Baltarusija pristatė savo naują tanką – vienas jo elementas jau kelia šypseną

Praėjusią savaitę Baltarusijos gynybos ministerija pademonstravo naująjį tanką „T-72BM2“ su prie bokštelio privirintomis „šašlykinės grotelėmis“. Pristatyme dalyvavo ir Aleksandras Lukašenka.

 Praėjusią savaitę Baltarusijos gynybos ministerija pademonstravo naująjį tanką „T-72BM2“ su prie bokštelio privirintomis „šašlykinės grotelėmis“.<br> Atvirųjų šaltinių nuotr.
 Praėjusią savaitę Baltarusijos gynybos ministerija pademonstravo naująjį tanką „T-72BM2“ su prie bokštelio privirintomis „šašlykinės grotelėmis“.<br> Atvirųjų šaltinių nuotr.
 Ukrainoje sunaikintas rusiškas „T-72B3“ su „šašlykine“.<br> Atvirųjų šaltinių nuotr.
 Ukrainoje sunaikintas rusiškas „T-72B3“ su „šašlykine“.<br> Atvirųjų šaltinių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 28, 2022, 11:49 AM, atnaujinta Oct 28, 2022, 11:56 AM

Ši mašina gavo žymenį „T-72BM2“, o jos modernizavimą atliko Baltarusijos 140-oji remonto gamykla Borisovo mieste, Minsko srityje. Pirmasis šio tanko pristatymas įvyko 2022 m. liepą. Remiantis atvirais šaltiniais, baltarusiško tanko „T-72BM2“ specifikacijos yra tokios:

Tankas turi šiluminio matymo sistemą „Sosna-U“ ir vėjo jutiklį – tokius pačius kaip ir rusų „T-72B3“. Vietoj komplekso „Kontakt-5“ tankas gavo dinaminės apsaugos kompleksą „Relikt“.

Iš „T-80BVM“ jis taip pat gavo guminį „sijoną“ šonams apsaugoti ir nuo sprogmenų saugančius ekranus. Vietoje 760 AG variklio „V-46“ sumontuotas 840 AG dyzelinis variklis „V-84M (MS)“ ir pagalbinis energijos šaltinis.

Iš išorės tokia mašina labai panaši į kažką tarpinio tarp rusiškų „T-72B3“ ir „T-80BVM“. O papildomos „šašlykinės grotelės“ ant bokštelio užsimena, kad pagrindinis tokios kovinės mašinos užsakovas gali būti Rusijos kariuomenė.

„Šašlykinės grotelės“ – konstruktas, kuriuo tikimasi apsisaugoti nuo vakarietiškų prieštankinių ginklų, kurių raketos leidžia atakuoti tankus iš viršaus. Kiek rodo ligšioliniai duomenys, tokių apsaugų efektyvumas yra smarkiai abejotinas. Amerikiečių prieštankinės raketos „Javelin“ prasiskverbia pro „šašlykinę“, britų NLAW prasiskverbia pro šoninius reaktyvinius šarvus ir keistąją apsaugą ant stogo. Ukrainiečių prieštankinės raketos „Stugna“ taip pat pasirodė esančios veiksmingomis.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo ataskaitoje minima, kad Baltarusijos gynybos pramonė jau dalyvauja remontuojant Rusijos kariuomenės įrangą, apgadintą per mūšius su Ukrainos gynėjais.

Parengta „Defense Express“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.