Standartizuota įkrovimo įranga ES bus privaloma nuo 2024 metų

Pagal pirmadienį galutinai patvirtintus teisės aktus, Europos Sąjungoje mobiliuosiuose telefonuose ir kituose elektroniniuose prietaisuose nuo 2024 metų turės būti standartizuota įkrovimo įranga.

 Pagal susitarimą USB-C turi tapti standartiniu įkrovimo lizdu ES.<br> 123rf nuotr.
 Pagal susitarimą USB-C turi tapti standartiniu įkrovimo lizdu ES.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 24, 2022, 1:49 PM

„Nebereikės pirkti skirtingo įkroviklio kaskart įsigyjant naują mobilųjį telefoną ar panašų prietaisą“, – sakoma ES Tarybos, atstovaujančios 27 ES valstybėms narėms, pareiškime.

Galutinis ES aplinkos ministrų pritarimas patvirtina neseniai Europos Parlamente įvykusį balsavimą dėl universalaus įkroviklio ir yra laikomas formalumu.

Pagal susitarimą USB-C turi tapti standartiniu įkrovimo lizdu ES. Tai galios ir kitiems elektroniniams prietaisams: planšetiniams kompiuteriams, elektroninėms skaityklėms, skaitmeniniams fotoaparatams, ausinėms ir nešiojamiesiems garsiakalbiams.

Reglamentas taip pat leidžia vartotojams įsigyti įkrovimo įrangą ir prietaisus atskirai vienus nuo kitų.

Šiuo metu ES pirmininkaujančios Čekijos pramonės ministras Jozefas Síkela sakė, kad turėdami „įkroviklį, tinkantį keliems įrenginiams, sutaupysime pinigų ir laiko, taip pat padėsime sumažinti elektroninių atliekų kiekį“.

Susitarimas pasiektas nepaisant pramonės pasipriešinimo. Bendrovė „Apple“ ypač kritikavo taisykles kaip trukdančias inovacijoms. JAV technologijų milžinė teigė, kad dėl šio žingsnio gali būti be reikalo išmesta daug esamų produktų.

Tačiau Europos Komisija apskaičiavo, kad dėl išmestų įkroviklių kasmet susidaro 11 tūkst. tonų elektroninių atliekų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.