Spaudžiate „Priimti“ net nesudvejoję? Ekspertas atsako, ar galime aklai pasitikėti slapukais

Tikriausiai visi naršydami internete esame susidūrę su iššokančiais pranešimais, kurie skelbia, kad svetainėje yra naudojami slapukai (angl. cookies). Dažniausiai leidimą slapukams suteikiame net nedvejodami – tačiau ar žinome, kokią funkciją slapukai atlieka ir ar visuomet yra saugu juos priimti?

 Dažniausiai leidimą slapukams suteikiame net nedvejodami – tačiau ar žinome, kokią funkciją slapukai atlieka ir ar visuomet yra saugu juos priimti?<br> Unsplash nuotr.
 Dažniausiai leidimą slapukams suteikiame net nedvejodami – tačiau ar žinome, kokią funkciją slapukai atlieka ir ar visuomet yra saugu juos priimti?<br> Unsplash nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 25, 2022, 11:26 AM

„Saugiose ir patikimose interneto svetainėse slapukų bijoti neverta – paprastai slapukai yra naudojami lankytojų parinkčių saugojimui, sklandžios svetainės veikimo užtikrinimui ir duomenų apie naudotojų elgseną analizei. Svarbiausia – prieš paspaudžiant „Sutinku“, atidžiai peržvelgti taikomą privatumo politiką“, – teigia „Tele2“ IT saugumo ekspertas Mantas Užupis.

Kaip svetainės žino, kokį turinį pasiūlyti?

Ekspertas teigia, kad slapukai – tai paprasti tekstiniai failai, saugomi interneto naršyklėje. Kai tam tikroje svetainėje apsilankote pirmą kartą, naršyklė išsiunčia užklausą – svetainė savo ruožtu siunčia jūsų naršyklei slapuką. Kai grįžtate į tą pačią svetainę kitą kartą, naršyklė vietoje užklausos siunčia slapuką, kad naršyklė žinotų, kas esate ir kad jau buvote joje anksčiau.

Kadangi svetainė jus „atsimena“, ji gali automatiškai nustatyti įvairius dalykus, pavyzdžiui, kalbos ar unikalių spalvų nustatymus, arba teikti pasiūlymus pagal jūsų pomėgius. Taip didžiulės ir daug vartotojų turinčios svetainės, pavyzdžiui, „Facebook“ ir „YouTube“, geba atskirti kokio tipo turinį jums reikėtų siūlyti. Slapukų naudojimas yra labai paplitęs internete – remiantis portalo „W3techs.com“ duomenimis, beveik 42 proc. visų interneto svetainių naudoja slapukus.

Slapukai ir jūsų naršymo istorija

Anot M. Užupio, kadangi slapukuose esantys duomenys nesikeičia, patys slapukai nėra kenksmingi – jie negali užkrėsti kompiuterių virusais ar kitomis kenkėjiškomis programomis. Tačiau pasak specialisto, kai kurios kibernetinės atakos gali užgrobti slapukus ir sukčiams suteikti prieigą prie jūsų naršymo sesijų.

Kai kurie slapukai gali būti pažeidžiamesni nei kiti, priklausomai nuo to, iš kur jie atkeliauja:

Pirmosios šalies slapukai yra tiesiogiai sukurti jūsų naudojamoje svetainėje. Paprastai jie yra saugūs, jei naršote patikimoje svetainėje.

Trečiųjų šalių slapukai kelia daugiau rūpesčių. Jie sutinkami tose svetainėse, kurios naudojasi išorės paslaugomis. Trečiųjų šalių slapukai leidžia reklamos arba analizės bendrovėms analizuoti asmens naršymo internete istoriją visose svetainėse, kuriose yra jų skelbimų.

Auksinė slapukų taisyklė – mažiau yra daugiau

Dažnu atveju tam, kad galėtumėte naudotis svetaine, vos joje apsilankius jus pasitiks prašymas priimti slapukus. Visgi, net ir tada jūs beveik visada turėsite du pasirinkimus: „Priimti visus“ arba „Priimti tik būtinuosius“. Kiekvieną kartą tvirtinant savo pasirinkimą nenumokite ranka į papildomai pateikiamą medžiagą ir atidžiai perskaitykite prie kokios informacijos prašoma prieiga. Jei įžvelgiate, kad duomenys yra pertekliniai – geriausia būtų išvis tokia svetaine nesinaudoti.

Eksperto teigimu, net jei svetaine pasitikite, čia galioja taisyklė – mažiau yra daugiau, tad visuomet rekomenduojama priimti tik būtinuosius slapukus. Tokiu atveju jūsų svetainės turinys bus individualizuotas, o vienintelis to minusas – matysite bendrąjį reklamos srautą.

Periodiškai rekomenduojama slapukus ir ištrinti. Jų pašalinimas gali padėti sumažinti privatumo pažeidimų riziką ir iš naujo nustatyti naršyklės stebėjimą bei personalizavimą. Slapukuose slypi vartotojų identifikacija, tai yra vartotojui priskirtas „kodas“ – ištrynus slapukus, „kodas“ dingsta ir gaunamas naujas.

Nors pašalinti įprastus slapukus paprasta, tačiau dėl to gali sumažėti personalizavimas tam tikrose interneto svetainėse. Be slapukų internete naudotojams gali tekti iš naujo įvesti savo duomenis kiekvieno apsilankymo metu. Prieš šalindami slapukus įvertinkite, ar patogu naudotis svetaine, kurioje naudojami slapukai, daugeliu atvejų slapukai pagerina interneto naudojimo patirtį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.