Baiminasi, kad kad prieš pradėdamas branduolinę konfrontaciją su NATO, Kremlius panaudos cheminį ginklą

Jungtinės Valstijos yra susirūpinusios, kad Rusija Ukrainoje gali panaudoti cheminius ginklus. Apie tai remdamiesi neįvardytais JAV administracijos atstovais, rašo „Politico“.

 Jungtinės Valstijos yra susirūpinusios, kad Rusija Ukrainoje gali panaudoti cheminius ginklus.<br> 123rf iliustr., lrytas.lt mont.
 Jungtinės Valstijos yra susirūpinusios, kad Rusija Ukrainoje gali panaudoti cheminius ginklus.<br> 123rf iliustr., lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 25, 2022, 8:18 AM

Pažymima, kad pareigūnai nemano, jog kyla tiesioginė grėsmė – tačiau teigia, kad Maskva gali panaudoti ginklus, jei Rusijos kariuomenė ir toliau nesugebės kovoti fronte.

Vašingtonas mano, kad prieš pradėdamas branduolinę konfrontaciją su NATO, Vladimiras Putinas greičiausiai panaudos cheminį ginklą.

Pasak šešių su šiuo klausimu susipažinusių JAV administracijos pareigūnų, susirūpinimą kelia administracijos pastangos užtikrinti, kad sąjungininkai būtų pasirengę tokiam atvejui, taip pat sutelkti naujus išteklius ir investicijas į cheminio ginklo aptikimo sistemų gamybą.

Pranešama, kad jei Rusija vis dėlto panaudos cheminį ginklą, JAV pareigūnų teigimu, tai greičiausiai nebus atviras ir demonstratyvus panaudojimas. Pasak naujienų šaltinio pašnekovų, Rusija gali naudoti medžiagas, kurių panaudojimą sunku nustatyti tolesnės analizės metu, todėl būtų sunku įrodyti Maskvos dalyvavimą šiame išpuolyje.

Kartu pabrėžiama, kad JAV žvalgyba neturi duomenų apie tiesioginį Rusijos pasirengimą cheminei atakai. „Politico“ pažymi, kad Jungtinės Valstijos jau seniai žino, jog Rusija investuoja į savo cheminių ginklų pajėgumų didinimą.

Pasak vieno Kongreso atstovo, šį rudenį JAV senatoriai buvo informuoti apie Rusijos cheminių ginklų atsargas ir grėsmę Ukrainoje. Tačiau dabar vis labiau nerimaujama dėl galimo jų naudojimo Ukrainoje. JAV pareigūnai vis dažniau mano, kad Rusija imsis nekonvencinio karo – jei ir toliau pralaimės mūšio lauke.

Pažymima, kad JAV pareigūnai primygtinai reikalauja keisti JAV požiūrį į pasirengimą ir reagavimą į galimas įvairių šalių – įskaitant Rusiją – cheminio ginklo atakas.

Parengta pagal „Militarnyj“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?