Karo analitikai: Rusija viršijo savo gynybai reikalingą rezervą

Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas bei pateikia įvykių analizes keliais lygmenimis: politiniu, strateginiu, operaciniu ir taktiniu. Autoriai sutiko savo įžvalgomis pasidalyti ir su Lrytas.lt skaitytojais.

Jūsų dėmesiui – gruodžio 7 dienos apžvalga.<br>lrytas.lt iliustr.
Jūsų dėmesiui – gruodžio 7 dienos apžvalga.<br>lrytas.lt iliustr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

2022-12-07 14:27, atnaujinta 2023-02-16 23:23

Jūsų dėmesiui – gruodžio 7 dienos apžvalga.

Politinis strateginis lygmuo

Vengrija vetavo Europos Sąjungos 18 mlrd. eurų paskolą Ukrainai, nes jos nesutarimai su bloku dėl kenkimo demokratijai vis dar tęsiasi, o kitos 26 valstybės narės delsia priimti sprendimą dėl milijardinės pagalbos Budapeštui skyrimo. Briuselyje vykusiame ES ekonomikos ir finansų ministrų susitikime Vengrijos ministras Mihaly Varga patvirtino, kad jo vyriausybė nepritaria paskolai Ukrainai, finansuojamai iš bendro ES skolinimosi lėšų. Budapeštas pareiškė, kad teiks dvišalę pagalbą Kyjivui.

Gražu. Vengrija ima naudoti tokias pačias šantažo priemones kaip ir teroristinė Rusija. Sovietų represijas pamiršusi šalis mano galinti paspausti kitas ES nares ir gauti žadėtas ES išmokas, spjaudama mums, ES piliečiams į veidą. Apie Ukrainą net nekalbame.

JAV antradienį pareiškė, kad Jungtinės Valstijos nei skatino, nei leido ukrainiečiams smogti Rusijos teritorijoje, tačiau pakartojo, kad Vašingtonas pasiryžęs užtikrinti, jog Kyjivas turėtų gynybai reikalingos įrangos.

Vakar nuo bepiločio lėktuvo smūgio užsidegė trečias Rusijos aerodromas, praėjus dienai po to, kai buvo atakuotos dvi Rusijos oro bazes. Žiniasklaida ir žinovai tuojau šiuos smūgius priskyrė naujiems Ukrainos puolamiesiems pajėgumams, mūsų šaltinis „Rusijos laisvė“ teigė, esą tai jų darbas, o mes neatmetame galimybės, kad už šių išpuolių kyšo FSB ausys. Kyjivas savo ruožtu neprisiėmė atsakomybės už šiuos smūgius, tačiau, be jokios abejonės juos deramai kartu su mumis šventė.

Jungtinių Tautų humanitarinės pagalbos vadovas sako, kad dėl Rusijos „nuolatinių“ atakų prieš Ukrainos energetikos infrastruktūrą, kai temperatūra nukrito žemiau nulio, atsirado „naujas poreikių lygis“ kare, kurį jis pavadino „beprasmišku“.

Už humanitarinius reikalus atsakingas generalinio sekretoriaus pavaduotojas Martinas Griffithsas antradienį JT Saugumo Tarybai išsamiai apibūdino „plačiai paplitusių mirčių, gyventojų perkėlimo ir kančių“ skaičių nuo vasario 24 d., kai Rusija įsiveržė į Ukrainą. Jis sakė, kad padėtį pablogino neseniai Maskvos įvykdyti išpuoliai prieš itin svarbią komunalinių paslaugų infrastruktūrą, dėl kurių milijonai žmonių liko be šilumos, elektros energijos ir vandens, o karo sukelta humanitarinė krizė įgavo „dar vieną pavojingą aspektą“.

Šiuo metu daugiau kaip 14 mln. žmonių yra priverstinai palikę savo namus Ukrainoje, įskaitant 7,8 mln. žmonių, kurie ieško prieglobsčio kitose Europos šalyse, – sakė Griffithsas Tarybai.

Visi deramai mandagiai išklausė pranešimą, tačiau daugelio veiduose matėsi susirūpinimas dėl to, ką nupirkti namiškiams dovanų Kalėdoms: kojines ar šampūną.

JAV Senatas susitarė dėl rekordinio 2023 m. gynybos biudžeto. Bendra suma – 847,3 mlrd. dolerių, įskaitant 800 mln. dolerių Ukrainai. „Pagalbos Ukrainai ir NATO didinimas. Projekte išplečiama ir keičiama Ukrainos saugumo pagalbos iniciatyva ir patvirtinama papildoma 800 mln. dolerių pagalba 2023 finansiniais metais“, – teigiama JAV gynybos biudžeto projekte.

Įspūdinga suma, dešimt kartų viršijanti net ir gerokai padidintą Rusijos terorizmo biudžetą. Na, tą, kurį ji pateikia oficialiai.

Rusijos invazijos į Ukrainą ir įsigaliojusių naftos sankcijų agresorės šaliai fone, gruodžio 7 d. JAV ir Jungtinė Karalystė paskelbė apie partnerystę.

Numatoma kartu mažinti pasaulinę priklausomybę nuo Rusijos energijos eksporto, stabilizuoti energijos rinkas ir sustiprinti bendradarbiavimą energijos vartojimo efektyvumo, branduolinės ir atsinaujinančiosios energijos srityse, rašoma Didžiosios Britanijos vyriausybės interneto svetainėje paskelbtame pareiškime.

Vokietijos valdžios institucijos trečiadienį sulaikė 25 kraštutinių dešiniųjų grupuotės, kuri, prokuratūros teigimu, rengėsi smurtiniam valstybės nuvertimui, narius ir rėmėjus, o kai kurie nariai įtariami rengę ginkluotą išpuolį prieš parlamentą.

Tarp tiriamų asmenų yra vienas aktyvus karys ir keli rezervistai, „Reuters“ sakė karinės žvalgybos tarnybos atstovas spaudai. Pasak jo, aktyvus karys yra Specialiųjų pajėgų vadavietės narys.

Būtų labai keista, jei paaiškės, kad už šios grupuotės nestovi žmonės, „sąmoningai pasirinkę kultūrinį, dvasinį ar teisinį ryšį su Rusija“.

Latvija panaikino Rusijos nepriklausomos televizijos stoties „Dožd“ licenciją po to, kai bendrovė buvo pripažinta keliančia grėsmę nacionaliniam saugumui, antradienį pranešė valstybinė transliavimo reguliavimo institucija. Neva opozicinė Rusijos televizija liepos mėnesį perėjo prie transliacijų iš Latvijos ir kitų šalių po to, kai po Rusijos invazijos į Ukrainą buvo priversta uždaryti savo Maskvos studiją. Tačiau pastaruoju metu kanalas sulaukė nemažai kritikos, o penktadienį reguliuotojas jai skyrė 10 000 eurų baudą už tai, kad ji rodė Rusijos žemėlapį, kuriame buvo okupuotas Krymas, ir už tai, kad Rusijos karius Ukrainoje pavadino „mūsų armija“.

Reguliatoriaus pirmininkas Ivaras Abolins antradienį žurnalistams sakė, kad Latvijos kontržvalgybos ir vidaus saugumo tarnyba informavo, jog ši stotis kelia grėsmę valstybės saugumui.

Sveikiname su pabudimu. Apie neva opozicines žiniasklaidos priemones, tokias kaip „Dožd“, „Meduza“ ir kitas kviečiame vakare žiūrėti mūsų interviu su Aideru Muždabajevu 19-jame „Aštuonkojo“ epizode.

Operacinis lygmuo

Naktį iš gruodžio 6 į 7 d., po trijų savaičių pertraukos, Rusijos okupacinės pajėgos vėl atakavo Ukrainą bepiločiais orlaiviais kamikadzėmis „Shahed-136/131“. Ukrainos karinių oro pajėgų vadovybės duomenimis, iš viso aptikta 14 užtaisų, kurie preliminariai buvo nukreipti iš pietryčių krypties.

Kol teroristai naudojasi draugų iš Irano priemonėmis civiliams žudyti, kita kaimyninė mūsų šalis, dalyvaujanti kare, šiandien ir rytoj planuoja antiteroristines pratybas visoje šalyje. „Šiuo laikotarpiu planuojama perkelti karinę įrangą ir nacionalinio saugumo pajėgų personalą“, – valstybinė naujienų agentūra BelTA citavo šalies Saugumo tarybos pranešimą. „Bus apribotas piliečių (transporto) judėjimas tam tikrais viešaisiais keliais ir teritorijomis, taip pat planuojama treniruočių tikslais naudoti ginklų imitacijas.“

Nors baiminamasi, kad Rusija taip gali surengti naują išpuolį prieš Ukrainą iš savo sąjungininkės Baltarusijos teritorijos, mes tuo abejojame. Labiau tikėtina, kad bulvių vado Lukašenkos nurodymu bus ieškoma išlikusių režimo opozicionierių, kurie rūsiuose rašo baisius memuarus.

Fronte padėtis normaliai stabili. Bachmuto ir Avdijivkos kryptimis okupantai daugiausia dėmesio skiria puolamiesiems veiksmams, Zaporižės kryptimi stengiasi pagerinti savo taktinę padėtį, o Chersono kryptimi ginasi ir stiprina savo marodierių grupuotę.

Rusijos Federacija, naudodama sparnuotąsias ir balistines raketas, viršijo savo gynybai reikalingą rezervą. Tokią mintį išsakė Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas teigdamas, kad agresorė dabar turi mažiau nei 13 proc. „Iskander“ raketų, o jų reikėtų turėti bent 25–30 proc., matyt, turėdamas galvoje procentus nuo skaičiaus iki invazijos pradžios.

Priešas ir toliau patiria nuostolių. Žuvusių skaičius tarp mobilizuotųjų didėja, tai liudija vietos žiniasklaida. Be to, dėl informacijos apie žmonių nuostolius, karą Ukrainoje vis mažiau palaiko jaunoji rusų karta. Kursko mieste ir regione sklinda gandai apie galimą Ukrainos ginkluotųjų pajėgų invaziją. Pasienio su Ukraina teritorijose toliau stiprinamos gynybinės pozicijos.

Taktinis lygmuo

Per pastarąją parą Rusijos okupantai 51 kartą apšaudė Chersono srities teritoriją. Smogta iš salvinių ugnies sistemų, statinės artilerijos, tankų ir minosvaidžių. Dėl Rusijos apšaudymo nukentėjo civilinė infrastruktūra ir gyvenamieji pastatai, nužudyti du civiliai ir dar vienas sužeistas.

Maskvoje devyniolikmetis rusas iššoko pro langą ketvirtame karinės registracijos ir šaukimo tarnybos aukšte, kad išvengtų šaukimo į kariuomenę.

Luhanske regioninė ligoninė visiškai užpildyta sužeistais rusais, kurie ten nuolat vežami. Net ginekologijos ir gimdymo skyriai yra perpildyti sužeistais driskiais.

Rusijos Rostovo srityje Novošachtinske dezertyras iš Kalašnikovo šaudė į jį sulaikančius milicininkus, vieną jų sužeidė į dubenį. Paaiškėjo, kad jis yra „Wagner“ marodierius. Pavelas Nikolinas atlikinėjo bausmę už vagystę ir plėšimą, kai buvo užverbuotas į „Wagner“. Lapkričio 24 d. Nikolinas persigalvojo ir pabėgo.

Išlieka grėsmė, kad priešas raketomis gali smogti energetikos sistemos objektams ir svarbiausiai infrastruktūrai visoje Ukrainos teritorijoje.

Per pastarąją parą Gynybos pajėgų oro pajėgos atliko 22 smūgius į personalo, ginklų ir karinės technikos susitelkimo vietas, taip pat 4 smūgius į priešo priešlėktuvinių raketinių sistemų pozicijas.

Ukrainos gynėjai numušė 14 „Shahed-136“ tipo atakos bepiločių orlaivių, vieną bepilotį orlaivį „Orlan-10“ ir dar 2 priešo bepiločius orlaivius, kurių tipas tikslinamas.

Ukrainos raketinių pajėgų daliniai ir artilerija smogė vadavietei, 3 personalo susitelkimo vietoms, artilerijos pozicijai ir okupantų amunicijos sandėliui.

A.Navys ir M.Sėjūnas dėkoja visiems, kurie finansiškai remia analitikų įkurtą VšĮ „Visuomenės informacinio saugumo agentūra“. Jie pabrėžia, kad nors jų tekstus perpublikuoja žiniasklaidos priemonės, patys šio turinio kūrėjai yra visiškai nepriklausomi ir savo veiklą tęsia tik privačių rėmėjų dėka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.