Valstybės duomenų perkėlimui į bendrą erdvę – beveik 19 mln. eurų paramos

Visų svarbiausių valstybės valdomų duomenų integravimui į bendrą erdvę – Valstybės duomenų valdysenos informacinę sistemą – bus skirta daugiau kaip 18,7 mln. eurų.

 Duomenys bus integruoti iki 2026 metų vasaros, projektą įgyvendins Statistikos departamentas, pranešė Ekonomikos ir inovacijų ministerija.<br> 123rf iliustr.
 Duomenys bus integruoti iki 2026 metų vasaros, projektą įgyvendins Statistikos departamentas, pranešė Ekonomikos ir inovacijų ministerija.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 16, 2022, 12:47 PM

Duomenys bus integruoti iki 2026 metų vasaros, projektą įgyvendins Statistikos departamentas, pranešė Ekonomikos ir inovacijų ministerija.

„Valstybė kaupia daugybę vertingų duomenų, kurie išsklaidyti daugybėje sistemų ir registrų. Mūsų tikslas – šiuos duomenis konsoliduoti ir perkelti į bendrą erdvę, kur galėtumėm juos „įdarbinti“ priimant duomenimis grįstus sprendimus, atliekant mokslinius tyrimus ir kuriant skaitmenines inovacijas“, – pranešime sakė ministrė Aušrinė Armonaitė.

Viceministrės Eglės Markevičiūtės teigimu, bendroje erdvėje duomenys valdomi nuo jų surinkimo iki panaudojimo ir atvėrimo Lietuvos atvirų duomenų portale.

„Visas duomenų valdymo ciklas bus prižiūrimas vieno šeimininko, todėl galėsime užtikrinti lengvai prieinamus, vientisus ir patikimus viešojo sektoriaus duomenis vienoje vietoje“, – pranešime sakė ji.

Nauja sistema yra duomenų valdymo platformos pagrindu kuriama bendra erdvė, leidžianti greitai ir lanksčiai panaudoti duomenis įvairiems analitikos tikslams.

Šiuo metu 95 valstybės registrus ir 275 valstybės informacines sistemas valdo 134, o tvarko – 166 skirtingi tvarkytojai. Įgyvendinus projektą visi jų duomenys bus perkelti į bendrą erdvę, kur bus analizuojami, jungiami ir parengiami atverti.

Šiuo metu sistema naudojama ekstremaliųjų situacijų – pandemijos, neteisėtos imigracijos, Ukrainos karo pabėgėlių – duomenims valdyti, jos duomenų pagrindu sukurti mikroįmonių ir savarankiškai dirbančių asmenų pajamų ir jų mokestinės aplinkos vertinimo moduliai, rengiama statistika, kuriamos strateginių rodiklių švieslentės.

Į šią bendrą valstybės duomenų ekosistemą jau patenka duomenys iš daugiau kaip 40 valstybės informacinių sistemų, registrų ar žinybinių duomenų bazių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.