Teigia, kad vėl svarstomas klausimas dėl „MiG-29“ ir „F-16“ tiekimo Ukrainai

Atsižvelgdami į intensyvų Rusijos vykdomą civilinės infrastruktūros apšaudymą, Ukrainos Vakarų partneriai yra pasirengę padidinti karinę pagalbą, ypač priešlėktuvinės gynybos srityje, kuria siekiama sumažinti Rusijos kariuomenės pranašumą ore, rašo „Bloomberg“ karinis analitikas Jamesas Stavridis.

 Kalbant apie F-16, Ukraina neturėtų tikėtis, kad „F-16“ šalį pasieks anksčiau nei 2025 m.<br> Wikimedia commons
 Kalbant apie F-16, Ukraina neturėtų tikėtis, kad „F-16“ šalį pasieks anksčiau nei 2025 m.<br> Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 1, 2022, 9:45 AM

Ekspertas teigia, kad netrukus Ukraina gali gauti „aukštos klasės raketų „žemė-oras“ – tokių kaip „Patriot“ – ir net taktinių naikintuvų, kas būtų priešinga karo pradžiai, kai tokia idėja buvo atmesta. Kalbama apie lenkų sovietinių laikų naikintuvus „MiG-29“ arba amerikiečių „perteklinius“ „F-16“, kurie apibūdinami kaip „lengvai išmokstami [valdyti] daugiafunkciniai naikintuvai“.

Galima prisiminti, kad idėją perduoti „MiG-29“ Ukrainai Lenkija ir Jungtinės Valstijos aktyviai aptarinėjo 2022 m. kovą, per pirmąsias Rusijos invazijos savaites.

Tačiau galiausiai ji buvo atmesta, o tai, atsitiktinai ar ne, sutapo su Rusijos prezidento Vladimiro Putino pažvanginimu branduoliniais ginklais. Yra net teorija – nors ir spekuliatyvi – kad įsikišo Kinija ir atkalbėjo JAV nuo naikintuvų tiekimo, dėl menamo branduolinio karo pavojaus.

Kalbant apie F-16, Ukraina neturėtų tikėtis, kad „F-16“ šalį pasieks anksčiau nei 2025 m. Tačiau ilgalaikėje perspektyvoje Ukraina neabejotinai pasiekė tam tikros pažangos, ir nors apie skubų „F-16“ tiekimą viešai nesvarstoma, Ukrainos pilotų mokymų pradžia JAV jau yra aktualus klausimas.

Taip pat reikėtų nepamiršti, kad, be „MiG-29“ ar „F-16“, yra dar vienas galimas kandidatas Ukrainos karines oro pajėgų stiprinimui – „Saab JAS 39 „Gripen“. Jau kalbama, kad Švedijos valdžia kelia šį klausimą aukščiausiu lygiu.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.