Kaip skaitmeninimas ir naujausios technologijos formuoja ateities sveikatos priežiūros sistemą

Šį mėnesį įvyko vienas svarbiausių technologijų srities renginių – konferencija „Global MBB Forum 2022“, kurioje dalyvavo technologijų srities atstovai, verslininkai ir kitų sričių lyderiai. Viena iš konferencijoje nagrinėtų temų buvo sveikatos priežiūra. Skaitmeninimas ir technologinė pažanga atveria naujas medicinos sektoriaus galimybes, užtikrinančias geresnę pacientų patirtį ir tikslesnius duomenimis pagrįstus rezultatus, taip pat gerinančias medicinos įstaigų, įskaitant ligonines, veiklą. Išsamiau skaitmeninimo ir technologijų galimybes medicinos sektoriuje per renginį aptarė „Huawei“ ir medicinos ekspertai.

 Skaitmeninimas ir technologinė pažanga atveria naujas medicinos sektoriaus galimybes, užtikrinančias geresnę pacientų patirtį ir tikslesnius duomenimis pagrįstus rezultatus.<br> 123rf iliustr.
 Skaitmeninimas ir technologinė pažanga atveria naujas medicinos sektoriaus galimybes, užtikrinančias geresnę pacientų patirtį ir tikslesnius duomenimis pagrįstus rezultatus.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 24, 2022, 4:26 PM

Galimybės ir iššūkiai sveikatos priežiūros srityje

5G ir naujausios technologijos yra labai svarbios šiuolaikinei medicinai, tai neįkainojamas įrankis, padedantis spręsti vis naujus šios srities iššūkius. Vieni iš svarbiausių iššūkių, pabrėžti per konferenciją – visuomenės senėjimas, kvalifikuotų medicinos darbuotojų trūkumas ir vis didėjantys pacientų lūkesčiai dėl medicininės priežiūros kokybės. Kaip konferencijos metu pabrėžė Tailando gydytojas ir profesorius Apichat Asavamongkolkul, norint, kad medicinos sektoriaus veikla pagerėtų ir būtų užtikrinta geriausia pacientų patirtis, neužtenka atnaujinti technologijas – turi keistis ir darbuotojų mąstysena, jie turi įgyti naujų žinių apie technologijų ir skaitmeninimo teikiamas galimybes. Taip pat turi keistis dabartinis požiūris į pacientų priežiūrą – ji turi būti orientuota į pacientą, decentralizuota, pagrįsta duomenimis ir tvaria verte.

Eksperto teigimu, ateities ligoninėse medicinos paslaugos turi būti prieinamos lengvai, sprendimų priėmimas turi būti grindžiamas technologiniais duomenimis, o pacientų priežiūra turi būti vizualizuojama realiu laiku, nuspėjama, lengvai valdoma ir kontroliuojama. Norint to pasiekti, jau dabar reikėtų pabrėžti mokslinių tyrimų bei inovacijų plėtros svarbą ir dirbti kuriant vieningą išmanią ir kompiuterizuotą sveikatos apsaugos sistemą.

Vienas iš inovatyvios, technologijomis pagrįstos medicinos pavyzdžių yra Siriraj ligoninė – tai didžiausia ir seniausia ligoninė Tailande. Kasdien joje apsilanko daugiau nei 10 000 pacientų, kuriais rūpinasi daugiau nei 20 000 darbuotojų. Ligoninės veikla orientuota į aukštojo medicininio išsilavinimo skatinimą ir mokslinius tyrimus, siekiant užauginti naujos kartos gydytojus, turinčius ne tik medicininių žinių, bet ir technologijų teikiamas galimybes bei galimybes sveikatos priežiūros srityje. Būtent 5G tinklo, daiktų interneto (IoT), dirbtinio intelekto, blokų grandinės ir debesų kompiuterijos taps varomąja jėga, keliančia medicinos sektorių į aukštesnį lygį.

5G svarba ligoninių veiklai

Kinijos ir Japonijos sandraugos ligoninė, kaip vienintelis nacionalinis telemedicinos ir jungtinės sveikatos (angl. connected health) sveikatos centras, vaidina esminį vaidmenį standartizuojant kelių 5G sveikatos priežiūros programų ir ligoninių informacinių sistemų kūrimą. Ši ligoninė yra 5G naudojimo lyderė, tokiu būdu gerinanti pacientų aptarnavimą. Pavyzdžiui, ji teikia debesijos paslaugas, kad pandemijos metu kuo labiau sumažintų pacientų fizinių apsilankymų skaičių.

Šioje ligoninėje taip pat atlikta daugybė kitų sveikatos priežiūros paslaugų bandymų, siekiant padėti tūkstančiams kitų ligoninių pagerinti sveikatos priežiūros ir pacientų aptarnavimo kokybę. Kaip per konferenciją nurodė ligoninės atstovas, 5G vaidina esminį vaidmenį ligoninės veiklos funkcionalumui, nes medicininiai duomenys, ištekliai ir atvaizdai negali būti perduodami įprastais tinklais. Atstovas tikisi, kad ligoninėje išbandytos programos bus įdiegtos ir kitose valstybinėse ligoninėse, pažymėdamas, kad mielai pasidalins savo patirtimi.

„Negalima paneigti, kad technologijų įmonių vaidmuo modernizuojant sveikatos priežiūrą yra labai didelis. Todėl įmonei taip pat svarbu kurti inovacijas, kurios ne tik prisidėtų prie bendros technologijų industrijos plėtros, bet ir būtų praktiškai pritaikomos kasdieniame gyvenime. Tikimės, kad naujausi sveikatos priežiūros skaitmeninimo sprendimai netrukus taps realybe ir Latvijoje“, – sakė „Huawei“ atstovybės Lietuvoje vadovo pavaduotojas Danas Masiliūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.