Vienas islandiškas paprotys, kurį būtų labai sveika nukopijuoti

Kai kurios svečių šalių tradicijos yra tokios geros, kad, atrodo, reikėtų jas nukopijuoti.

 Knygas per Kalėdas islandai dovanoja jau labai seniai.<br> 123rf nuotr.
 Knygas per Kalėdas islandai dovanoja jau labai seniai.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 25, 2022, 1:03 PM

Jólabókaflóðið – tai kasmetinis naujų knygų antplūdis Islandijos knygų rinkoje. Paprastai tariant, prieš Kalėdas leidyklos pasistengia pristatyti kiek įmanoma daugiau naujų gerų knygų. Visų leidyklų pastangos yra įamžinamos kataloguose, kurie vėliau yra išplatinami po visus Islandijos namus. Tai padaryti mūsų šalyje būtų sudėtingiau, tačiau šiais laikais tuos katalogus galima pakeisti elektroninėmis priemonėmis.

Tada Islandijos gyventojai perka knygas. Tik, žinoma, ne sau, o dovanų. Absoliuti dauguma islandų šiandien gavo būtent tai – knygą. Ir dėl to, žinoma, labai džiaugėsi. Viena vertus, knyga visada yra gera dovana. Kita vertus, juk Jólabókaflóðið – labai sena tradicija.

Knygas per Kalėdas islandai dovanoja jau labai seniai, tačiau masiniu reiškiniu tai tapo tik per Antrąjį pasaulinį karą. Tuo metu ištekliai buvo labai riboti, todėl kalėdinių dovanų tiesiog nebuvo. Tačiau importuoto popieriaus taip stipriai netrūko, todėl knygos buvo leidžiamos toliau. Islandai iš tikrųjų yra vieni aktyviausių skaitytojų pasaulyje ir turi labai gilias literatūros tradicijas. Taigi, didžiausio žmonijos karinio konflikto akivaizdoje knyga tapo standartine Kalėdų dovana Islandijoje.

Tai yra labai graži tradicija, kuri, galima sakyti, taip pat duoda ir nemenkos naudos. Žinoma, gerai tai, kad islandai skaito knygas. Tačiau jie jas taip pat ir rašo – vienas iš dešimties islandų yra publikavęs kokią nors knygą. Tiesiog rašytinio žodžio tradicijos yra taip giliai įaugusios į šios Lietuvai draugiškos salos kultūrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.