Populiaraus virtualaus asistento „Amazon Alexa“ gimtadienis: lietuviškai nesupranta, bet ar veikia Lietuvoje?

Nors šį lapkritį virtualus asistentas „Amazon Alexa“ švenčia jau 8-ąjį gimtadienį, daugumai ši programa vis dar atrodo naujovė. Kol kas dar nėra tokio virtualaus asistento, kuris kalbėtų lietuviškai, tačiau ir „anglakalbė“ programa tikrai gali palengvinti buitį ir namuose Lietuvoje. Kokias funkcijas jau atlieka „Amazon Alexa“ ir kokių dar tikėtis ateityje?

 Kokias funkcijas jau atlieka „Amazon Alexa“ ir kokių dar tikėtis ateityje?<br> Pexels nuotr.
 Kokias funkcijas jau atlieka „Amazon Alexa“ ir kokių dar tikėtis ateityje?<br> Pexels nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 21, 2022, 12:43 PM

„Virtualūs balso asistentai, tokie kaip „Amazon Alexa“, „Siri“, „Google Assistant“, „Cortana“ ir kt., yra išmanūs asmeniniai asistentai, kurių pagrindinė užduotis – padėti žmonėms atlikti užduotis naudojant balso komandas. Pavyzdžiui, surasti informaciją internete, perskaityti dienos naujienas, nustatyti laikmatį bei pasakyti, ar šiandien bus lietaus“, – pranešime žiniasklaidai sako „Bitės Profas“ Martynas Vrubliauskas.

Moka daug, bet lietuviškai nekalba

„Alexa“ rinkoje pasirodė 2014 metais ir gebėjo atlikti vos 13 funkcijų bei suprasti tik anglų kalbą. Šiandien „Alexa“ gali ne tik paskambinti paprašytam adresatui, bet ir pranešti informaciją žinių vedėjo intonacija net 8 kalbomis. Taip pat geba atlikti daugiau kaip 100 tūkstančių skirtingų funkcijų.

„Dažniausiai žmonės prašo, kad virtualus asistentas įjungtų muziką ar perjungtų dainą, praneštų orų prognozę, sporto rungtynių rezultatus, perskaitytų elektroninius laiškus, iškviestų taksi, rodo tyrimų bendrovės „Statista“ duomenys. Jie taip pat gali automatiškai įkelti nuotraukas ar įrašus į socialinius tinklus, pranešti apie degalų kainų pasikeitimus. Galima netgi paliepti asistentui kitą žmogų vadinti slapyvardžiu“, – pasakoja specialistas.

Gaila, tačiau net ir po 8 metų, „Alexa“ taip ir nekalba lietuviškai. Tikėtina, kad bendrovė Lietuvą laiko kol kas yra per maža rinka, kad kūrėjams apsimokėtų įdiegti ir mūsų kalbą. Nors oficialiai šio virtualaus asistento Lietuvoje nusipirkti negalima, įsigijus „Alexa“ kitose šalyse ir naudojant Lietuvoje, ji puikiai atliks pagrindines funkcijas.

Padeda užtikrinti namų ir artimųjų saugumą

„Alexa“ gali padėti ne tik atlikti nemėgstamus kasdienius darbus ir taip palengvinti žmogaus gyvenimą, tačiau prisideda ir prie namų apsaugos.

„Jei neturite įsirengę namų apsaugos sistemos ir palikę namus nerimaujate dėl jų saugumo, virtualus asistentas geba net atpažinti lango dūžio garsą ir pati pranešti jums apie galimą įsilaužimą“, – pasakoja ekspertas.

Virtualus asistentas gali padėti ir senyvo amžiaus žmonėms.

„Prenumerata „Alexa Together“ skirta padėti garbaus amžiaus klientams jaustis patogiau ir gyventi savarankiškai. Pavyzdžiui, balsu „Alexos“ paprašius iškviesti pagalbą, ji automatiškai paskambina 10 nurodytų žmonių. Tiesa, ši prenumerata kol kas pasiekiama tik JAV“, – įspėja ekpertas.

Ar „Alexa“ mūsų visada klausosi?

Prieš įsigyjant balsu valdomą virtualų asistentą, svarbu žinoti, jog jis renka nemažai asmeninių duomenų – „girdi“ pokalbius, žino žmogaus buvimo vietą, saugo nuotraukas. Tokie duomenys gali būti panaudoti reklamos tikslais, pavyzdžiui, siūlant produktus apie kuriuos kalbamės su savo šeimos nariais.

„Virtualus asistentas „Alexa“ iš tiesų klausosi visada, tačiau tik išgirdęs jį pabudinantį žodį pradeda įrašinėti. Jog pokalbis įrašomas, galime sužinoti pažiūrėję į prietaisą – jis pradeda šviesti mėlyna spalva“, – sako specialistas.

Virtualūs asistentai yra ne kartą patyrę ir techninių klaidų. Vienos amerikiečių poros, naudojusios „Amazon Echo“ garsiakalbį su „Alexa“ asistentu, privatus pokalbis buvo įrašytas ir netyčia išsiųstas draugui. Kitam vyriškiui Vokietijoje „Alexa“ atsiuntė 1700 garso įrašų, priklausiusių kitiems žmonėms.

Anot M.Vrubliausko, žmonės gali tvarkyti tam tikrus saugumo nustatymus. Pavyzdžiui, reklamų nustatymus ar kontaktinę informaciją. Vartotojai nusprendžia, kuriais duomenimis nori dalintis su asistentu, o kuriais ne. Asistentai leidžia peržiūrėti balso įrašų ir kitų komąndų istoriją, ją galima paprašyti ištrinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.