5G internetas namuose: kaip sklandžiai juo naudotis?

Lietuvoje veikia „Bitės“ 5G ryšys, kuris tikrai kilstels naudojimosi internetu patirtį į kitą lygį. Tam, kad išnaudotumėte visus penktosios kartos ryšio privalumus, reikės pasirūpinti 5G ryšį palaikančiais maršrutizatoriais. „Bitės Profai“ dalijasi patarimais, kaip sklandžiai pradėti naudotis naujos kartos ryšiu namuose.

Norint turėti itin spartų 5G ryšį savo namuose, būtina turėti šį ryšį palaikantį maršrutizatorių.
Norint turėti itin spartų 5G ryšį savo namuose, būtina turėti šį ryšį palaikantį maršrutizatorių.
Norint turėti itin spartų 5G ryšį savo namuose, būtina turėti šį ryšį palaikantį maršrutizatorių.
Norint turėti itin spartų 5G ryšį savo namuose, būtina turėti šį ryšį palaikantį maršrutizatorių.
Norint turėti itin spartų 5G ryšį savo namuose, būtina turėti šį ryšį palaikantį maršrutizatorių.
Norint turėti itin spartų 5G ryšį savo namuose, būtina turėti šį ryšį palaikantį maršrutizatorių.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-12-16 13:00

Būtinas 5G palaikantis maršrutizatorius

Norint turėti itin spartų 5G ryšį savo namuose, būtina turėti šį ryšį palaikantį maršrutizatorių. Tikėtina, jeigu įsigijote mobilų maršrutizatorių jau prieš kurį laiką, kad jis nepalaiko 5G ryšio ir norint geresnio interneto namuose, teks įsigyti naują įrenginį.

Vienas iš 5G palaikančių įrenginių – „Huawei 5G CPE Pro 3“ maršrutizatorius. Naudojant šį įrenginį galėsite pilnai išnaudoti 5G galimybes: 10 ar net daugiau kartų (lyginant su 4G) didesnį greitį bei mažesnę delsą (angl. ping). „Bitės Profas“ akcentuoja, kad tai aktualu tiek namuose, tiek biure – kai vienu metu internetu naudojasi daug žmonių.

„Svarbu paminėti, kad kiekvienas operatorius gali turėti skirtingus tinklo parametrus, todėl norint išnaudoti visą operatoriaus siūlomą 5G ryšio pajėgumą, rekomenduojame rinktis to ryšio tiekėjo patikrintus ir jo tinklui pritaikytus maršrutizatorius. Įprastai pats ryšio operatorius prekiauja tokia įranga“, – pasakoja A.Archangelskis.

„Bitės Profų“ rekomenduojamą „Huawei 5G CPE Pro 3“ maršrutizatorių galite įsigyti čia.

Kas yra „Wi-Fi 6“ ir kuo jis naudingas?

Didžioji dalis senesnių maršrutizatorių gali skleisti „Wi-Fi 5“ ar netgi dar senesnės kartos belaidį internetą. Tačiau, 5G internetas yra toks greitas ir pažangus, kad norint išnaudoti visas jo galimybes reikia maršrutizatoriaus galinčio skleisti „Wi-Fi 6“ belaidį internetą. Kuo jis pažangesnis?

Visų pirma, „Wi-Fi 6“ turi daugiau ryšio kanalų ir pasižymi didesniu pralaidumu, todėl sumažėja tinklo grūstis. Kalbant paprasčiau, dėl to sklandžiai gali prisijungti daugiau vartotojų ir belaidis internetas veiks greičiau net vartotojui nutolus toliau nuo maršrutizatoriaus.

Beje, dar kitas ne mažiau naudingas „Wi-Fi 6“ ryšio privalumas – jis mažiau eikvoja prie šio interneto prisijungusių įrenginių baterijas. Tad jeigu telefonas ar kitas įrenginys irgi palaiko „Wi-Fi 6“, jį krauti reikės rečiau.

Svarbu paminėti, kad naudojant „Wi-Fi 6“ ryšį namuose arba biure interneto sulėtėjimas prisijungus daugiau įrenginių vienu metu yra mažai arba visai nejuntamas. Tai itin aktualu šiuolaikiniuose namuose: „Anksčiau namuose daugelis turėdavo vos kelis „Wi-Fi“ prijungtus įrenginius, o dabar prie tinklo dažnai prijungiami 10 ar net daugiau įrenginių: pavyzdžiui, televizorius, skalbimo mašina, išmaniosios lemputės ir kt.“, – atkreipia dėmesį A.Archangelskis.

Kur pastatyti 5G ryšio maršrutizatorių?

Naudojant Bitės 5G ryšį paprastai maršrutizatoriaus pozicija namuose galės išlikti ta pati kaip ir naudojant 4G ryšį. Rekomendacijos išlieka tos pačios – neužslėpti maršrutizatoriais per giliai, pavyzdžiui nedėti į uždaromą spintą arba neapkrauti papildomais daiktais. Visada galite pasimatuoti maršrutizatoriaus skleidžiamo interneto greitį. Galite pasidėti maršrutizatorių skirtingose namų vietose ir pamatuoti koks bus greitis atitinkamoje vietoje.

Patikrinkite „Wi-Fi“ ryšio stiprumą

Atviroje erdvėje maršrutizatoriai gali skleisti „Wi-Fi“ ryšį net iki 100 metrų atstumu. Tačiau namuose dėl to, kad turi prasibrauti pro ne vieną sieną šis atstumas sumažėja ir, priklausomai nuo sienos medžiagų, gali nesklisti toliau nei 10 metrų. Kad patikrintumėte „Wi-Fi“ ryšio stiprumą skirtingose namų vietose, „Bitės Profas“ siūlo pasinaudoti „Wi-Fi analyzer“ programėle, kuri parodo grafiką, kaip kinta ryšio stiprumas einant toliau nuo maršrutizatoriaus. Ją „Android“ operacinės sistemos naudotojai gali nemokamai atsisiųsti „Google Play“ parduotuvėje.

Ką daryti, kad „Wi-Fi“ padengimas namuose būtų geresnis?

„Bitės Profas“ A.Archangelskas pastebi, kad turint tik vieną „Wi-Fi“ maršrutizatorių, belaidžio tinklo ryšio bėdų neturėtų kilti 1–2 kambarių bute, tačiau didesniame name nesklandumai galimi – pavyzdžiui, labiau nuo maršrutizatoriaus nutolusiuose kambariuose „Wi-Fi“ ryšys bus lėtesnis.

Kad galėtumėte naudoti sparčiausiu belaidžiu internetu namuose, gali prireikti papildomų įrenginių. „Wi-Fi“ kartotuvai, kitaip vadinami „Mesh“ sistemomis, gali pratęsti „Wi-Fi“ ryšį jūsų namuose.

Tokie įrenginiai stovi pusiaukelėje tarp zonų, kurios yra padengtos „Wi-Fi“ ryšiu ir tų, kur ryšys nebesiekia. Kartotuvai prisijungia prie to paties „Wi-Fi“ ryšio ir jį skleidžia toliau, kad jis būtų pasiekiamas visuose namuose. Tokių įrenginių būna įvairių rūšių ir palaikančių skirtingus greičius.

Kad namuose galėtumėte išnaudoti 5G bei „Wi-Fi 6“ ryšio naudas, reikėtų rinktis kartotuvus, palaikančius bent 1000 Mbps greitį. „Wi-Fi“ kartotuvas atitinkantis šiuos kriterijus – „TP-Link Deco M4 (3pack)“ maršrutizatorius, kurį galima įsigyti čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.