JAV pristatys naują itin modernų „nematomą“ bombonešį

JAV karinės oro pajėgos penktadienį pristatys savo naująjį „B-21 Raider“ – aukštųjų technologijų „stealth“ (nematomą) bombonešį, kuris gali nešti branduolinius ir įprastinius ginklus ir yra sukurtas taip, kad galėtų skristi be įgulos.

 JAV karinės oro pajėgos penktadienį pristatys savo naująjį „B-21 Raider“.<br> Wikimedia commons
 JAV karinės oro pajėgos penktadienį pristatys savo naująjį „B-21 Raider“.<br> Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 2, 2022, 9:15 AM

Lėktuvai „B-21“, kurio vieno kaina sieks beveik 700 mln. JAV dolerių ir kuris yra pirmasis naujas JAV bombonešis per dešimtmečius, palaipsniui pakeis lėktuvus „B-1“ ir „B-2“, kurie pirmą kartą pakilo į orą dar šaltojo karo metais.

„B-21 bus mūsų būsimų bombonešių pajėgų pagrindas. Jis pasižymės nuotoliu, pasiekiamumu ir galimybėmis gabenti kovinius užtaisus, gebės prasiskverbti į itin pavojingą aplinką ir sukelti pavojų bet kuriam taikiniui visame pasaulyje“, – agentūrai AFP sakė JAV oro pajėgų atstovė spaudai Ann Stefanek.

Pirmasis „B-21“ skrydis turėtų įvykti kitais metais, o karinės oro pajėgos planuoja įsigyti mažiausiai 100 šių orlaivių, sakė A.Stefanek.

Gamintojas „Northrop Grumman“ sakė, kad šiuo metu šeši lėktuvai yra įvairiuose surinkimo ir bandymų etapuose gamykloje Palmdeilyje, Kalifornijoje, kur vyks pristatymas.

Didelė dalis konkrečios informacijos apie lėktuvą yra slepiama, tačiau lėktuvas turėtų būti gerokai pranašesnis už JAV oro laivyne dabar esančius bombonešius.

Tarp naujų „B-21“ galimybių – skrydis be įgulos. A.Stefanek sakė, kad lėktuve „yra numatyta tokiai galimybė, tačiau sprendimas skraidyti be įgulos dar nepriimtas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.