Karo analitikai: Rusijoje pripažįstama, kad karinė kampanija vyksta ne pagal planą

Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas bei pateikia įvykių analizes keliais lygmenimis: politiniu, strateginiu, operaciniu ir taktiniu. Autoriai sutiko savo įžvalgomis pasidalyti ir su Lrytas.lt skaitytojais.

 Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas.<br> Lrytas.lt iliustr.
 Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas.<br> Lrytas.lt iliustr.
 Trečiadienį (lapkričio 2 d.) paskelbtoje dronu filmuotoje medžiagoje matyti, kaip Ukrainos desantininkai Donecko regione naikina rusų tanką ir pėstininkų kovos mašiną „BMP“ . Pasak pareigūnų, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų 79-osios atskirosios šturmo brigados artileristai tanką sunaikino prieštankiniais ginklais, o pėstininkų kovos mašiną – artilerijos ugnimi.<br> Scanpix nuotr.
 Trečiadienį (lapkričio 2 d.) paskelbtoje dronu filmuotoje medžiagoje matyti, kaip Ukrainos desantininkai Donecko regione naikina rusų tanką ir pėstininkų kovos mašiną „BMP“ . Pasak pareigūnų, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų 79-osios atskirosios šturmo brigados artileristai tanką sunaikino prieštankiniais ginklais, o pėstininkų kovos mašiną – artilerijos ugnimi.<br> Scanpix nuotr.
 Šioje 2022 m. lapkričio 2 d. darytoje nuotraukoje matomas įspėjamasis ženklas apie minas Iziume, Charkovo srityje.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 Šioje 2022 m. lapkričio 2 d. darytoje nuotraukoje matomas įspėjamasis ženklas apie minas Iziume, Charkovo srityje.<br> AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

Nov 3, 2022, 8:27 AM

Jūsų dėmesiui – lapkričio 2 dienos apžvalga.

Politinis strateginis lygmuo

Saudo Arabija įspėjo JAV, kad Iranas „netrukus“ užpuls ją ir Iraką. Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo taryba patvirtino, kad yra susirūpinusi dėl šios informacijos ir yra pasirengusi reaguoti į Irano išpuolį. Saudo Arabija pateikė JAV žvalgybos duomenis, jog Iranas ruošiasi pulti ir karalystę, ir Irako Erbilio miestą. Saudo Arabija, JAV ir kelios kitos kaimyninės valstybės padidino savo ginkluotųjų pajėgų parengties lygį.

Nuo rugsėjo pabaigos Iranas puola Šiaurės Iraką, atakuodamas dešimtimis balistinių raketų ir bepiločiais orlaiviais. Beje, vieną jų numušė JAV pajėgos, nes jis skrido link Erbilio, kur dislokuoti JAV kariai. Teheranas išpuolius teisino tuo, kad kurdų separatistų grupuotės, tariamai įsikūrusios Erbilyje, kursto neramumus Irane. JAV ir Izraelis kaltinami antivyriausybinių protestų kurstymu Irane.

Viena tokių Irano veiksmų priežastis – siekis nukreipti gyventojų dėmesį nuo jau daugiau nei mėnesį vykstančių antivyriausybinių protestų.

Ar pastebite, jog totalitariniai režimai veikia panašiai – kylant įtampai šalies viduje, suranda problemų išorėje. Dar vienu įtampos židiniu regione, kuriame pumpuojama nafta, gali būti suinteresuota ir Maskva.

Ukrainos gynybos ministerija informuoja, jog Iranas planuoja į Rusiją nusiųsti daugiau kaip 200 kovinių bepiločių orlaivių „Shahed-136“, „Mohajer-6“ ir „Arash-2“. Teigiama, kad bepiločiai orlaiviai bus pristatyti per Kaspijos jūrą į Astrachanės uostą. Bepiločiai orlaiviai bus atgabenti komplektuojančiomis dalimis, Rusijos teritorijoje bus surinkti ir nudažyti rusiškais ženklais. Ukrainos oro gynybos pajėgos numušė daugiau kaip 300 tokių bepiločių orlaivių.

Jungtinės Valstijos ketina perduoti Ukrainai aštuonias oro gynybos sistemas NASAMS ir kovos su bepiločiais orlaiviais sistemas „Vapmire“. Dvi sistemos bus Ukrainoje artimiausiu metu, o dar šeši vienetai bus perduoti šiek tiek vėliau. Pentagonas praneša, kad karinė pagalba apims ir kitas radarų sistemas, nes Ukrainai „bepiločių orlaivių grėsmė šiuo metu yra labai rimta“.

Prancūzijos prezidentas Emmanuleis Macronas per pokalbį telefonu su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu sakė, kad yra pasirengęs kuo greičiau padidinti karinę paramą Ukrainai. „Šį rytą tai patvirtinau Prezidentui V.Zelenskiui: esame visiškai pasirengę kuo greičiau padidinti savo karinę paramą Ukrainai, ypač oro gynybos srityje“, – E.Macronas pareiškė socialiniame tinkle „Twitter“.

E.Makronas nustojo bendrauti su Maskva ir Teheranu ir skambina tam, kam ir pridera. Gal kitose sostinėse niekas jau nebeatsako į skambučius?

Kiti telefoninių pokalbių mėgėjai, diktatoriai Vladimiras Putinas ir Recepas Tayyipas Erdoganas taip pat susikambino tarpusavyje bei aptarė situaciją. Kremlius skelbia, kad Putleris skundėsi R.T.Erdoganui esą „Kyjivo režimas“ pasinaudojo humanitariniu laivybos koridoriumi ir atakavo Rusijos Juodosios jūros laivyną. Atsižvelgdamas į susiklosčiusią situaciją, Kremliaus vladyka pasiūlė grūdus tiekti Afrikai nemokamai.

Štai koks V.Putino kilniaširdiškumas ir rūpestis badaujančiais Afrikos vaikais. Ir kaip sunku Rusijai, kai šalimais – toks baisus ir pavojingas režimas, grūdų pilnais laivais puolantis niekuo dėtas Rusijos fregatas.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas vyks į Vokietiją susitikti su savo kolegomis iš Didžiojo septyneto aptarti Rusijos invazijos į Ukrainą. Susitikimo metu bus svarstoma klimato krizė, pasaulinis sveikatos saugumas, demokratinis ir ekonominis atsparumas Afrikoje ir Indostane, Rusijos karo sukeltos maisto ir energetinės krizės.

Kremliaus plėšikų ordų antplūdis prilygintinas pasaulį užgriuvusiai naujai stichinei nelaimei. Skėrių antplūdžiui, marui ir tvanui.

Operacinis lygmuo

Be jokių pakitimų.

Kremliaus teroristai, kaip ir spėjome, tęsia branduolinio šantažo veiksmus.

Driskiai ant Zaporižės atominės elektrinės penktojo energijos bloko stogo įrengė elektroninės kovos sistemas, skirtas kovai su oro žvalgybos priemonėmis. Į Enerhodarą atvyko „kadyrovcai“ ir patruliuoja mieste. Okupantai iškėlė ultimatumą Zaporižės AE darbuotojams, reikalaudami pasirašyti sutartį su Rusijos“Rosatom“.

Tuo tarpu didžiojo septyneto šalys ragina Kremlių nedelsiant grąžinti Ukrainai visišką Zaporožės AE kontrolę ir išvesti iš jos savo personalą bei karius.

Kokį kuiną gal ir galima raginti risnoti greičiau. Kremlius supranta tik veiksmų kalbą.

Taktinis lygmuo

Driskiai ir toliau stengiasi išlaikyti užgrobtas teritorijas. Negalėdami užimti Bachmuto, vakar jį apšaudė baltojo fosforo padegamaisiais užtaisas. Atakuoti civiliai – tai akivaizdus karo nusikaltimas.

Per praėjusią parą marodierių gaujos surengė 7 raketinius ir 47 oro smūgius, daugiau kaip 90 atakų reaktyvinėmis raketinėmis sistemomis. Nuo priešo atakų nukentėjo daugiau kaip 25 gyvenviečių teritorijos.

Tęsiama priverstinė civilių gyventojų“ evakuacija“ iš okupuoto Chersono srities gyvenviečių.

Patvirtinti okupantų nuostoliai Chersono srities Muzikyvkos gyvenvietės rajone – sunaikintas priešlėktuvinis raketų-ginklų kompleksas „Pancyr-S1“, dešimt vienetų kitos karinės technikos.

Nors Kremlius paskelbė mobilizacijos pabaigą, kai kuriose vietovėse šaukiamojo amžiaus vyrams ir toliau siunčiami šaukimo šaukimai. Neverta net abejoti – slapta mobilizacija bus tęsiama.

Ukrainos gynybos pajėgų aviacija praėjusią parą sudavė 33 smūgius okupantų pajėgoms. Pataikyta į 26 ginklų ir karinės technikos koncentracijos vietas, 7 priešlėktuvinių raketinių sistemų pozicijas.

Per antradienio parą Ukrainos kariai numušė sraigtasparnį, du „Orlan-10“ tipo bepiločius orlaivius, šešis „Shahed-136“ tipo bepiločius orlaivius ir du „Kub“ tipo bepiločius orlaivius.

Trečiadienio parą Gynybos pajėgų raketinių pajėgų daliniai ir artilerija smogė 4 gyvosios jėgos, ginklų ir karinės technikos koncentracijos vietoms, 3 amunicijos sandėliams , 6 kitiems svarbiems priešo kariniams objektams.

Komentaras

Rusijoje didėja Kremliaus kritikų, aštriai ir garsiai pasisakančių dėl nepasvertų ir nepaskaičiuotų karinių veiksmų prieš Ukrainą. Tiek oponentai, tiek karo rėmėjai, tiek apžvalgininkai mano, kad V.Putinas ir jo aplinka pradėjo karinius veiksmus remdamiesi neteisingomis prielaidomis, nepakankamai įvertino Ukrainos pajėgumus ir pasirengimą priešintis. Konflikto pradžioje nepasirinkti Ukrainos kritinę infrastruktūros taikiniai, neparengta ešeloninės gynybos strategija užgrobtose teritorijose.

Pripažįstama, kad Rusijos karinė kampanija vyksta ne pagal planą.

Kaip bebūtų, tačiau „karo partijos“ atstovai kol kas nepritaria taikos deryboms su Ukraina, ragina Kremlių siekti pergalės mobilizacija, oro antskrydžiais ir plataus masto karinėmis reformomis.

Kremlius, atrodo, reaguoja į šimtus tūkstančių sekėjų turinčių tinklaraštininkų kritiką, o valstybiniai kanalai perima jų retoriką, kaltindami generolus nevykėlius.

Neseniai televizijos laidų vedėjas Vladimiras Solovjovas apkaltino Rusijos kariuomenės vadus slepiant tikrąją šalies ginkluotųjų pajėgų būklę: „per daug niekšų melavo nuo viršaus iki apačios, ir nė vienas iš jų nebuvo sušaudytas ar net paimtas už ausies!“

Akcentuojame šias tendencijas Kremliui pavaldžiose ir nepavaldžiose medijose ir platformose todėl, kad Vakarams sistemiškai brukamas mitas, jog Rusiją valdo vienas beprotis, kurį „nuėmus“, viskas stos į savo vietas.

Rusiją valdo kolektyvinis Putinas – tai yra milžiniška, motyvuota jėgos ir represinių struktūrų jėga, kurios sraigtelius suka tūkstančiai strategų ir dešimtys tūkstančių vykdytojų.

Ir milijonai pritariačių bei palaikančių.

A.Navys ir M.Sėjūnas dėkoja visiems, kurie finansiškai remia analitikų įkurtą VšĮ „Visuomenės informacinio saugumo agentūra“. Jie pabrėžia, kad nors jų tekstus perpublikuoja žiniasklaidos priemonės, patys šio turinio kūrėjai yra visiškai nepriklausomi ir savo veiklą tęsia tik privačių rėmėjų dėka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.