5G iki 10 kartų greitesnis nei 4G: kaip keisis mūsų įpročiai?

„Bitės“ 5G ryšys jau veikia dalyje Lietuvos vietovių – pirmieji juo gali naudotis priemiesčių ir didmiesčių pakraščių gyventojai, kuriems naujos kartos ryšys yra tikras išsigelbėjimas, nes iki šiol jie neturėjo kokybiško interneto galimybių. 5G užtikrina spartesnį ir stabilesnį internetą. Kodėl verta rinktis 5G, pasakoja „Bitės“ produktų vadovas Eligijus Rakickas.

5G ryšys – tai iki šiol plačiai naudojamo 3G ir 4G ryšio tąsa, juos balso ir duomenų perdavimui naudojame jau daugelį metų.
5G ryšys – tai iki šiol plačiai naudojamo 3G ir 4G ryšio tąsa, juos balso ir duomenų perdavimui naudojame jau daugelį metų.
„Bitės“ produktų vadovas Eligijus Rakickas.
„Bitės“ produktų vadovas Eligijus Rakickas.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 30, 2022, 1:59 PM, atnaujinta Nov 30, 2022, 2:48 PM

„Ši naujos kartos ryšio technologija didelis žingsnis į priekį technologijų pasaulyje. 5G greitis gali būti net iki 10 kartų didesnis nei ankstesniojo – 4G ryšio. Beje, 5G ryšį palaikantys įrenginiai vienu metu gali jungtis ir prie 4G, ir prie 5G stočių ir taip išnaudoti abiejų ryšių greitį vienu metu. Ilgainiui 5G greitis sieks iki 1 Gbps spartą ir bus puiki alternatyva šviesolaidiniam internetui“, – sako E.Rakickas.

Greitesnis ir stabilesnis

5G ryšys – tai iki šiol plačiai naudojamo 3G ir 4G ryšio tąsa, juos balso ir duomenų perdavimui naudojame jau daugelį metų. Vis tik 5G dėl savo techninių sprendimų užtikrina didesnę duomenų perdavimo spartą, galimybę aptarnauti daugiau naudotojų vienu metu ir mažesnę delsą (angl. ping).

„Naujos kartos ryšys garantuoja patikimiausią ir ypač spartų ryšį bendraujant su draugais ar kolegomis, o kino mylėtojai įvertins galimybę žiūrėti HD ar 4K kokybės turinį internetu ar atsisiųsti itin didelius dokumentus. 5G užtikrina beveik dvigubai mažesnę delsą nei 4G, todėl naujos kartos ryšys ypač patiks žaidimų fanams – mažesnis atsilikimas leis mėgautis kokybiškesniais internetinių šaudyklių ar kitais žaidimais“, – sako „Bitės“ produktų vadovas.

Vienu metu gali naudotis daugiau įrenginių

Anot eksperto, 5G ryšio sparta leidžia internetu visai šeimai naudotis be trikdžių. Jei esate pastebėję, jog interneto greitis sulėtėja, nes pavyzdžiui, naudodamasis tuo pačiu „Wi-Fi“, vienas šeimos narys žiūrėjo filmą, kitas – žaidė žaidimus, o trečias tuo pačiu metu siuntėsi nuotraukas, 5G šią problemą išsprendžia, kadangi greitas ir stabilus internetas leis vienu metu sklandžiai naudoti dar daugiau ir dar galingesnių įrenginių namuose.

„Turbūt esate susidūrę, jog būnant renginyje, koncerte ar kitoje vietoje, kurioje vienu metu yra daug žmonių, internetas jūsų telefone – sulėtėja. Tačiau, naudojant išmanųjį įrenginį, kuris palaiko 5G ryšį, tokiose susibūrimo vietose galėsite naudotis tokiu pat sparčiu internetu, kaip ir bet kur kitur. Tai yra vienas didžiausių naujos ryšio kartos privalumų“, – priduria E.Rakickas.

Naujos kartos ryšys neregėtoms galimybėms

5G ryšys – didelis žingsnis technologijų pasaulyje, kuris naudingas ne tik žmonėms, bet ir verslui. Naujos kartos interneto ryšys paspartins transporto, logistikos, energetikos, gamybos sričių tobulėjimą.

„Ypač greitas ir stabilus internetas leis vienu metu sklandžiai naudoti dar daugiau įrenginių ir keistis dar didesniais kiekiais duomenų“ – sako ekspertas.

E.Rakickas pabrėžia, kad kokybė prilygs šviesolaidiniam ryšiui, tačiau jo įrengimas bus kur kas paprastesnis – nereikės gręžti ar tiesti laidų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.