Šį mėnesį Ukrainą pasieks raketų sistemos NASAMS. Kuo jos svarbios?

Spalį JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas patvirtino, kad pirmosios dvi NASAMS žemė-oras raketų sistemos Ukrainai bus pristatytos jau „kito mėnesio pradžioje“.

 2022-09-24, Vilnius. Oro gynybos sistema NASAMS, demonstruojama kariuomenės šventėje.<br> Scanpix Baltics nuotr.
 2022-09-24, Vilnius. Oro gynybos sistema NASAMS, demonstruojama kariuomenės šventėje.<br> Scanpix Baltics nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 1, 2022, 5:00 PM, atnaujinta Nov 1, 2022, 5:01 PM

„Šiuo metu [ukrainiečiams] labiau už viską reikia oro gynybos pajėgumų“, – sakė L.Austinas, pažymėdamas, kad JAV „labai stengėsi, kad jie turėtų NASAMS pajėgumus, ir tikisi, kad jau kito mėnesio pradžioje galės jiems juos suteikti“.

Spalio 25 d. NASAMS gamintojos „Raytheon“ vadovas Gregas Hayesas, dalyvaudamas CNBC laidoje „Squawk on the Street“, pranešė, kad NASAMS baterijos perduotos JAV vyriausybei.

„Ką tik pristatėme dvi NASAMS sistemas, – sakė G.Hayesas. „Prieš porą savaičių dvi iš jų pristatėme vyriausybei.“

NASAMS yra plačiausiai pasaulyje naudojama oro gynybos sistema, kurią bendrai sukūrė ir gamina ilgą laiką glaudžiai bendradarbiaudamos „Raytheon“ ir „Kongsberg“. Šios sistemos suteikia gynėjams pritaikytą, moderniausią gynybos sistemą, galinčią maksimaliai padidinti jų gebėjimą atpažinti, susidoroti ir sunaikinti esamus ir besikeičiančius priešo orlaivius, bepilotes skraidykles ir kylančias sparnuotųjų raketų grėsmes.

NASAMS garsėja savo išskirstyta architektūra ir lanksčiais tinklo sprendimais, galinčiais spręsti įvairias oro gynybos užduotis.

Standartinis NASAMS vienetas yra modulinės konstrukcijos, kurį sudaro valdymo postas FDC, aktyvusis 3D radaras „Raytheon AN/MPQ-64F1 Sentinel“, pasyvusis elektrooptinis ir infraraudonųjų spindulių jutiklis ir kelios raketų paleidimo sistemos su AMRAAM raketomis.

Paprastai keli NASAMS ugnies vienetai būna jungiami į unikaliai suprojektuotą realaus laiko ryšio tinklą, kad dideliais atstumais būtų užtikrinta minimali delsa (angl. latency) ir maksimalus sistemos našumas, išnaudojant unikalias AMRAAM raketų galimybes.

Parengta pagal „Defence Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.