Lietuvoje lobių ieškojęs „juodasis archeologas“ iškasė karo laikų bombą Pasak policijos, sprogimas buvo galingas

Šiaulių rajone, Gruzdžių seniūnijoje, Augučių kaime, senovinių daiktų ir lobių žemėje ieškojęs „juodasis archeologas“ iškasė 300 kilogramų sveriančią Antrojo pasaulinio karo laikų aviacinę bombą.

Šeštadienį Antrojo pasaulinio karo aviacinė bomba buvo sunaikinta radimo vietoje (asociatyvinė nuotr.).<br>123rf nuotr.
Šeštadienį Antrojo pasaulinio karo aviacinė bomba buvo sunaikinta radimo vietoje (asociatyvinė nuotr.).<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt

Dec 7, 2022, 11:11 AM, atnaujinta Dec 7, 2022, 3:18 PM

Į radinio vietą praeitą penktadienį buvo iškviestus J. Vitkaus inžinerijos bataliono sprogmenų neutralizavimo kuopos pareigūnus. Kvietimo sunaikinti sprogmenį jie sulaukė vidurdienį. Tačiau tą dieną jo nesunaikino.

Kaip skelbia Šiaulių apskrities policija, daugiau nei vieno metro ilgio ir apie 300 kilogramų sverianti bomba slypėjo žemėje, metro gylyje. Bomba buvo iš dalies atkasta. Prie jos prisikasė vienas „juodųjų archeologų“, kurie, naudodamiesi metalo ieškikliais, žemės gelmėje ieško senovinių daiktų ir lobių.

Išgirdęs metalo ieškiklio signalus, „juodasis archeologas“ čiupo kastuvą ir ėmėsi darbo. Tačiau pamatęs, kad iš po žemės nyra didžiulė bomba ir supratęs, kad ją palikti likimo valiai yra labai pavojinga, vyras priėmė sprendimą apie radinį pranešti Bendrajam pagalbos centrui.

Atvykusių Krašto apsaugos išminuotojų, pasirengusių nukenksminti sprogmenį, laukė netikėtumas. Pradėjus darbus, sprogmuo sureagavo su deguonimi ir iš jo pradėjo rūkti dūmai, kurie išminuotojus privertė nuo sprogmens atsitraukti, nes kilo sprogimo pavojus.

Kadangi buvo jau tamsu, bombos sunaikinimo operaciją nutarta pratęsti kitą dieną. Visą naktį policijos pareigūnai saugiu atstumu budėjo prie radinio ir saugojo, kad kas prie jo nepriartėtų.

Šeštadienį Antrojo pasaulinio karo aviacinė bomba buvo sunaikinta radimo vietoje. Pasak policijos, sprogimas buvo galingas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.