Demaskavo Rusijoje platinamą įžūlų melą apie kraujo tiekimą Ukrainai

Rusiškas „Telegram“ kanalas „Mash“ paskleidė melagingą informaciją, kad Ukraina iš NATO šalių narių gavo konservuoto kraujo, skirto Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms – o šiame kraujyje esą rasta ŽIV ir hepatito virusai.

 Karo metu Ukraina niekada negavo donorų kraujo iš užsienio partnerių.<br> 123rf nuotr.
 Karo metu Ukraina niekada negavo donorų kraujo iš užsienio partnerių.<br> 123rf nuotr.
 „Telegram“ kanale buvo teigiama, kad programišių grupuotė „Kombatant Hack Group“ gavo Ukrainos sveikatos apsaugos ministro Viktoro Liaško elektroninio laiško kopiją.
 „Telegram“ kanale buvo teigiama, kad programišių grupuotė „Kombatant Hack Group“ gavo Ukrainos sveikatos apsaugos ministro Viktoro Liaško elektroninio laiško kopiją.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 17, 2022, 10:44 AM

„Telegram“ kanale buvo teigiama, kad programišių grupuotė „Kombatant Hack Group“ gavo Ukrainos sveikatos apsaugos ministro Viktoro Liaško elektroninio laiško, adresuoto ministrui pirmininkui Denisui Šmygalui kopiją, kurioje neva teigiama, kad Sveikatos apsaugos ministerija iš NATO šalių narių paprašė 62 000 litrų kraujo sužeistiesiems Odesos, Nikolajevo, Dniepropetrovsko, Charkovo ir Zaporožės srityse – tačiau gautame kraujyje rasta ŽIV ir hepatitų.

Laiške atseit teigiama, kad Ukrainos sveikatos apsaugos ministerijos ekspertai selektyviai ištyrė kraują, kuris jiems buvo perduotas 2022 m. liepos-spalio mėnesiais. Pirmosios grupės mėginiuose esą jie aptiko 6,3 proc. ŽIV, 7,4 proc. hepatito B ir 3,2 proc. hepatito C atvejų. Antrosios grupės mėginiuose virusai tariamai aptikti atitinkamai 5,9 proc., 6,8 proc. ir 3,1 proc. mėginių.

Tokia informacija pasirodė esanti dar viena melagiena, kurią oficialiai paneigė Ukrainos sveikatos apsaugos ministerija. Visų pirma, karo metu Ukraina niekada negavo donorų kraujo iš užsienio partnerių. Sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, valstybė yra įkūrusi nacionalinę kraujo tarnybą, kuri veikia pagal Europos standartus ir suteikia galimybę pacientams gauti aukštos kokybės ir saugius donorų kraujo komponentus.

Nuo pat karo pradžios Ukrainos piliečiai aktyviai aukoja savo kraują, o planinė donorystė palaiko kraujo atsargas. Sveikatos apsaugos ministerija pažymėjo, kad jei kraujo centruose atsiranda skubus poreikis, žmonės aktyviai reaguoja į prašymus ir tokius poreikius užpildo per kelias valandas.

Be to, pažymėta, kad Ukrainoje nevykdomi atsitiktiniai patikrinimai – kraujas ir komponentai tiriami laboratorijose, o pacientai gauna tik saugų produktą.

Galiausiai Sveikatos apsaugos ministerija pažymėjo, kad „Telegram“ kanalo „Mash“ paskelbtas laiškas neatitinka oficialių dokumentų išdavimo Ukrainoje reikalavimų.

Rusijos naujienų svetainė „Mash“ priklauso „News Media Holding“. Remiantis atvirų šaltinių informacija, įvairiais savo gyvavimo metais ji buvo glaudžiai susijusi su valstybiniu Rusijos aparatu.

Parengta pagal „Ukrinform“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.