Karo analitikai: deja, nenusimato vietos Kalėdų džiaugsmams

Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas bei pateikia įvykių analizes keliais lygmenimis: politiniu, strateginiu, operaciniu ir taktiniu. Autoriai sutiko savo įžvalgomis pasidalyti ir su Lrytas.lt skaitytojais.

Jūsų dėmesiui – gruodžio 20 dienos apžvalga.<br>lrytas.lt iliustr.
Jūsų dėmesiui – gruodžio 20 dienos apžvalga.<br>lrytas.lt iliustr.
Kijevo regione rusų bepiločiai lėktuvai smogė vietos infrastruktūros objektams ir privatiems namams.<br>Pavlo Pertrovo / war.ukraine.ua nuotr.
Kijevo regione rusų bepiločiai lėktuvai smogė vietos infrastruktūros objektams ir privatiems namams.<br>Pavlo Pertrovo / war.ukraine.ua nuotr.
Bachmute ambulatorijos gydytojai gydo pacientus rūsyje.<br>Konstantino Liberovo / war.ukraine.ua nuotr.
Bachmute ambulatorijos gydytojai gydo pacientus rūsyje.<br>Konstantino Liberovo / war.ukraine.ua nuotr.
Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos gelbėtojai Bachmute puošia savo bazę Kalėdų švenčių proga.<br>Konstantino Liberovo / war.ukraine.ua nuotr.
Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos gelbėtojai Bachmute puošia savo bazę Kalėdų švenčių proga.<br>Konstantino Liberovo / war.ukraine.ua nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

Dec 20, 2022, 2:08 PM, atnaujinta Dec 20, 2022, 2:11 PM

Jūsų dėmesiui – gruodžio 20 dienos apžvalga.

Politinis strateginis lygmuo

Rytų Europoje pirmadienį vienu svarbiausių politiniu įvykiu buvo apsišaukėlio diktatoriaus Lukašenkos ir fiurerio Putino susitikimas Minske. Į jį taip pat atskubėjo Rusijos užsienio terorizmo reikalų ministras S. Lavrovas ir karo nusikaltimų ministras S. Šoigu. Fiureris Putinas, lipdamas iš lėktuvo, vos nenuvirto nuo paskutinių laiptelių, o karo nusikaltėlis Šoigu eidamas šlubčiojo ir slėpė dešinę ranką kišenėje. Detalės, bet kai kam, gali būti malonios.

Bulvių vladyka Lukašenka susitikimo metu kreipėsi į savo draugelį sakydamas: „Mes abu esame bendražygiai, labiausiai kenksmingi ir toksiški žmonės šioje planetoje. Turime tik vieną ginčą: kas didesnis. Ladimiras Ladimyrovičius sako, kad aš. Aš gi pradėjau manyti, kad jis. Bet mes nusprendėme, kad esame abu tokie patys“.

Jei jūs priimate tai kaip juoką, ką bandė pateikti visos agresorių medijos, tai labai klystate. Tai labai pavojingas pareiškimas, kuriuo viešai pripažįstama, kad abu Hagos laukiantys despotai yra toje pačioje valtyje. Lukašenkai nebėra ką prarasti, nebent jį sušaudytų rytoj savi.

Putinui burna dirbantis D. Peskovas pranešė, kad Rusijos ir Baltarusijos diktatoriai aptarė „karinius klausimus“. Kalbėdamas apie būsimą susitikimą, burna sakė, kad „per Putino ir Lukašenkos derybas bus proga pasikalbėti apie karinius klausimus, atsižvelgiant į neramumus“. Tuo pat metu, D. Peskovas pavadino „kvailais ir nepagrįstais prasimanymais“ publikacijas, esą V. Putinas vyksta į Minską, kad priverstų Baltarusiją dalyvauti kare prieš Ukrainą.

Manome, kad tokie pareiškimai tik patvirtina, kad visas karo nusikaltėlių iš Rusijos desantas tą Minske būtent ir darė, be to, kad dėliojo strateginius ateities planus ir galimus veiksmų eigos variantus.

Vizito Kinijoje metu JAV valstybės sekretorius Antonis Blinkenas, be kita ko, kalbės apie Rusijos karą prieš Ukrainą. Kelionė turėtų įvykti 2023 m. pradžioje. JAV valstybės departamento atstovas spaudai Nedas Price‘as patvirtino, kad į darbotvarkę bus įtrauktas Rusijos karo prieš Ukrainą klausimas. Jis pridūrė, kad nors Kinija teigia esanti neutrali šiame kare, ji vis dar palaiko glaudžius santykius su Rusija. Atstovas spaudai pabrėžė, kad JAV perspėjo Pekiną neteikti Rusijai karinės paramos ar pagalbos apeinant sankcijas, įvestas dėl agresijos prieš Ukrainą.

Mes laikomės nuomonės, kad Kinija tiesiogiai nerems Rusijos dėl labai paprastų ekonominių sumetimų. Tačiau Kinija turi didžiulį svertą Šėkorėjai, ir tik jos, greičiausiai, dėka, pastaroji komunistinė valstybė laikosi atokiau nuo teroristinės Rusijos. Todėl būsimo JAV valstybės sekretoriaus vizito metu, neabejojame, bus kalbama ir apie tai. Galbūt, kaip tik tai ir yra svarbiausia vizito priežastis.

Po kelias savaites trukusių derybų dėl nepaprastosios priemonės, dėl kurios susikirto viso bloko nuomonės, siekiant suvaldyti energetikos krizę, Europos Sąjungos šalių energetikos ministrai susitarė dėl dujų kainų viršutinės ribos.

Šalims narėms atstovaujanti Europos Vadovų Tarybai pirmininkaujanti Čekija pranešė, kad susitarimas buvo pasiektas pirmadienį Briuselyje.

Šis apribojimas yra naujausias 27 ES šalių bandymas sumažinti dideles dujų kainas, dėl kurių šiemet, Rusijai nutraukus didžiąją dalį dujų tiekimo Europai, išaugo piliečių sąskaitos už energiją ir rekordiškai išaugo infliacija.

Ministrai susitarė nustatyti viršutinę ribą, jei Olandijos dujų centro TTF (Title Transfer Facility), kuris naudojamas kaip Europos etalonas, pirmojo mėnesio sutarties kaina tris dienas viršys 180 eurų (191 JAV dolerį) už megavatvalandę.

Palyginimui, rugsėjo mėnesio kainų piko metu, ji svyravo ties 230 eurų, o dabar svyruoja ties 105 eurų atžyma yra beveik dvidešimt eurų žemesnė nei tokiu pat metu pernai. Taigi, susitarimas yra geriau negu nieko, bet vargu ar jis turės kokią realią įtaką. Daug svarbiau yra visai Europai pertvarkyti dujų ūkį pagal Lietuvos pavyzdį. Būtent taip, kaip gerokai pavėluotai ėmėsi Vokietija, skubiai statydama suskystintų gamtinių dujų terminalus. Ir, žinoma, plečiant alternatyvų elektros energijos gamybos tinklą.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas teigia, kad 2023 m. Jungtinės Tautos surengs aukščiausiojo lygio susitikimą „be nesąmonių“ dėl klimato kaitos, kad paskatintų vyriausybes imtis veiksmų sprendžiant klimato krizę, nes tikslas išvengti didesnio nei 1,5 laipsnio Celsijaus atšilimo tampa nepasiekiamas. Jis sakė, kad pasaulis klimato kaitos srityje juda „klaidinga kryptimi“ ir kad vyriausybės neįvykdė savo įsipareigojimų sumažinti išmetamųjų teršalų kiekį.

„Kvietimas yra atviras, tačiau yra nustatyta įėjimo kaina, o įėjimo kaina yra nediskutuotina: patikimi, rimti ir nauji veiksmai klimato srityje“, – sakė A. Guterresas. „Tai bus susitikimas be nesąmonių ir be jokių išimčių ir kompromisų. Ir nebus vietos „žaliųjų“ plovėjams, atsilikėliams, kaltės perkėlėjams.“

Nors karas užgožė visas kitas žmonijos kvailumo pridarytas bėdas, tačiau klimato šilimo, beatodairiško gamtos niokojimo, teršimo, besaikio vartojimo ir sudaiktėjimo klausimai yra svarbiausi visos žmonijos egzistencijos fone. Mes ne tik vaikštome su branduoline kuoka rankoje, mes dar visur teršiame ir viską niokojome. Tą reikėjo jau sustabdyti vakar.

Tarptautinis valiutos fondas pirmadienį pranešė, kad patvirtino keturių mėnesių programą Ukrainai, kuria siekiama palaikyti ekonominį stabilumą po Rusijos invazijos į šalį ir padėti skatinti donorų finansavimą. „Didelė ir nuspėjama išorės finansinė parama bus labai svarbi valdžios institucijų strategijos sėkmei, o išankstinės išmokos padėtų spręsti įtampos problemas 2023 m. pradžioje“, – pareiškime teigė TVF vykdomojo direktoriaus pirmoji pavaduotoja Gita Gopinath.

TVF misijos Ukrainoje vadovas Gavinas Grėjus sakė, kad, TVF vertinimu, 2023 m. šaliai reikės nuo 40 iki 57 mlrd. dolerių išorės finansavimo.

Operacinis lygmuo

Be didesnių pakitimų.

Bachmutas tebėra karščiausias taškas visoje fronto linijoje, kuri tęsiasi daugiau kaip 1 300 km. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis vakariniame vaizdo kreipimesi sakė, kad okupantai bando palaužti Bachmutą nuo gegužės mėnesio. „Tačiau laikas bėga, o Bachmutas jau skaldo ne tik rusų kariuomenę, bet ir rusų samdinius, atvykusius pakeisti prarastų okupantų kariuomenių. Tiesiog pagalvokite apie tai: Rusija Ukrainoje jau prarado beveik 99 000 savo karių. Vieną dieną okupantai patirs 100 000 nuostolių. Kam visa tai?“ – klausė Ukrainos prezidentas.

Tuo tarpu Rusijos fiureris Vladimiras Putinas padėkojo savo saugumo tarnyboms už tai, kad jos „saugo valstybę ir visuomenę“ nuo „išorės ir vidaus grėsmių“ ir už jų darbą „kovojant su terorizmu“. Kremliaus valdovas pripažino, kad šiuo metu Rusijos saugumo tarnyboms okupuotose teritorijose yra „sunku“, „situacija labai sudėtinga“, tačiau, tęsė jis, saugumo pajėgos „pasikliauja ten gyvenančiais žmonėmis“.

„Jūsų pareiga – padaryti viską, kas būtina, kad būtų užtikrintas maksimalus saugumas“, – pabrėžė Kremliaus diktatorius.

Išverčiame – toliau deginkit, žudykit, prievartaukit, griaukit, darykit karo nusikaltimus. Jus laimina vladyka, caras ir mesijas.

O Baltarusijos prezidentu save pristatantis Lukašenka pranešė, kad kad Rusijos perduotos sistemos „S-400“ ir „Iskander“ pradėtos naudoti kovinėje veikloje.

Visame operaciniame paveikslėlyje, mums regis, deja, bet nenusimato vietos Kalėdų džiaugsmams.

Taktinis lygmuo

Priešas bando atkurti prarastas pozicijas ties Lymanu ir vykdo gynybą kitomis kryptimis rytų fronte.

Per pastarąją parą Ukrainos gynybos pajėgų daliniai atrėmė dešimt okupantų atakų Luhansko ir Donecko srityse.

Per dieną priešas atliko 4 raketinius ir 60 oro smūgių, taip pat surengė daugiau kaip 80 atakų salvinės ugnies raketų sistemomis. Dėl šių smūgių nukentėjo civilinė infrastruktūra ir gyventojai.

Zaporižės ir Chersono kryptimis priešas artilerijos ugnimi apšaudė ukrainiečių karių pozicijas ir civilinę infrastruktūrą dešiniajame Dniepro upės krante.

Patvirtinta, kad šių metų gruodžio 18 d. buvo smogta priešo nuolatinės dislokacijos punktui Čaplynkos vietovėje Chersono srityje. Informacija apie žuvusius ir sužeistus okupantus tikslinama.

Ukrainos aviacija sudavė 16 smūgių į personalo, ginklų ir karinės technikos susitelkimo vietas ir 6 smūgius į priešo priešlėktuvinių raketinių sistemų pozicijas. Oro gynybos pajėgos praėjusią dieną numušė du priešo sraigtasparnius.

Ukrainos gynybos pajėgų raketinių pajėgų daliniai ir artilerija smogė amunicijos sandėliui, 3 kontrolės punktams ir 3 teritorijoms, kuriose buvo sutelkta priešo gyvoji jėga.

Šią savaitę Vilniuje vyko 28-as trišalės Didžiojo etmono Konstantino Ostrogiškio brigados (LITPOLUKRBRIG) koordinacinės grupės susitikimas.

Jūsų nuolankūs tarnai susitiko su rusu, kurio žmonės plunksna ir ginklu kaunasi Ukrainos pusėje Ilja Ponomariovu ir kūrė planus, kaip suardyti Kremliaus režimą.

A.Navys ir M.Sėjūnas dėkoja visiems, kurie finansiškai remia analitikų įkurtą VšĮ „Visuomenės informacinio saugumo agentūra“. Jie pabrėžia, kad nors jų tekstus perpublikuoja žiniasklaidos priemonės, patys šio turinio kūrėjai yra visiškai nepriklausomi ir savo veiklą tęsia tik privačių rėmėjų dėka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.