šį pareiškimą reikia suprast taip: jei Maskva į svetimą barzdą prileido savo utėlių, tai ta barzda automatiškai priklauso Maskvai?

Estijos parlamentas paskelbė Rusiją teroristiniu režimu, o Rusijos Federaciją – šalimi, remiančia terorizmą.

Kaip žinote, su teroristais nesiderama. Jie naikinami.

Skelbiama, kad Iranas sutiko suteikti Rusijai raketų ir papildomų bepiločių orlaivių. Esą šis Irano ir Rusijos susitarimas buvo sudarytas spalio 6 d. per Irano pirmojo viceprezidento Mohber vizitą Maskvoje. Rusai prašė daugiau bepiločių orlaivių ir trumpojo nuotolio (iki 1000 km) balistinių „žemė–žemė“ raketų „Fateh“ ir „Zolfaghar“.

Teherano ajatolos greit mokosi iš Maskvos vladykų. Teheranas ką tik užtikrintai teigė, kad neperdavė Rusijai nei vieno drono, o dabar ketina ukrainiečių civilių žudymui tiekti ir dronus, ir raketas. Kadangi ES institucijos neturi įrodymų, kad Rusija Ukrainoje naudoja Irano gamybos dronus, Kyjivas kiekvienam europarlamentarui pažadėjo įteikti po maišiuką su iranietiško drono nuolaužomis.

Rusija nepuls = puls. Iranas neremia Rusijos = remia.

NATO artimiausiomis dienomis pristatys Ukrainai kovos su dronais sistemas, šimtus aktyvių stočių, padarančių bepiločius neveiksmingais. Civilizacijų dvikova: pažangios Vakarų technologijos ir moderni karo taktika prieš vodką, autus, kalašnikovą ir balalaiką.

Vakar Vokietijos vyriausybė atleido savo kibernetinio saugumo vadovą Arne Schoenbohmą, po pranešimų apie galimus ryšius su Rusijos žvalgybos tarybomis.

Paradoksas: Vakarai nuolat kaltina Rusija dėl korupcijos Kremliuje. Tačiau Europai jau pribrendo metas atvirai kelti klausimą dėl ES šalis apraizgiusių sisteminio Rusijos aštuonkojo čiuptuvų, Kremliui slaptai ir atvirai tarnaujančių, Maskvos finansuojamų politikų, partijų, žiniasklaidos priemonių, verslo, finansų ir kitų struktūrų.

Metas pamatyti rąstą savo aky.

Jungtinės Karalystės ministrė pirmininkė Liz Truss atsiprašė už tai, kad sukėlė grėsmę šalies ekonominiam stabilumui po to, kai buvo priversta atsisakyti didelių mokesčių mažinimo planų ir pradėti viešųjų išlaidų mažinimo programą. Liz Truss pozicijos silpnėja tiek vyriausybėje, tiek partijoje, kur grupė konservatorių ragina ją pasitraukti.

Bravo. Pripažinti savo klaidas ir silpnąsias puses gali tik labai stiprus bei išmintingas politikas. Kaimuko politikai gi dėl klaidų kaltina ką tik nori – rinkėjus, kaimynus, sąmokslininkus, opoziciją, pilnatį ir kaimynų katiną, tik ne save.

Tą akimirką, kai atrodo, jog visur aplink vieni priešai ir durniai – labai sveika užmesti akį į veidrodį.

Operacinis lygmuo

Nuo spalio 10 d. sugriauta 30 proc. Ukrainos elektrinių. Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad po šių išpuolių vietos deryboms su V.Putino režimu neliko. O Putleris mano priešingai – kad tokios atakos privers Kyjivą sėsti prie derybų stalo. Menkystos ir bailiai aplinką vertina per savo pasaulio matymo prizmę: po tokios dronų atakos prieš Maskvą, V.Putinas su Sergejumi Šoigu būtų skystai pavarę į kelnytes.

Nors kai kurie „šaltiniai“ teigia, kad V.Putinui niekas negresia ir jis išsilaikys iki pavasario, Rusija nenuspėjama tuo, kad perversmas gali įvykti bet kurią dieną. V.Putinui duobę kasa „virėjas“, „Wagner“ savininkas Jevgenijus Prigožinas, Kremliaus lėlė Ramzanas Kadyrovas ir nacgvardijos manekenas Viktoras Zolotovas, taip pat karu nepatenkinti Rusijos vyriausybės nariai, kurie nori derybų su Vakarais dėl savo turtų išsaugojimo.

Vis dėlto tai, kad „karo partija“ Kremliuje neatsisako ambicijų, liudija Sergejaus Surovikino pasirodymas per valstybinę Rusijos televiziją, kur nevykusiai skaitydamas iš lapo analfabetą girtuoklį savo kalba primenantis karo Ukrainoje vadas pareiškė, kad Ukraina – draugiška šalis, rusai ir ukrainiečiai – viena tauta, todėl šiuo metu kovojama dėl Ukrainos nepriklausomybės nuo Vakarų ir NATO.

Bet operacinėje plotmėje okupantui reikalai klostosi ne kaip. Remiantis šimtais pranešimų socialinėje erdvėje matyti, kad pradėta civilių evakuacija į kairįjį Dnipro krantą. Optimistai ekspertai trimituoja, kad Putkinas su klounu S.Surovikinu ruošiasi apleisti Chersoną.

Mes manome, kad S.Surovikinas ruošiasi nuožmiai, brutaliai, Chersoną naikinančiai gynybai.

Taktinis lygmuo

Okupantas, įsikabinęs dantimis į užgrobtas teritorijas, mėgino atakuoti atskiromis kryptimis – tačiau visur gavo į dantis.

Sudėtingiausia taktinė situacija Marjinkoje ir Pervomajskojės srityje. Atrodo, kad „Wagner“ gavo užduotį kraujas iš nosies užimti svarbią M–04 greitkelio dalį šioje vietovėje.

Per dieną rusų teroristai į Ukrainos teritoriją paleido 10 raketų ir sudavė 18 smūgių iš oro, 76 smūgius iš reaktyvinės artilerijos.

Nuo priešininko smūgių nukentėjo daugiau kaip 10 gyvenviečių teritorijos.

Okupantai smūgiams naudojo kruizines, aviacijos ir priešlėktuvines valdomas raketas bei 14 Irano gamybos bepiločių orlaivių „Shahed–136“, iš kurių 10 buvo numušta.

Okupantai imasi priemonių, kad paslėptų karinės technikos ir personalo judėjimą, todėl Chersono srities Tavrijsko ir Naujosios Kachovkos gyvenvietėse blokuojamas mobiliojo ryšio ir interneto operatorių darbas.

Užgrobtose teritorijose barbarai naikina ukrainiečių kultūros paveldą, plėšia muziejus, degina literatūrą ir ukrainiečių kalba spausdintus vadovėlius.

Pranešama, jog Rusijoje kyla didelių problemų dėl vėluojančių išmokų Ukrainos karo dalyviams ir žuvusiųjų artimiesiems.

Ukrainos karo aviacija praėjusią parą trinktelėjo 24 kartus: pataikyta į 16 ginkluotės ir karinės technikos vietų, vieną atramos punktą, 8 priešlėktuvinių raketinių kompleksų pozicijas.

Priešlėktuvinės gynybos daliniai numušė 5 sparnuotąsias raketas ir lėktuvą „Su–25“.

Raketų ir artilerijos pajėgos smogė į 4 kontrolės punktus, 5 gyvosios jėgos bei ginklų ir karinės technikos sutelkimo vietas, 2 priešlėktuvinės gynybos ir 1 artilerijos, 2 šaudmenų sandėlius.

Komentaras

Ukrainos Aukščiausioji Rada pripažino Ičkerijos Čečėnijos Respubliką laikinai okupuota Rusijos ir pasmerkė čečėnų tautos genocidą. 1991 m. buvusios Čečėnijos–Ingušijos autonominės sovietų socialistinės respublikos teritorijoje buvo paskelbta Ičkerijos Čečėnijos Respublika, dėl kurios vėliau kilo pirmasis ir antrasis Čečėnijos karai. Tarptautinė bendruomenė nepripažino Čečėnijos nepriklausomybės, kas atrišo rankas „demokratui“ Borisui Jelcinui (o vėliau V.Putinui) vykdyti masines čečėnų žudynes, šluoti nuo žemės paviršiaus miestus ir kaimus, ugnimi gyvus deginti vaikus, moteris ir senelius.

Šių karų metu Rusijos karo nusikaltėliai išžudė šimtus tūkstančių civilių gyventojų Čečėnijoje. Rusijos Federacija neteko iki 80 000 karių – nors oficialiai skelbia praradusi 5 500.

Pasaulis tylėjo tada, tyli ir dabar – tačiau Ukraina pirmoji grąžina laisvės nusipelniusiai tautai skolą: pripažįsta Čečėniją laisva, tačiau okupuota šalimi. Tai akibrokštas ne tik V.Putinui, skaudus priminimas genocido „nepastebėjusiems“ Vakarams, bet ir kai kuriems Rusijos opozicionieriams, anuomet vienaip ar kitaip tarnavusiems nusikalstamiems Kremliaus režimams.

Daugelis savo veikla, tyla ir neveikla prisidėjusių prie čečėnų tautos genocido pirmiausia privalo grąžinti skolą šiai laisvės nusipelniusiai Kaukazo tautai, jos atsiprašyti ir kompensuoti padarytą žalą. Ne Krymo okupacija yra imperinės fašistinės Rusijos nusikaltimų atskaitos taškas ir pradžia po Sovietų Sąjungos subyrėjimo. Atskaitos taškas – Rusijos karo nusikaltimai Sakartvele, Čečėnijoje – ir tik vėliau Ukrainoje.

Kyjivas deda labai teisingus akcentus. Kiekvienas Rusijos karo nusikaltimas turi būti įvertintas. Jei Vakarai 1994–aisiais būtų Rusiją stabdę, taip, kaip stabdo šiandien – pasaulis dabar gyventų be atgimusio ir brutalų karą vykdančio fašistinio Kremliaus režimo.

A.Navys ir M.Sėjūnas dėkoja visiems, kurie finansiškai remia analitikų įkurtą VšĮ „Visuomenės informacinio saugumo agentūra“. Jie pabrėžia, kad nors jų tekstus perpublikuoja žiniasklaidos priemonės, patys šio turinio kūrėjai yra visiškai nepriklausomi ir savo veiklą tęsia tik privačių rėmėjų dėka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.