Karo analitikai: V. Putinas nepasitiki savo generolais ir bijo, kad jie nesugebės įvykdyti net ir nedidelę strateginę užduotį

Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas bei pateikia įvykių analizes keliais lygmenimis: politiniu, strateginiu, operaciniu ir taktiniu. Autoriai sutiko savo įžvalgomis pasidalyti ir su Lrytas.lt skaitytojais.

 Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas.<br> lrytas.lt iliustr.
 Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas.<br> lrytas.lt iliustr.
Sekmadienį, 2022 m. spalio 30 d., Ukrainos kariai apžiūrinėja sunaikintą rusų tanką kelyje netoli neseniai atkovoto Kamiankos kaimo Charkovo srityje.<br> AP / Scanpix nuotr.
Sekmadienį, 2022 m. spalio 30 d., Ukrainos kariai apžiūrinėja sunaikintą rusų tanką kelyje netoli neseniai atkovoto Kamiankos kaimo Charkovo srityje.<br> AP / Scanpix nuotr.
 Šuo stovi šalia rusų tankų, sunaikintų per neseniai vykusias kovas prie Kamiankos kaimo Charkovo srityje.<br> AP / Scanpix nuotr.
 Šuo stovi šalia rusų tankų, sunaikintų per neseniai vykusias kovas prie Kamiankos kaimo Charkovo srityje.<br> AP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

Oct 31, 2022, 8:21 AM

Jūsų dėmesiui – spalio 30 dienos apžvalga.

Politinis strateginis lygmuo

Maskva skelbia sustabdanti JT remiamą susitarimą dėl grūdų eksporto. Kremlius sprendimą motyvuoja sprogimais Sevastopolyje, kurie apgadino kelis Rusijos laivus, „Kalibr“ nešėjus. Rusija dėl šio „teroristinio išpuolio“ apkaltino Kyjivą, kuris prieš Juodosios jūros karinio laivyno ir civilinius laivus Sevastopolyje neva organizavo masinę dronų ataką, bei Jungtinę Karalystę, kuri neva dalyvavo rengiant „teroro aktą“. Kremliaus pasakų agentūra skelbia, kad išpuolyje dalyvavo 10 bepiločių orlaivių ir septyni autonominiai jūriniai dronai. Sevastopolyje esą susprogdinti keturi Rusijos Juodosios jūros laivyno karo laivai, įskaitant fregatą „Admiral Makarov“ ir desantinį laivą.

Ukraina kaltinimus atmetė, sakydama, kad sprogimų Sevastopolyje priežastimi galėjo būti nepavykęs priešlėktuvinių raketų paleidimas.

Kadangi minėti laivai, pasirodo (!), užtikrino grūdų koridoriaus funkcionavimą, Rusija nebegali to daugiau daryti.

Keista, kad Kremlius iš viso sutiko dėl šio sandorio, t.y leido grūdų eksportą mainais sankcijų trąšoms atšaukimą. Maisto krizė, kuri sukeltų pasaulyje dar vieną kainų šuolį bei galimą masinę migraciją, yra neabejotinas ginklas siekiant destabilizuoti Vakarus. Įvykiai Kryme yra pretekstas atšaukti susitarimą. Kuriam galui kiaušingalviams visuomet reikalingas pretekstas iki šiol nesuvokiame. Matyt, taip KGB vadovėliuose parašyta.

Jungtinės Tautos žaibiškai sureagavo į Kremliaus judesius dėl grūdų eksporto ir paragino šalis pratęsti paktą po lapkričio vidurio, teigiant, kad jis reikalingas siekiant pasauliniam apsirūpinimui maistu bei rusiškų trąšų eksporto užtikrinimui.

Bolševikų neapykanta Jungtinei Karalystei Krymu neapsiribojo. Maskva apkaltino Londoną, kad „remiantis turima informacija, Jungtinės Karalystės karinio jūrų laivyno atstovai dalyvavo planuojant, remiant ir vykdant rugsėjo 26 d. Baltijos jūroje įvykdytą teroro aktą, kuriuo siekta sužlugdyti „Nord Stream“ ir „Nord Stream 2“ dujotiekius“.

Votienaaaa... Britai – teroristai, vykdantys teroro aktus savo sąjungininkų vandenyse! Tokios kosminės fantazijos gimsta tik savaitgaliais užsiimant juodąja magija ir buriant iš briedžio išmatų.

Vladimiro Putino vyriausia gandų platintoja Marija Zacharova pareiškė, kad Rusija dėl teroristinių išpuolių Juodojoje ir Baltijos jūrose kreipsis į JT Saugumo Tarybą.

Didžioji Britanija sureagavo į Rusijos kaltinimus dėl kaltinimų, kad britų karinio jūrų laivyno personalas susprogdino „Nord Stream“ dujotiekius ir pavadino kaltinimus „epinio masto melagingais teiginiais“.

Europos Sąjunga nuo invazijos į Ukrainą pradžios įšaldė Rusijos turto už maždaug 17 mlrd. eur. Turtas priklauso 90–čiai asmenų.

Čekijoje į gatves išėjo vietiniai marširuotojai. Protestuotojai ragino ministrą pirmininką Piatrą Fialą ir jo koalicinę vyriausybę atsistatydinti, palaikyti draugiškus su Rusija, nustoti remti Ukrainą. Prahoje, Brno ir kituose mietuose pražygiavo apie 70 000 piliečių, užkrėstų prokremlinių ir antivakserinių minčių mišiniu. Liejosi pagieža Ukrainos, ES, NATO, JT bei PSO adresu ir liaupsės draugams rytuose.

Praha, kuri šiuo metu rotacijos tvarka pirmininkauja ES – viena iš ištikimiausių Ukrainos rėmėjų. Čekija išsiuntė Kyjivui sunkiosios ginkluotės ir davė vizas maždaug 450 000 Ukrainos pabėgėlių, suteikdama jiems galimybę naudotis sveikatos priežiūra ir finansinė pagalba. Čekijoje infliacija šoktelėjo iki 18 proc.

Maskva tai įvertino ir agentūrinis tinklas, talkinant Prigožino „trolių fabrikui“, į gatves išvilko vietinį dumblą, naivuolius ir nesusipratėlius. Ne visiems jiems nepatiktų rusų tankai Prahos gatvėse.

Operacinis lygmuo

Kremliaus generalbalvonštabe – sumaištis. Iš pareigų atleistas generolas pulkininkas Aleksandras Lapinas, vadovavęs Rusijos pajėgų grupei „Centras“. Skelbiama, jog tokį sprendimą V.Putinas priėmė po klouno Ramzano Kadyrovo ir „Vagnerio“ savininko bei „Putino virėjo“ Jevgenijaus Prigožino reikalavimų. A.Lapinas esą atidavė Lymaną, po ko R.Kadyrovas ėmė rėkti, kad laikas panaudoti branduolinį ginklą.

Teigiama, kad Putleris nepasitiki savo generolais ir bijo, kad jie nesugebės įvykdyti net ir nedidelę strateginę užduotį. Todėl esą Lysičiansko puolimas buvo patikėtas duetui: A.Lapinui ir S.Surovikinui.

Būtų idealu, jei vadovavimas Rusijos armijai būtų patikėtas tiktokeriui R.Kadyrovui ir butų vagiui J.Prigožinui. Šie proto bokštai paspartintų fronto kolapsą iki Kalėdų.

Volodymyras Zelenskis paragino netikėti Rusijos propagandistais apie tariamus ketinimus palikti miestą Ukrainos ginkluotųjų pajėgų puolimo atveju. Nevykėliai mėgina apgauti bei sukurti informacinį foną, kad suklaidintų Ukrainos kariuomenę. Šiomis dienomis į Chersoną atvyko ir mieste įsitvirtino Rusijos nacionalinės gvardijos kareiviai.

Ukrainos Vyriausiosios žvalgybos valdybos vadovas Kirylas Budanovas prognozuoja, kad Chersono išvadavimo operacija truks iki lapkričio pabaigos. Chersone šiuo metu geriausiai apmokyti ir kovai pasirengę Rusijos desantininkai, specialiosios paskirties pajėgos ir jūrų pėstininkai.

Ukrainos kariuomenės teigimu, pirmą kartą nuo invazijos pradžios šalies pietuose ukrainiečiai turi artilerinį pranašumą. Nors abi pusės turi maždaug vienodą kiekį sviedinių, tačiau ukrainiečių smūgiai yra ne tik tolimesni, bet ir tikslesni. Okupantai daužomi vakarietiškais valdomais užtaisais, ukrainiečių technologinio pranašumo rezultatas mūšio lauke – kaip ant delno.

Taktinis lygmuo

Per praėjusią parą rusų teroristai paleido 5 raketas ir sudavė 23 smūgius iš oro, 100 kartų šaudyta iš reaktyvinių ugnies sistemų. Nuo šių atakų nukentėjo daugiau kaip 45 gyvenviečių rajonai.

Netoli Chersono miesto esančiose gyvenvietėse okupantai įrenginėja gynybinius įtvirtinimus. Privačiose patalpose įrenginėjami ginklų sandėliai, gynybinės pozicijos.

Driskių smegenyse iki šiol plevena „diedy vojievali Berlyn brali“ failas, todėl ruošiamasi gatvės mūšiams.

Per dieną Ukrainos aviacija sudavė priešui 32 smūgius. Iš jų 23 kliuvo ginklų ir karinės technikos sukaupimo vietims, 3 – atramos punktams, 6 – priešlėktuvinės gynybos pozicijoms. Ukrainos priešlėktuvinės gynybos pajėgos numušė raketą „Iskander-K“ ir 2 priešų bepiliočius orlaivius „Orlan-10“.

Raketiniai ir artilerijos daliniai pataikė į 6 karinės įrangos taškus, 3 šaudmenų sandėlius, 2 priešlėktuvinės gynybos įrenginius ir 9 kitus svarbius priešo karinius objektus.

Įvyko dar vienas apsikeitimas belaisviais – Ukraina mainais į 50 rusų grąžino namo 52 karius, tarp jų – Mariupolio gynėjai ir Černobylio zonoje į nelaisvę patekę kariškiai.

A.Navys ir M.Sėjūnas dėkoja visiems, kurie finansiškai remia analitikų įkurtą VšĮ „Visuomenės informacinio saugumo agentūra“. Jie pabrėžia, kad nors jų tekstus perpublikuoja žiniasklaidos priemonės, patys šio turinio kūrėjai yra visiškai nepriklausomi ir savo veiklą tęsia tik privačių rėmėjų dėka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.