Rusai spartina karinių raketinių sistemų gamybą: naudos ir užsienietiškas skalbimo mašinas?

Rusijos Federacijos ginkluotosios pajėgos gavo „Motovilichos gamyklose“ pagamintų daugkartinių raketų paleidimo sistemų „Tornado-S“ ir „Tornado-G“ partiją, pranešė Rusijos korporacija „Rostec“.

 „Tornado-G“ – tai rusų modernizuota daugkartinė raketų paleidimo sistema „BM-21 Grad“ (nuotraukoje).<br> Wikimedia commons
 „Tornado-G“ – tai rusų modernizuota daugkartinė raketų paleidimo sistema „BM-21 Grad“ (nuotraukoje).<br> Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-11-18 19:58

Rusijos pramonės įmonės spaudos tarnyba teigia, kad ši MLRS partija buvo pagaminta pagal valstybiniame užsakyme nustatytas sąlygas ir kad „Rostec“ pradėjo gaminti „Tornado-S“ ir „Tornado-G“ sistemas „trimis pamainomis“. Tam tikslui buvo pasamdyta daugiau darbuotojų, pakelti atlyginimai ir įsigyta papildomos įrangos.

„Tornado-G“ – tai rusų modernizuota daugkartinė raketų paleidimo sistema „BM-21 Grad“. Kaip nurodo „The Military Balance 2022“, Rusijos kariuomenė turi apie 180 šio tipo sistemų. Pasak rusų, „Tornado-G“ turi geresnę ugnies valdymo sistemą nei jos pirmtakė – ir iki 40 km padidintą šaudymo nuotolį.

Atvirųjų šaltinių žvalgybos bendruomenės „Oryx“ pateiktuose skaičiavimuose teigiama, kad nuo šių metų vasario Ukrainoje jau sunaikintos mažiausiai penkios „Tornado-G“ sistemos, dar devynias perėmė Ukrainos kariuomenė.

Kita vertus, „Tornado-S“ yra modernizuota „BM-30 Smerč“. Kaip sako patys rusai, jų kariuomenėje yra 20 tokių sistemų. Sistemos šaudymo nuotolis padidintas iki 120 km, teigiama, kad ji gali šaudyti valdomais šaudmenimis „9M544“, kurių pagrindą sudaro paprasta komercinės paskirties elektronika.

Iš to, ką sako „Rostec“, panašu, kad Rusijos gynybos pramonė pradėjo „megaprojektą“ masinei „Tornado-S“ ir „Tornado-G“ sistemų gamybai. Kad išlaikytų trijų pamainų tempą, ji turi pakankamai išteklių, t. y. 2000 „BM-21 Grad“ sandėliuose – ir kas ne mažiau svarbu, identifikuotą nelegalių „buitinės“ elektronikos atsargų antplūdį.

Anksčiau Vakarų žiniasklaida rašė apie schemą, kuria rusai naudojasi siekdami apeiti sankcijas dėl karinės ir dvejopo naudojimo įrangos tiekimo. Kaip matyti iš „Bloomberg“ straipsnio, Rusija sustiprino buitinės technikos importą iš kaimyninių šalių – skalbimo mašinų, šaldytuvų ir pan., kad iš jų galima būtų imti elektroniką, kuri būtų naudojama karinėje įrangoje.

Problema yra ta, kad, kaip jau ne kartą kalbėta anksčiau, ši „taiki“ elektronika vėliau randama įvairiuose rusiškos „pažangios“ įrangos pavyzdžiuose – pavyzdžiui, raketose „Tornado-S“ arba iš oro paleidžiamose sparnuotosiose raketose „Kh-101“.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.