Elonui Muskui įsigijus „Twitter“, socialinis tinklas mažina darbo vietų skaičių

„Twitter“ teigia, kad penktadienį informuos savo darbuotojus apie tai, ar Elonui Muskui perėmus įmonę, jie bus atleisti.

 Spėjama, kad E. Muskui įsigijus bendrovę, bus panaikinta net pusė iš 8000 „Twitter“ darbo vietų.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Spėjama, kad E. Muskui įsigijus bendrovę, bus panaikinta net pusė iš 8000 „Twitter“ darbo vietų.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 4, 2022, 10:07 AM, atnaujinta Nov 4, 2022, 10:09 AM

Vidiniame elektroniniame laiške bendrovė nurodė, kad etatų mažinimas – tai „pastangos „Twitter“ nukreipti sveiku keliu“. Įmonė pridūrė, kad jos biurai bus laikinai uždaryti.

Multimilijardierius „Twitter“ vadovu tapo praėjusią savaitę už 44 mlrd. dolerių įsigijęs įmonę.

„Penktadienį pradėsime sudėtingą darbo jėgos mažinimo procesą, – sakoma „Twitter“ elektroniniame laiške. – Pripažįstame, kad tai turės įtakos daugeliui asmenų, kurie vertingai prisidėjo prie „Twitter“, tačiau, deja, šis veiksmas yra būtinas, kad užtikrintume sėkmingą bendrovės veiklą“.

Bendrovė teigia, kad prieiga prie biurų bus nedelsiant apribota, „siekiant užtikrinti kiekvieno darbuotojo, taip pat „Twitter“ sistemų ir klientų duomenų saugumą“.

Visi darbuotojai iki penktadienio 9:00 Ramiojo vandenyno laiku (18:00 val. Lietuvos laiku) gaus el. laišką, kurio tema bus nurodyta „Jūsų vaidmuo „Twitter“. Darbuotojai, kurių pokyčiai nepalies, bus informuoti per darbinį el. paštą, teigia „Twitter“.

Tuo tarpu tiems, kuriuos tai paveiks, apie „tolesnius veiksmus“ bus pranešta per jų asmenines paskyras.

„Atsižvelgiant į mūsų paskirstytos darbo jėgos pobūdį ir norą kuo greičiau informuoti paveiktus asmenis, šio proceso komunikacija vyks el. paštu“, – nurodė „Twitter“.

„Talentų išsivaikščiojimas“

Spėjama, kad bus panaikinta net pusė iš 8000 „Twitter“ darbo vietų.

Paskutiniu metu „Twitter“ sunkiai sekasi uždirbti pelno. Vienas iš būdų išspręsti šią problemą – sumažinti darbo užmokesčio išlaidas. „Twitter“ vyresnysis bendruomenės vadybininkas Jungtinėje Karalystėje Simonas Balmainas BBC sakė manantis, kad jau yra atleistas, nes buvo atsijungtas nuo jo darbinio nešiojamojo kompiuterio ir pranešimų programos „Slack“.

„Visi gavo elektroninį laišką, kad bus smarkiai sumažintas darbuotojų skaičius, o maždaug po valandos buvo pradėta nuotoliniu būdu valyti nešiojamuosius kompiuterius ir naikinti prieigas prie „Slack“ bei „Gmail, – sakė jis. – Dauguma JK žmonių tikriausiai miega ir dar nieko nežino. Aš daugiausia dirbau Los Andžele, nes dirbau su projektais – todėl kai tai įvyko, dar nemiegojau“.

Kitas „Twitter“ darbuotojas sakė, kad nekantriai laukia elektroninio laiško, patvirtinančio, ar jis vis dar turi darbą. Jis teigė, kad tikriausiai nemiegos iki vėlumos, kad sulauktų pranešimo.

„Šių atleidimų nulemtas talentų išsivaikščiojimas iš darbo pakeis visą mums žinomą technologijų pramonę. Visi rūpinamės vieni kitais, o meilės ir paramos sklaida buvo neįtikėtina“, – sakė J. Balmainas.

Agentūra „Bloomberg“, remdamasi neįvardytais šaltiniais, teigia, kad kai kurių vyresniųjų darbuotojų buvo paprašyta sudaryti sąrašus darbuotojų, kurie iš jų komandų galėtų būti atleisti.

Į „Twitter“ investavusios kriptovaliutų platformos „Binance“ vykdantysis direktorius Changpengas Zhao anksčiau yra sakęs, kad „prasmingiau būtų sumažinti darbuotojų skaičių“. Lisabonoje vykusiame „Web Summit“ susitikime kalbėjęs Ch.Zhao taip pat kritikavo platformą už tai, kad, atsižvelgiant į darbuotojų skaičių, ji lėtai diegė naujas funkcijas.

Mokestis už patvirtinimą

Išlaidos mažinamos po to, kai buvo sukritikuotas „Twitter“ bandymas surinkti pinigus iš vartotojų šiems susimokant po 8 JAV dolerius už tai, kad jų paskyra būtų patvirtinta. Už tai tokių patvirtintų vartotojų žinutės būtų plačiau reklamuojamos, o jie patys matytų mažiau reklamos.

P. Muskas apie savo planą pranešė savo „Twitter“ paskyroje : „Turime kažkaip apmokėti sąskaitas“.

Jau kelerius metus „Twitter“ negauna pelno, o jos vartotojų skaičius išlieka gana stabilus – apie 300 mln. per mėnesį. Daugelis ekspertų mano, kad turtingiausias pasaulio žmogus E. Muskas permokėjo už bendrovę, atsižvelgiant į dabartines ekonomines sąlygas ir sumažėjusią daugelio technologijų bendrovių akcijų vertę.

Tačiau buvęs „Twitter“ pasaulinės komunikacijos vadovas Brandonas Borrmanas interviu BBC suabejojo, kaip „Twitter“ gali pateisinti reikalavimą žmonėms susimokėti, kad jie išliktų „vienodomis sąlygomis“ su kitais vartotojais.

Valdyba atkirsta

Pagal perėmimo susitarimą, devyni „Twitter“ valdybos nariai paliko bendrovę, o vieninteliu direktoriumi liko „Twitter“ vadovu tituluojamas E.Muskas. Manoma, kad šis žingsnis įtvirtino E.Musko kontrolę bendrovėje.

Tarp pasitraukusiųjų buvo pirmininkas Bretas Tayloras ir vykdantysis direktorius Paragas Agrawalas. Kiti aukštas pareigas užimantys asmenys taip pat paskelbė apie pasitraukimą, įskaitant vyriausiąjį finansininką Nedą Segalą.

Pasitraukus šiems asmenims, JAV žiniasklaida pranešė, kad prie „Twitter“ prisijungė keli E.Musko sąjungininkai.

Parengta pagal BBC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.