„WhatsApp“ sulaukė reikšmingų pokyčių ‒ kaip išvengti nepageidaujamo bendravimo?

„WhatsApp“ ‒ viena populiariausių susirašinėjimo programėlių Lietuvoje bei ketvirtas populiariausias socialinis tinklas. Bent kartą per savaitę „Whatsapp“ naudojasi beveik 360 tūkst. lietuvių. Neseniai pasirodęs šios programėlės atnaujinimas jau leidžia išbandyti visiškai naujas ir labai svarbias privatumo funkcijas. Kokios jos?

 „WhatsApp“ ‒ viena populiariausių susirašinėjimo programėlių Lietuvoje bei ketvirtas populiariausias socialinis tinklas.<br> 123rf nuotr.
 „WhatsApp“ ‒ viena populiariausių susirašinėjimo programėlių Lietuvoje bei ketvirtas populiariausias socialinis tinklas.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 21, 2022, 1:55 PM

„WhatsApp“ turi šias privatumo apsaugos funkcijas: žinutes, kurios savaime susinaikina, užšifruotas atsargines kopijas, kai siekiama išsaugoti pokalbių istoriją, 2 žingsnių patvirtinimą, galimybę blokuoti nepageidaujamus pokalbius ir apie juos pranešti bei kt. Neseniai šį sąrašą papildė naujos, Lietuvos interneto naudotojų dar visiškai neatrastos funkcijos“, ‒ pranešime žiniasklaidai pasakoja „Bitės Profas“ Andrius Archangelskis.

1. Būsenos pasirinkimas

Nauja privatumo funkcija leidžia pasirinkti, kurie kontaktai gali matyti, ar šiuo metu esate prisijungęs.

„Dar pernai gruodį „WhatsApp“ pradėjo slėpti naudotojų būseną nuo nepažįstamų žmonių. Anksčiau visas kontaktų sąrašas galėjo matyti, ar esate prisijungę, ar ne. Tai pasikeitė kartu su atnaujinimu. Jei pageidaujate, kad draugas nematytų, jog neatsakote į jo žinutes, jums tereikia pakeisti jam taikomus nustatymus“, ‒ sako ekspertas.

2. Tyliai paliekamos grupės

Dar viena patogi funkcija, kuri atsirado kartu su „WhatsApp“ atnaujinimu ‒ „tylus“ išėjimas iš grupės. Kitaip tariant, grupės nariai negaus pranešimo apie jūsų sprendimą.

„Anksčiau, kai išeidavote iš „WhatsApp“ grupės, jos visi nariai gaudavo pranešimą, kad taip padarėte. Kai kuriems tai nemalonu, ypač tada, kai sulaukiama privačių žinučių iš skirtingų grupės narių, klausiančių, kas atsitiko. Soc. tinklo atnaujinimas leido tarsi palikti vakarėlį niekam nieko nepranešus (išskyrus grupės administratorių) ir išvengti minėtų nepatogumų“, ‒ pasakoja A. Archangelskis.

3. Galas ekrano nuotraukoms (angl. printscreen)?

„WhatsApp“ nurodo, kad ieško būdų, kaip neleisti naudotojams padaryti ekrano nuotraukos „peržiūrėti vieną kartą“ (angl. view once) žinutėse.

„Šio tipo žinutės išnyksta gavėjui jas pamačius vieną kartą, o ne po tam tikro laiko. Ekrano nuotraukų darymo blokavimas būtų itin naudingas, nes neleistų naudotojams išsaugoti ir dalytis jautria informacija su kitais. Dabar ši funkcija vis dar bandymų etape“, ‒ sako technologijų ekspertas.

„Bitės Profas“ priduria, kad soc. tinklas „WhatsApp“ šiais metais sulaukė keleto nedidelių, bet reikšmingų atnaujinimų: buvo įdiegtos emociukų reakcijos į žinutes, balso žinučių pagreitinimo būdas ir pradėta leisti „Android“ operacinę sistemą naudojantiems vartotojams savo pokalbių istoriją perkelti į „iPhone“ telefonus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.