KTU konferencija: kaip atrodys tvarūs ateities miestai

Lapkričio 10–11 dienomis KTU Aplinkos inžinerijos institutas kartu su „The Baltic University Programme“ (BUP) ir VšĮ „Mes darom“ kviečia į ketvirtąją tarptautinę konferenciją „Tvarus vartojimas ir gamyba: kaip to pasiekti?“. Konferencijos metu vietos ir tarptautiniai mokslininkai, politikai ir verslininkai diskutuos kas yra ateities miestas ir kaip jį kurti.

Konferencijos metu pranešėjai iš KTU ir verslo sektoriaus pristatys tvaraus miesto perspektyvas bei siūlys naujausias metodologijas.<br>Unsplash nuotr.
Konferencijos metu pranešėjai iš KTU ir verslo sektoriaus pristatys tvaraus miesto perspektyvas bei siūlys naujausias metodologijas.<br>Unsplash nuotr.
Aplinkos inžinerijos instituto direktorė Prof. Dr. Žaneta Stasiškienė.
Aplinkos inžinerijos instituto direktorė Prof. Dr. Žaneta Stasiškienė.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 3, 2022, 11:15 AM, atnaujinta Nov 3, 2022, 11:33 AM

Viena svarbiausių tvarios ekonomikos užduočių – tvarūs miestai. Vykstant socialiniams, demografiniams ir globaliems pokyčiams, miestai susiduria su naujais iššūkiais, kuriuos svarbu pasitikti bendruomeniškai.

Dažnai terminas ekosistema siejamas su ekologija, tačiau, Aplinkos inžinerijos instituto direktorė Prof. Dr. Žaneta Stasiškienė teigia, jog miesto ekosistema turi būti subalansuota, o tam svarbus net aukštas laimės indeksas.

„Planuojant darnų miestų vystymąsi reikia dirbti plačiu spinduliu. Mėgstu paralelę, kad miestas yra kaip voratinklis – pajudinus vieną giją, jis sujuda visur. Mieste lygiai taip pat. Daromi pakeitimai daro įtaką vieni kitiems“, – teigia profesorė.

Konferencijos metu pranešėjai iš KTU ir verslo sektoriaus pristatys tvaraus miesto perspektyvas bei siūlys naujausias metodologijas. Tema bus nagrinėjama keliais rakursais: energetika, skaitmenizacija, bendruomenės, mityba, verslo ir mokslo bendradrbiavimas, žiedinė ekonomika.

Apie mokslo pasiekimus kuriant tvarų miestą kalbės KTU statybos ir architektūros fakulteto dekanas, mokslų daktaras Andrius Jurelionis. Jo pranešime pavadinimu „KTU patirtis kuriant miestų skaitmeninius dvynius“, bus pristatomas studentų miestelio skaitmeninis modelis, kurio infrastruktūra naudojama tyrimams, švietimui ir inovacijoms.

„Tai apima geometrinį nekilnojamo turto vaizdavimą, realaus laiko duomenų srautų integravimą, situacijos fiksavimą įvairiais gyvavimo ciklo etapais“, – pasakoja mokslininkas. Jis teigia, kad ši ekosistema peržengia KTU studentų miestelio ribas ir kviečia susipažinti su šio modelio pritaikymo galimybėmis.

Dojus Agro“ vadovas Donatas Dailidė į tvarų miestą pažvelgs per mitybos temą ir pateiks mažai žinomą informaciją ir duomenis apie išmetamo maisto poveikį aplinkai. Pranešėjas mano, kad ateityje keisis mūsų požiūris į mitybą, nes technologijų ir inovacijų pagalba miestus pasieks aukštesnės kokybės maistas, jis taps lengviau prieinamas ir pigesnis.

„Apklausų duomenimis apie 50–60 proc. žmonių yra pasiruošę keisti savo mitybos įpročius. Ateities miestų tvarios mitybos grandinės prasidės nuo sveiko maisto gamybos“, – pasakoja verslininkas.

Konferencijos metu bus plačiai diskutuojama apie įvairias bendradarbiavimo mieste galimybes ir būtinybes. Mokslininkai pasakos, kuo pranašus dirbtinis intelektas vietokūroje, kaip pasitelkiant jį modeliuoti galimus ateities scenarijus.

Tvarus miestas – ne tik ekologija, bet ir miestiečių pasitenkinimo gyvenimo kokybe rodiklis. Organizatoriai teigia, kad miestas pirmiausia yra žmonės, todėl būtina subalansuoti tarpusavio santykius ir bendrą savijautą. Nors žmogiškas ir socialinis faktorius dažnai lieka paraštėse, mokslo bendruomenė gali medijuoti visuomeninius poreikius politikams, verslininkams ir sprendimų priėmėjams argumentų kalba.

„Diskutuojant apie miestą man patinka paralelės. Viena jų, kad miestas yra visai kaip žmogus. Jei jis gerai jaučiasi, jei jis sveikas – viskas vyksta tvariai“, – teigia Aplinkos inžinerijos instituto direktorė Prof. Dr. Žaneta Stasiškienė.

Daugiau informacijos apie konferenciją ir registracija: scpconference.ktu.edu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.